U čast Vladi Divljanu – Botanička bašta sinoć, a Journal danas
U čast Vladi Divljanu – Botanička bašta sinoć, a Journal danas

U čast Vladi Divljanu – Botanička
bašta sinoć, a Journal danas

Sinoć je u Botaničkoj bašti održan koncert u čast jednom od najznačajnih umetnika u periodu Ex-Yu roka. Reč je o Vladi Divljanu. Organizatori su najavlili ovaj događaj kao “kulturiški koncert”, a mi mislimo da bolji izraz nisu mogli da iskoriste, jer kultura stoji uz znak jednakosti pored Vlade Divljana. A kako bi nam što duže ostao u sećanju, Journal pravi malu retrospektivu karijernog puta ovog neprikosnovenog virtuoza.

Gde god se pojavio, ostavljao je trag. Bio član grupe Merlin, frontmen Idola ili solo karijerista, nije mogao da prođe nezapaženo. Ogroman je broj epiteta koji idu uz njegovo ime – kreativac, umetnik, vizionar, kompozitor, dobrotvor…

Rani koraci

Od malih nogu se videlo kakav je muzički virtuoz. Kako kažu, zainteresovao se za muziku, dok je slušao Draga Diklića kada je bio sa roditeljima na odmoru. Po povratku je pitao svoja dobra dva druga, Zdenka Kolara i Božu Jovanovića, da osnuju bend. I tako je nastala grupa Faraoni. Započeo je bend svirajući mandolinu, da bi tek kasnije kupio gitaru. Posle mature bend je preimenova u Merlin, da bi svoju popularnost stekli sa imenom Zvuk ulice. Imao je viziju, ideju i talenat, a to je sve što je bilo potrebno da iza sebe ostavi ovakvu karijeru.

Zvuk Ulice

Prema rečima Vlade Divljana, ime njihove grupe inspirisano je Bobom Dilanom.

“Bilo je dosta zvučnih imena u alternativi. Tada smo naišli na jedan Dilanov intervju. U jednom momentu on je izajvio: “Kada se sada setim, bio je to zvuk ulice, zvuk tanjira, ljudi rano ujutro posle neke svirke. I tako je nastalo ime benda”

Prve svirke sa razglasom održali su u SKC-u, gde su, pored svojih pesama, svirali Bitlse i Stonse. Jednom prilikom Divljan je za Nacional izjavio da ih je razdoblje u kom su živeli inspirisalo za njihovo stvaranje.

„Novi talas je bio period kad se, bar po mom mišljenju, smisao vratio u rokenrol. Bavili smo se provokativnim i donekle zabranjenim temama. Bilo je to kreativno razdoblje promena u čitavom svetu, što nas je inspirisalo. “

A da nismo pogrešili kada smo ga nazvali vizionarom, vidi se iz ovog primera. I tako je, malo po malo, stekao popularnost ovaj prvi beogradski bend novog talasa, koji je doneo drugačiju stranu džeza i rock and roll-a.

Idoli

Svima dobo poznati Idoli, ulaze na velika vrata posle Omladinskog festivala u Subotici, gde su osvojili svoju prvu nagradu. Nastavljaju saradnju sa Električnim orgazmom i grupom Šarl akrobata, gde su snimili album Paket aranžman, koji je ušao u istoriju kao jedno od najuticajnih izdanja Yu-roka. Pažnju publike su zavredili svojim prvim hitom Retko te viđam sa devojkama, zbog aluzije na homoseksualnost. A godinu dana kasnije, izlazi Jugoton-ov mini EP VIS Idoli, gde su se našle dobro poznate Maljčiki, Devojko mala, Dok dobuje kiša, Malena, Zašto su danas devojke Ijute. I tako postaju himne generacija koje su odrasle u vreme raspada Jugoslavije.

A za njihov prvi album Odbrana i poslednji dani, koji je iznedrio hitove poput Nebeska tema, Kenozoik, Rusija, Hajde, sanjaj me, sanjaj, je godinama bio proglašavan za najbolji rok album u bivšoj Jugoslaviji. Osam urednika i kritičara tada vodećih evropskih časopisa proglasilo je Idole jednim od obećavajućih bendova tadašnje Evrope. A da je tako i bilo, svedoči činjenica da se i danas mogu čuti njegovi hitovi gde god se okrenemo. Radio je muziku za filmove Nebeska udica, Kako je propao rock and roll, Crni bombarder , Tri palme za dve bitange i ribicu.

Pravi Vlada

Pesme poput Samo jednu ljubav imam, Pružam ruke, i Leto, obeležile su njegovu solo karijeru, i tako postale kultni status. Njegov doprinos muzičkoj sceni nije se završavao samo kao pevač i tekstopisac. Vlada Divljan je bio inovator koji je spajao različite žanrove i eksperimentisao sa zvukom.

Govorio je da se iza svake ljubavne pesme krije neka prava ljubav. U intervjuu za Popbox je rekao da voli gradove, ljude u njima, i da mu je cilj da uspe da izmami osmehe na svim tim licima. Uspevao je da svojim tekstovima prenese svoje najdublje emocije. Bez obzira na to da li ste bili tinejdžer koji se zaljubio po prvi put ili odrasla osoba koja je prolazila kroz teške trenutke, Divljan je imao pesmu koja je odgovarala vašem stanju uma i srca. Ostao je simbol autentičnosti, iskrenosti i vrednosti koje su večne.

Učitati još
Zatvori