Art đir: Tri izložbe za upoznavanje novije istorije srpske umetnosti
Art đir: Tri izložbe za upoznavanje novije istorije srpske umetnosti

Art đir: Tri izložbe za upoznavanje
novije istorije srpske umetnosti

Žene su u srpskom umetničkom stvaralaštvu neretko imale ograničen prostor. Uprkos tome, izborile su svoje mesto među istaknutim imenima modernističke scene, ali i u savremenim tokovima lokalne umetnosti. Ovog meseca ukazuje vam se prilika da u jednom art điru po Beogradu prođete i istoriju umetnosti 20. i 21. veka, reflektovanu u delima tri žene. Beta Vukanović i Nadežda Petrović simboli su jugoslovenskog slikarstva sa početaka prethodnog stoleća. Olga Jančić stvarala je u drugoj polovini 20. veka, unoseći time u umetnost ovog podneblja osavremenjen vizuelni izražaj. Izložbe ovog meseca poziv su za upoznavanje sa ovim aspektima našeg kulturnog nasleđa.

Izložba radova Bete Vukanović, Lučonoša jedne epohe, Narodni muzej

Ova izložba otvorena je još 15. decembra prethodne godine, no kako joj se ovog meseca bliži kraj, podsećamo vas da je ostalo još malo vremena da je posetite. Beta Vukanović bila je umetnica nemačkog porekla, koja je svojim radom otelotvorila plenerizam u našem slikarstvu. Opirala se uticajima impresionizma, pa njene figure zadržavaju konture i formu, ali neguju poletnost stila na koji se oslanjala.

Izložba je postavljena do 28. februara.

Letnji dan (1919), Beta Vukanović

Izložba radova Nadežde Petrović Modernost i nacija, Narodni muzej

U utorak, 14. februara Narodni muzej otvara izložbu posvećenu radovima Nadežde Petrović. Bastion domaćeg impresionizma, ali i moderne srpske umetnosti, Nadežda je oslikala motive iz srpske istorije, ali i duh vremena kojem je svedočila. Koristila se potezima i bojama tako da dočara određenu atmosferu, emociju koja izmiče subjektima koje slika. Bilo da je na radovima predstavljala portrete ili pejzaže, reljefi i paleta dočaravaju scenu koja nadilazi ikonički prikaz.

izložbe nadežda
Bogorodičina crkva u Parizu (1911), Nadežda Petrović

Izložba radova Olge Jančić Iskonsko u modernom, Muzej savremene umetnosti

Izložbom Iskonsko u modernom, na kojoj će biti izložene skulpture Olge Jančić, MSUB započinje ciklus Umetnost i ličnost, tokom kojeg će izlagati raznovrsne radove iz svoje kolekcije. Od 11. februara, bićete u prilici da pogledate radove izrađene u kamenu, drvetu, bronzi i aluminijumu. U svom bogatom i plodnom umetničkom stvaralaštvu od preko šest decenija, Olga Jančić sa dubokim razumevanjem i doživljajem iskonskog izražava divljenje životu, ali i naslućuje njegove strahove i patnje.

izložbe msub
Medaljon (1961), Olga Jančić

Foto: Instagram @narodnimuzej, PR (Narodni muzej, MSUB)

Učitati još
Zatvori