Dodeljene su MTV VMAs nagrade, a evo zašto su one još jednom pokazale dominaciju Taylor Swift
Dodeljene su MTV VMAs nagrade, a evo zašto su one još jednom pokazale dominaciju Taylor Swift

Dodeljene su MTV VMAs nagrade, a evo zašto su one još jednom pokazale dominaciju Taylor Swift

Prve MTV nagrade koje su ponele naziv Video Music Awards održane su 1984. godine. U periodu koji je usledio, ceremonija njihove dodele postala je sve zanimljivija i veoma praćena. Štaviše, prošlogodišnja dodela proglašena je za najgledaniju, te je posledično podigla lestvicu kada je u pitanju organizacija ovogodišnje. Događaj koji slavi kantautore, performere i njihova muzička dostignuća je to učinio i u 2024. godini, a ovogodišnje MTV VMAs izdanje su mnogi dugo i sa nestrpljenjem iščekivali. Nagrade su dodeljene u noći između 11. i 12. septembra, a mi donosimo ultimativni vodič i spisak dobitnika.

Kada i gde je ceremonija održana?

Za razliku od prethodnih godina, ovogodišnja dodela nagrada MTV VMAs održana je u UBS Areni. Ova arena nalazi se u Njujorku i predstavlja dvoranu čiji je domaćin hokejaška ekipa New York Islanders. Njen kapacitet iznosi nešto više od 17 hiljada mesta, a nije začuđujuće da su gotovo sva bila popunjena. Ovo veče opisano je kao music’s most iconic night – a čini se da su organizatori uložili sve napore da tako i bude.

Taylor Swift / profimedia

Ko je osvojio najveći broj nagrada?

Ove godine – neki će reći sasvim očekivano – najveći broj nagrada otišao je u ruke Taylor Swift. Samim tim, ona je uspela da obori muzički rekord po broju osvojenih MTV nagrada kada su u pitanju žene. Naime, do sada je taj rekord držala Beyoncé. Ipak, Taylor je na ovogodišnjoj dodeli osvojila čak sedam nagrada, što njen ukupan skor čini 30. U svojim govorima zahvaljivala se mnogima, a posebno svom dečku. Kako je rekla, uticaj koji ima Travis Kelce nemerljiv, te sve što on dotakne postaje magija.

Pored pomenutog rekorda, Taylor Swift oborila je još jedan – postala je prva pevačica koja je tri godine zaredom osvojila nagradu u kategoriji Video Of the Year. Ove godine, za pesmu – odnosno spot – Fortnight.

Koji izvođači i pesme su obeležili prethodnu godinu?

Pored Taylor Swift, veliki broj nominacija dobili su Post Malone, Ariana Grande i Sabrina Carpenter. Sasvim očekivano, neka od ovih imena su se takođe pojavila na spisku dobitnika nagrada.

Ipak, na drugom mestu po broju osvojenih nagrada ove godine nalaze se Eminem, Tyla i Megan Thee Stallion – izvođači koji su osvojili po dve nagrade. Spisak svih pobednika moguće je pronaći na zvaničnom MTV VMAs sajtu. Ipak, ono što je mnoge razočaralo jeste činjenica da Beyoncé ove godine nije osvojila niti jednu nagradu.

Ko je osvojio svoju prvu MTV nagradu?

Bitno je naglasiti da su ove godine pojedini izvođači osvojili svoje prve MTV VMAs tofeje. Među njima su se, između ostalog, našli Benson Boone (Best Alternative) i Chappell Roan (Best New Artist). Svoj prvi trofej je na ovoj dodeli osvojila i Sabrina Carpenter i to u jednoj od najznačajnijih kategorija – Song of the Year – za hit numeru Espresso.

Ko je nastupao?

Na dodeli nagrada nastupali su mnogi trenutno aktuelni muzičari. Stoga je ovaj segment ispraćen sa posebnom pažnjom. Svoje nastupe su dugo pripremali Eminem, Sabrina Carpenter, Megan Thee Stallion, Lenny Kravitz i LISA. Među izvođačima su se našli i KAROL G, Halsey, Anitta i Chappell Roan. Naposletku, tu su i ex lovers Camila Cabello i Shawn Mendes. Dakle, jasno je da su nastupi bili žanrovski potpuno različiti, ali je svaki bio poseban na svoj način.

Ko je bio voditelj programa?

Voditeljka prošlogodišnje dodele nagrada bila je Nicki Minaj. Ove godine, ta čast je pripala još jednoj američkoj reperki – a u pitanju je Megan Thee Stallion koja je na dodeli i nastupala. Pored toga, ona je bila nominovana u više različitih kategorija i osvojila je dve nagrade, a ovo je prvi put da se nalazi u ulozi voditeljke muzičkog programa, odnosno dodele nagrada kao što je MTV VMAs.

Foto: Profimedia / Instagram (@mtv, @sabrinacarpenter, @quavohuncho, @vmas)

Učitati još
Zatvori