Journal intervju: Filip Baloš o procesu kreativnog stvaralaštva i novoj muzici
Journal intervju: Filip Baloš o procesu kreativnog stvaralaštva i novoj muzici

Journal intervju: Filip Baloš o procesu
kreativnog stvaralaštva i novoj muzici

Muzika, umetnička grana koja u pojedincima budi one duboko skrivene emocije, neprestano nas osvaja novim pravcima i remek-delima koje servira. Iako se svakodnevno osvrćemo na inostranu, pretežno holivudsku, entertainment scenu, neretko odlučujemo se da igramo lokalno i domaće umetnike istaknemo u prvi plan. Danas, pored razvoja veštačke intaligencije, dominacije pretežno veštački prerađenih zvukova, mladi umetnici teško pronalaze put ka vokalnoj i vizuelnoj autentičnosti.

Međutim, domaća pop zvezda u usponu, Filip Baloš, svojim radom poentira da na domaćoj sceni i te kako postoje mladi talenti čiji zvuk i stvaralaštvo u celosti kreiraju muzički talas vredan pomena. Talentovani umetnik sa nama razgovarao je o komponenti kreativnog procesa, vizuelnog identiteta, muzičkog stvralaštva ali i o novitetima koji nas očekuju na ovom polju. Filip na pevačkoj sceni mnogima poznat je i kao one man show, kako producira i piše svoje pesme, a pored svega navedenog gaji veliku ljubav i prema slikanju. Sve o inspiraciji, stvaralaštvu i muzičkim novitetima protkanim kroz prizmu Filipa Baloša, otkrivamo u nastavku.

  • Nova muzika je, može se reći, gotovo iza ugla, a da li će ista za tebe predstavljati neku vrstu nove ere, energije ili alter ega koji će se izroditi?

Tako je, nova muzika je spremna i vrlo uskoro izlazi novi singl. Pesmu koja će uskoro ugledati svetlost dana napisao sam pre tri godine i uvek sam imao osećaj kao da je stvorena za neki poseban momenat. Pored ove pesme, ima dosta muzike koja je sonički totalno drugačija od onoga na šta je publika kod mene navikla. Tako da jedva čekam da čujem utiske.

  • S obzirom na to da svojim stvaralaštvom definitivno predstavljaš jednog od najdominantnijih pop vokala, interesuje nas, ko je bio tvoj muzički uzor koji te je naveo da baš ovu granu muzike okarakterišeš kao onu koja će formirati tvoj životni i muzički put?

Kada sam 2009. slučajno naleteo na spot za pesmu Bad Romance od Lady Gage, nisam ni slutio da zaprvo tu kreće moje umetničko putovanje. U svom radu, Lady Gaga spaja više sfera umetnosti. Kako muzičku, tako filmsku i likovnu. Svako svoje interesovanje, mogao sam pronaći u njenom radu. Zaista smatram da me je oblikovala kao tekstopisca, pevača, producenta, slikara. Najveća želja mi je da jednog dana budem ja taj koji će pružiti isti komfor svojom muzikom nekoj mladoj osobi, jer znam koliko je meni značila njena umetnost u nekim težim životnim periodima.

  • Koja se prva ljubav izrodila – pevanje, pisanje ili slikanje, i koja od njih je najsnažnija?

Ne bi mogao da kažem šta je prvo nastupilo. Od kad znam za sebe, uvek sam crtao a u isto vreme i pevušio. Kroz moj život, ljubav prema muzici i likovnoj umetnosti se razvijala podjednako i uporedno. Na neki način, teško mi je odvojiti ih jednu od druge. Kada stvaram neku pesmu, u glavi je obično vidim u bojama i oblicima. Ili se na primer desi da ugledam neku sliku, koja u meni probudi ideju za pesmu. Takođe se može desiti i obrnuto. Dok slikam, razmišljam o linijama pevanja i samoj produkciji. Tako da mislim da nikako ne bi mogao da ih razdvojim i kažem koja je snažnija.

  • Pored izvanrednih vokalnih sposobnosti, poznat si kao one man show, te mnoge interesuje, koliko u tvojim kreativnim vizualima, koji predstavljaju unapred snimljena muzička ostvarenja, i stvaralaštvu u celosti ima tebe samog? Da li je inspiracija Filip, ono kroz šta on prolazi ili neretko istu pronalaziš u ljudima i događajima oko sebe?

Vizuelni identitet mi je vrlo bitan. Smatram da pored muzike koju stvaramo, moramo razmišljati i o svetu koji okružuje određeno izdanje. Plasiranje određene pesme u javnost može biti vrlo kompleksna stvar. Imamo priliku da publici pružimo audio vizuelno iskustvo, našu maštu i našu viziju. Kada govorim o ovoj temi, ne pričam isključivo o spotovima. Već o celokupnoj slici umetnika. Ja veoma volim da se igram sa ulaženjem u određene karaktere kada sam na sceni. Na sebe preuzimam ulogu, i izvodim predstavu. A neki put publici pružim pravog sebe i napravim kućnu atmosferu, te mislim da je veliki faktor od koga to zavisi takođe i publika koja se nalazi ispred mene i njihova energija.

  •  Za kraj, da li svoj novi singl koji je in the making možeš okarakterisati soon to be klupskim banger-om, pesmom koju ćemo bez prestanka slušati za confidence boost ili onom koja nam daje snagu nakon raskida?

Mogao bi je okarakterisati kao klupski banger! Mada s druge strane, ja najviše volim klupske pesme sa nekim mračnijim pod tonom, koji čini tekst i tematika koja se bavi patnjom koja dolazi iz raskida ili neke druge teške situacije. Dua Lipa je nazvala ovaj žanr dance crying i mislim da on to savršeno opisuje. Verujem da je muzika zaista lek za sve. Kada sam u nekom težem periodu, provod i đuska uz muziku mi uvek pomognu.

Foto: Nenad Srdanović, Luka Pekić, Ilija Marjanović

Učitati još
Zatvori