U susret Il Divo koncertu: Put najpoznatijeg kvarteta popopere
U susret Il Divo koncertu: Put najpoznatijeg kvarteta popopere

U susret Il Divo koncertu: Put
najpoznatijeg kvarteta popopere

Il Divo, izuzetan kvartet, sastavljen od četiri izvođača iz različitih krajeva sveta jedni su od retkih koji su uspeli da premoste jaz imeđu klasične umetnosti i pop senzibiliteta. Tri vrhunska tenora i jedan bariton su svoj jedinstveni trag ostavili prvi put kada su se otisnuli u muzički univerzum, 2004. godine. Tako nastavljajući da nas oduševljavaju iz dana u dan. Srećom, uskoro ćemo imati priliku da uživo doživimo kombinaciju harmonije, melodije i strasti izvedene na autentičan način. Naime, Il Divo će nastupiti u Štark Areni 28. oktobra, sa početkom u 21h, u okviru A New Day turneje.

It was all Simon Cowell’s fault

Simon Cowell, poznatiji kao najrigidniji sudija pevačkog tamkičenja American Idol je spojio četiri dinamične ličnosti, svaka različitog senzibiliteta, a opet savršeno uklopiva sa ostale tri. Kako? Imao je veliku želju da oformi grupu žanrovske popopere koju će činiti svetski kvalitetni tenori i baritoni. Počeo je da traži pevače, šaljući izviđače na svetske operske scene. Međutim, početkom 2003. godine, kako nije uspeo da nađe odgovarajuće glasove i ličnosti, počinje da gubi nadu. Ipak, nekoliko meseci kasnije Carlos Marin, španski bariton i donedavni član grupe Il Divo, uspeva da to promeni. Ulio je nadu Cowellu. Kako je Simon izjavio, zvezda je ušla u njegovu kancelariju. Njegova šarmantnost i boja glasa su činili da se svaka dlaka na Simonovom telu podigne. Ubrzo nakon toga, pridružuju se još tri klasna tenora. Svi različitog porekla. David Miller, američki tenor, popularni francuski pevač Sébastien Izambard, i švajcarski tenor Urs Buhler.

 I tako nastaje perfektan kvartet. A da li smo uopšte i sumnjali da ono što spoji Cowell neće briljirati? Iako im je dao podstrek, oni su svojim maestralnim vokalima samo opravdali očekivanja i nastavili da ih premašuju.

Četiri virtuoza

Njihov istoimeni debi album, objavljen je u aprilu 2005. i sadržao je širok spektar pesama. Sa izlaskom Il Divo albuma, svetski popularne pesme poprimaju sasvim drugačiji oblik. Članovi grupe su iskoristili svoje klasično obučene glasove i kulturnu raznolikost kako bi romantični spoj klasične i pop muzike približili publici na što bolji način. Pokazali su svoje umeće besprekornog spajanja opere i popa, tako praveći pravi croosover klasike. Na njihovom prvencu su se našle razne svetski priznate numere, poput velikog hita Toni Braxton Unbreak my Heart. A ako ste mislili da ne postoji niko na ovom svetu ko može kvalitetno reinterperetirati Franka Sinatru, prevarili ste. Njihova izvedba My way-a je mastralna. A još jedan razlog koji je doprineo da ih ovaj album otisne u visine, jeste taj da su obradili verziju Morrocone-ove Gabriel’s Oboe sa dodatim vokalima. Time su pokazali da su apsolutni muzički alhemičari.

Do sada su izdali deset albuma, predstavljajući ih na turenejama širom sveta. Postigli su veliki uspeh na globalnom nivou. Tome svedoči činjenica da su samo na svojoj prvoj turneji prodali preko dva miliona karata i nastupili u preko 18 zemalja i 69 gradova. U njihovom opusu se nisu nalazile samo numere iz pop žanra, već i iz muzičkog teatra kao i klasične i religiozne pesme. A činjenica da su nastupali zajedno sa Barbrom Streisand u Madison Square Garden-u govori o tome koliko je zapravo njihov domen širok.

Muzički alhemičari

Njihove pesme nose težinu klasične opere, a protivtežu održavaju tako što svaku obogaćuju notama popa kreirajući ih u savremenoj produkciji. Albumi poput Ancora i The Promise postali su sinonimi za senzualne izvedbe koje nas uzdrmavaju do srži. Njihovi glasovi se mešaju u savršenoj harmoniji, stvarajući zvuk koji pomera granice muzičkih žanrova. Carlos Marin je jednom prilikom izjavio da kroz muziku iskazuje ono što oseća. Mi možemo slobodno reći da kroz istu uspeva da prenese svoja osećanja na nas. U njihovoj punoj težini.

Na veliku žalost, Carlos Marin je preminuo krajem 2021. godine. Zajedno sa sobom je odneo nepremašivi talenat i doprinos koji je unosio u Il Divo. Ipak, ubrzo se grupi  pridružuje Steven Labrie, takođe operski bariton. Nastupao je sa njima prvenstveno kao gostujući vokal na američkoj turneji. Ipak, opravdao je svoju ulogu i tako zauzeo stalno mesto u Il Divo grupi. Minule godine, njihovi memorijalni koncerti su predstavljali svojevrsni omaž preminulom kolegi, koji su, kako kažu, bili emotivni i katarzični.

Ipak, A New Day Tour biće znatno drugačija. Uzbudljivija i energična, ova turneja je rezultat lekcije koju su članovi grupe naučili prilikom Marinove smrti. Naime, shvatili su naši životi kratki i dragoceni i da zaista treba da slavimo svaki trenutak koji imamo zajedno u ovom životu. Pesme koje su odabrali za ovu turneju predstavljaju odraz toga. Kroz njih oni slave jedni druge i muziku kao takvu.

Foto: Instagram @ildivo

Učitati još
Zatvori