U susret Festivalu evropskog filma Palić: Preporuka filmova sa repertoara
U susret Festivalu evropskog filma Palić: Preporuka filmova sa repertoara

U susret Festivalu evropskog filma Palić:
Preporuka filmova sa repertoara

Palić za vreme letnjih dana postaje i zvanično jedna od omiljenih destinacija za odmor na severu naše zemlje. Najčešće zbog jedne stvari. Festival evropskog filma Palić već trideset godina unazad okuplja domaće, regionalne i evropske filmove kreirajući nedelju dana sadržaja za pamćenje. To su dani kada Palić moće da se poredi sa najvećim evropskim prestonicama kulture. Velika filmska rediteljska i glumačka imena, filmsko platno i divan pogled na prirodu Palića i jezero.

Ovogodišnje, 30. izdanje Festivala evropskog filma Palić biće svečano otvoreno na Letnjoj pozornici Palić u subotu 15. jula u 21 čas. Na otvaranju će biti uručena nagrada Aleksandar Lifka našem proslavljenom glumcu Bogdanu Dikliću, za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji.

Po završetku svečane ceremonije, glavni takmičarski program biće otvoren projekcijom filma Madam Di Bari rediteljke Majven. Ovo ostvarenje prikazuje život Žane Beku koja je rođena kao vanbračna ćerka siromašne krojačice 1743. godine, a koja je slavu stekla na dvoru Luja XV, postavši njegova poslednja zvanična ljubavnica.

Uz Bogdana Diklića, ovogodišnji dobitnici tradicionalne nagrade Lifke su reditelj Andreas Drezen u kategoriji inostranih stvaralaca i glumac Nikola Ristanovski iz Severne Makedonije u regionalnoj kategoriji.

Multimedijalna umetnica Marija Kanjas dobitnica je ovogodišnje nagrade Underground sprit koju Festival evropskog filma Palić dodeljuje za izuzetan rad na polju nezavisnog filma.

Filmovi rediteljki koje ne smete propustiti na 30. Festivalu evropskog filma Palić

U zvaničnom programu festivala na Letnjoj pozornici, u bioskopu Abazija na Paliću, kao i bioskopima Eurocinema i Aleksandar Lifka u Subotici, biće prikazano više od sto filmova u jedanaest selekcija i programa. Za vas izdvajamo filmove rediteljki koje ne smete propustiti kako po samoj radnji filma, tako i po kvalitetima koje film poseduje.

PREEKSPONIRANO

Film koji nam dolazi iz Severne Makedonije, rediteljke i scenaristkinje Eleonore Veninove koja je krierala dramu koja se oslanja na homoseksualni odnos dve junakinje. Naime, Ana i njen suprug Filip nalaze se u svom letnjikovcu kada im mir naruši dolazak Maje, ćerke njihovih dugogodišnjih prijatelja, koju dugo nisu videli. Jedne noći, kada se Maja vrati u kuću prekrivena krvlju, Ana i Maja dele neobičan trenutak intimnosti. Majina tajna zaljubljenost u Anu otkriva sve neizrečene stvari koje su Ana i Filip godinama krili jedno od drugog.

VOLI POLAKO

Film sniman na lokacijama Litvanije, Španije i Švedske donosi nam pravo osveženje na filmskom platnu. Reč je o filmu rediteljke i scenaristikinje Marije Kavtaradze koja opisuje jednu jedisntvenu ljubavnu priču. Plesačica Elena i prevodilac znakovnog jezika Dovidas upoznaju se i ulaze u prelepi odnos. Dok zaranjaju u novu vezu, moraju da nauče kako da izgrade sopstvenu vrstu intime. Naziv filma uzet je iz istoimene pesme Lenarda Koena.

UGLjENIK

Drama koja je snimajući se obišla Moldaviju, Rumuniju i Španiju, reditelja Iona Borșa i scenaristkinjeMariane Starciuc govori o Moldaviji ranih 90-ih. Dima, vozač traktora, želi da se pridruži vojnim trupama koje ratuju u lokalnom ratu na granici sa Pridnjestrovljem. Pridružuje mu se Vasea, avganistanski ratni veteran. Na putu ka frontu, nailaze na karbonizirano telo. Vlasti
ignorišu njihove molbe za pomoć u identifikaciji. Dima i Vasea odlučuju da sahrane leš u skladu sa hrišćanskim ritualima, ali pre toga, noseći telo, kreću na apsurdno putovanje u nastojanju da otkriju identitet žrtve.

VOLIŠ LI ME?

Ukrajnsko-švedski film vraća nas u vreme Ukrajine 1990, godinu pre raspada Sovjetskog Saveza. Kira, sedamnaestogodišnjakinja, izlazi iz adolescencije u istom trenutku kada Ukrajina izlazi iz sovjetskog ropstva i stupa u nepoznato. Zajedno će proživeti sve tinejdžerske lomove i situacije: smešne, opasne, buntovne. Veoma dramatičan i poučan fimlm reditelja i scenariste Tonia Noyabrova sigurno vas neće ostaviti ravnodušnima nakon potresne ratne priče.

PUTEVI HEROJA

I poslendji predlog jeste i domaći film rediteljke Ane Konstantinović i scenaristkinje Tamare Baračkov govori o junacima koji pripadaju različitim sredinama, profesijama i generacijama, a povezuje ih posvećenost i istrajnost da u svojim zajednicama, jednostavnim koracima, koristeći sopstvene veštine, doprinesu očuvanju životne sredine. Oni pokazuju da promena ne dolazi isključivo kroz velika odricanja, već da postoje mnogobrojni načini da održivost postane deo svakodnevnog života. Ovaj omnibus objedinjuje priče i podvige dvanaest ljudi iz šest evropskih zemalja, pokazujući da lični postupci, ma koliko se nekad činili mali i nevidljivi, mogu da proizvedu značajan efekat.

Verujemo da će od sutra pa narednih sedam dana, Palić i Subotica biti epicentar dešavanja kada je reč o filmu. Povodom jubilarnog 30. Festivala evropskog filma Palić napravljena je igrica i nagradni konkurs: Evropske filmske priče.

Nakon odgovora na nekoliko pitanja algoritam vam, na osnovu vaših interesovanja, preporučuje filmove sa programa ovogodišnjeg Festivala. Pored preporuke programa očekuju vas i videi u kojima glumci dele svoje utiske i zanimljive informacije o evropskom filmu domaće i međunarodne scene.

Verujemo da će na ovaj način preporuka filmova biti još tačnija od naše. No, svakako savetujemo da ne propustite ni naše predloge koje su specijalno iz organizacije festivala izdvojili za vas.

Foto: Damir Vujković

Učitati još
Zatvori