Osmi mart: Izložba, predstava i performans koji se ne propuštaju
Osmi mart: Izložba, predstava i performans koji se ne propuštaju

Osmi mart: Izložba, predstava i
performans koji se ne propuštaju

Od radničkog pokreta, Klare Cetkin i njenih saborkinja, 8. mart predstavlja dan u kome se proslavljaju žene i njihova dostignuća. Pod parolom iz 1996. godine Slavimo prošlost, planiramo budućnost žene su sebi otvarale puteve koji su im ranije bili neprohodni. Iako početna ideja Međunarodnog dana žena nije bila isključivo vezana za konkretan datum, ceo svet već 107. godina slavi žene svakog osmog marta. Dok razmišljate kako biste dan proveli i šta biste poklonili voljenoj osobi, često se zapitate da li su cveće, nakit i uobičajeni pokloni dovoljni da iskažete svoju privrženost. Ukoliko se, pak, odlučite za nešto tradicionalniji poklon, Journal vam preporučuje da pročitate preporuku za odabir knjiga za Dan žena. Ove godine, kako biste izbegli zatrpavanje ružama, Jorunal vam predlaže nekoliko aktivnosti u znaku žena kojima možete prisustvovati ovog petka.

Izložba Boje života 

S obzirom na to da ovog dana treba proslaviti žene, odlazak u Muzej savremene umetnosti u Beogradu je pun pogodak. Izložba Boje života jedne od najpoznatijih srpskih slikarki, Nadežde Petrović, predstavlja delić Nadeždinog opusa u kojem dominiraju svi žanrovi – od pejzaža, portreta, aktova do figuralnih kompozicija. Odlazak na izložbu je pravi način da se provede poseban dan, a izložba Boje života savršena za dan koji slavi stvaralaštvo žena.

Vrat od stakla

Jelisaveta Seka Sablić, Vesna Trivalić i Anita Mančić se vraćaju na Veliku scenu Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Osmog marta izvode Vrat od stakla, komad Biljane Srbljanović. Tragikomedija Vrat od stakla  prati preloman trenutak u životu četiri generacije beogradske porodice. Bavi se istorijskim društvenim temama koje nas se tiču.

Beogradski festival igre

Beogradski festival igre u petak, 8. marta, predstavlja Joana Buržoa. On je umetnik čije je instalacije u pariskom Luvru videlo gotovo stotina hiljada posetilaca. Ukoliko ste ljubitelji umetnosti, Bioskop Balkan, u samom centru Beograda, je mesto koje morate posetiti ovog osmog marta. Instalacija Neuhvatljiva tačka odlaganja pokušava da se približi neuhvatljivoj sadašnjosti dok ispituje da li umetničko delo može da uhvati i savlada vreme.

Za kraj, Osmi mart ne predstavlja dan kupovine, već dan odavanja počasti svim ženama koje su nam bliske, bilo da su one naše mame, partnerke ili ćerke, bilo da stoje daleko u prošlosti.

Učitati još
Zatvori