Korisnici Tik Tok-a više neće moći da koriste pesme koje izvode Drake, Taylor Swift i Olivia Rodrigo
Korisnici Tik Tok-a više neće moći da koriste pesme koje izvode Drake, Taylor Swift i Olivia Rodrigo

Korisnici Tik Tok-a više neće moći da koriste pesme koje izvode Drake, Taylor Swift i Olivia Rodrigo

Tik Tok goes silent

Danas nas je dočekala vest pesme koje izvode  Taylor Swift, Drake, Olivia Rodrigo (i mnogi drugi izvođači) neće više smeti da se implementiraju u Tik Tok sadržaj – the drama!

Naime, ugovor koji su imali izdavačka kuća Universal Music i platforma Tik Tok istekao je danas, 1. februara, a kako novi još nije potpisan i još uvek je u pregovorima svi video zapisi koji su za pozadinu imali muziku ovih artista su – mjutovani ili obrisani! Šta dalje?

Background muzika na socijalnim mrežama je od velike važnosti

Koliko je samo pesama postalo mega viralno upravo zahvaljujući Tik Toku (setimo se Tube girl videa koja je pesmy Greedy od Tate McRae vinula na sve eminetne plejliste) dakle to je svojevrsna simbioza koja svima ide u korist. Međutim, izdavačka kuća Universal smatra da je nova ponuda za otkup prava na muziku skandalozno niska, te da diskredituje izvođače.

Taylor Swift, Lana Del Rey, Drake, Ariana Grande i Olivia Rodrigo su jedni od najslušanijih artista današnjice, a njihove pesme sastavni deo mega popuparne platforme Tik Tok. Kako će ovo uticati na obe strane ne znamo, ali ono što de facto znamo je to da je korisnicima socijalnih mreža od velike važnosti da na svojim platformama dele muziku omiljenih izvođača.

Prljava igra Tik Tok-a

Kako ova nekadašnja saradnja polako prelazi u rat moćnika,  ono što znamo do sada je da je Tik Tok prvi započeo prljavu igru tako što je navodno iz muzičke ponude povukao manje izvođače u usponu koje reprezentuje Universal Music Group, kao svojevrsnu ucenu radi pristanka na dogovor koji je ispod svakog mogućeg kriterijuma.

Pravne stvari će morati da se reše u najkraćem roku jer u suprotnom – trenutno najpopularnija socijalna mreža će otići u silent mode. Čekamo rasplet.

Foto: Instagram / @taylorswift / @oliviarodrigo / @champagnepapi

 

Učitati još
Zatvori