Nakon pola veka pronađena ukradena gitara: Paul McCartney ponovo vlasnik svog voljenog instrumenta
Nakon pola veka pronađena ukradena gitara: Paul McCartney ponovo vlasnik svog voljenog instrumenta

Nakon pola veka pronađena ukradena gitara: Paul McCartney ponovo vlasnik svog voljenog instrumenta

Član benda The Beatles, Paul McCartney, dobio je svoju gitaru 51 godinu pošto je bila ukradena. Naime, njegova Höfner bas gitara ukradena je 1972. godine u Zapadnom Londonu, iz zadnjeg dela kombija u kom su bili smešteni razni instrumenti. Potraga je počela nakon što je McCartney pozvao kompaniju Höfner i zamolio ih da pronađu njegov voljeni instrument. Konačno, nakon pola veka, gitara, sa kojom je nastupao na ikoničnim koncertima i svirao hitove, pronađena je u Sussexu, zahvaljujući pretrazi koju je sproveo projekat pod nazivom Lost Bass.

Vest da su se legendani The Beatlesi ponovo sastavili kako bi snimili poslednju pesmu, Now and Then, malo je reći da nas je oduševila. Taman kada samo pomislili da ništa bolje od toga ne možemo čuti, demantovala nas je vest o tome da stižu četiri biografska filma o članovima grupe The Beatles. Naime, John, Paul, George i Ringo dobiće zasebne filmove koji će biti objavljeni iste godine. Nedavno je slika Images Of a Woman, koju su članovi benda zajedno naslikali tokom turneje u Japanu, prodata na aukciji u Christie’s-u u Njujorku, za iznos od 1,7 miliona dolara. I time su još jednom dokazali da sve što naprave pretvaraju u zlato. A najskorija vest je usrećila ne samo McCartneyja, već i sve nas. Legendarna gitara je vraćena McCartneyju nakon pola veka.

The stolen guitar

McCartney je kupio bas gitaru za oko 30 funti, 1961. godine, dok su The Beatlesi još razvijali svoje veštine. McCartney je u nekoliko navrata izjavio da čim je kupio gitaru, odmah se zaljubio u istu. Potragu je pokrenuo projekat Lost Bass, koju je predvodio Höfnerov stričnjak za bas gitare Nick Wass. Gitara je vraćena McCartneyju u decembru, nakon čega je bilo potrebno dva meseca da se autentifikuje.

The investigation

Naime, istraga je bila ubrzana nakon što se istoj pridružio Scott Jones, i njegova supruga Naomi, koji su oboje istraživački novinari. Počeli su da šire vesti o tome da traže izgubljenu gitaru. Prvi ključan korak je bio taj da se tonski tehničar koji je radio za The Beatles-e oglasio, rekavši da je gitara bila ukradena iz njegovog kombija. Nakon što su objavili tu vest, javila se devojka koja je rekla da je njen otac, kojeg nije identifikovala, ukrao gitaru. Kada je saznao da je McCartneyjeva, uspaničio se i odmah je prodao lokalnom vlasniku paba Ronu Guestu, za nekoliko funti i par flaša piva. Jones i njegova žena su odmah krenuli da traže Guestove rođake. Ipak, vest je do njegove porodice stigla ranije.

Keti Guest, Ronova rođaka je kontaktirala Paulov studio. Rekla je da bas gitara koja boravi na njenom tavanu godinama unazad, izgleda baš kao ona koju traže. Na sreću, gitara je bila kompletna i nalazila se u svom originalnom koferu. Zahvaljujući iskrenosti i dobroti ove porodice, gitara je vraćena svom vlasniku. McCartney je izrazio svoju zahvalnost, kako porodici, tako svima koji su učestvovali u istrazi. Tim Lost Bassa je istakao da je ovo možda i najveća misterija u istoriji rock and rolla. Vrednost gitare nije procenjena. Ipak, tim Lost Bassa smatra da je njena vrednost veća od najskuplje gitare ikad prodate – gitare Kurta Cobaina, koja je prodata za rekordnih šest miliona dolara na aukciji 2020. godine. Bilo kako bilo, gitara je sada na mestu na kom i pripada.

Učitati još
Zatvori