Fenomen: Providni vinil
Fenomen: Providni vinil

Fenomen: Providni vinil

Sve veća dominacija vinila na globalnom diskografskom tržištu je očigledna. Muzički fanovi žele nešto konkretno – konkretan suvenir – kojim će ovekovečiti vezu sa svojim omiljenim bendom. Nema sumnje da se vinil vratio. Povratak je rezultirao i širom paletom ponuđenih idejnih rešenja koja se sada ne tiču samo vizuelnog identiteta (omota) ili formata proizvoda (specijalne edicije i li box setovi) već i boje samog LP-ja, odnosno gramofonske ploče. Mi uvodimo rubriku Fenomen i prvi koji istražujemo jeste – fenomen providnih vinila.

Danas svaki muzičar, bez obzira na popularnost, želi da se bojom vinila svog albuma izrazi i pojača emotivnu vezu između muzike i fanova. Imati obojeni vinil danas je kul. Mnogi na ovaj način štampani albumi dostupni su u ograničenom tiražu. Time dobijaju kolekcionarsku vrednost. Vinile najčešće vezujmo za crnu boju. Međutim, malo je poznato da je osnovna smesa za njihovu proizvodnju, polivinil-hlorid (PVC), zapravo providna. Dodatkom crnog ugljenika ploča dobija crnu boju, a pomenuti sastojak utiče na čvrstinu vinila i njegovu dugovečnost. Aditivi različitih boja i nijansi stvorili su konfuziju među slušaocima i brzo se proneo glas da su obojeni vinili lošijeg kvaliteta. Danas se sa ovim, prilično neosnovanim zaključkom, ne mogu složiti kako sami proizvođači tako ni ljudi iz diskografske industrije, ali ni artisti. Nesporna je činjenica da je proces proizvodnje obojenih vinila danas daleko unapređeniji, te je njihov kvalitet kao nosača zvuka u rangu opšte prihvaćenih crnih vinila.

Providni vinil

Šta reći za bazični providni (PVC) print longplejke? Tragajući za savršenim kvalitetom, kolekcionari su se poslednjih godina vezali upravo za providne vinile. Proneo se glas da upravo providni vinili, bez dodatka boje, donose preko potrebno zadovoljstvo audiofilima širom planete. Na našem tržištu se upravo pojavio jedan clear vinyl album. Reč je o reizdanju poslednjeg studijskog albuma Čovek rado izvan sebe živi Bebi Dol, koje je priredila diskografska kuća Mascom o čemu smo pisali. Nakon skoro dvadeset godina od originalnog objavljivanja, album je remasterovan, prvi put štampan i to na providnom vinilu. Na ovom izdanju je Bebi otpevala neke od velikih rokenrol i soul klasika. Ako to povežemo sa pričama o zvučnoj superiornosti providnog vinila, mislimo da će ljubitelji ploča biti prezadovoljni ovako opremljeni izdanjem.

U potrazi za providnim vinilima, zavirili smo u online ponudu na Mascoma i pronašli još nekoliko clear vinyl favorita: Ed Sheeran – Subtract , Charlie Puth – Nine Track Mind, Aretha Franklin – Lady Soul, Velvet Underground – Loaded, Red Hot Chili Peppers – Unlimited Love, Joni Mitchell – Joni Mitchell At Newport.

Chalie Puth - Nine track mind
Velvet Underground – Loaded
Velvet Underground – Loaded
Ed Sheeran – Subtract
Red Hot Chili Peppers – Unlimited Love
atllp8176__15806
Aretha Franklin – Lady Soul
providni vinil
Bebi Dol - Čovek rado izvan sebe živi
Joni Mitchell – Joni Mitchell At Newport
Joni Mitchell – Joni Mitchell At Newport

Foto: Mascom, Instagram

Učitati još
Zatvori