Is this real art or just a fantasy: Ai Weiwei rekreirao je Moneovu sliku pomoću LEGO kockica
Is this real art or just a fantasy: Ai Weiwei rekreirao je Moneovu sliku pomoću LEGO kockica

Is this real art or just a fantasy: Ai Weiwei rekreirao je Moneovu sliku pomoću LEGO kockica

Svakim danom, granice između onoga što se može i ne sme smatrati umetnošću sve su tanje. Za to su pre svega „krivi“ savremeni stvaraoci koji svojim delima provociraju kako stručnu, tako i široku javnost. Osim toga, tehnološki razvoj koji se odvija sve brže svakim danom znači da se četkica sve manje koristi u vizuelnim umetnostima, a slike se stvaraju korišćenjem drugih alata. Jedan od njih su i LEGO kocke. Njima se ponajviše služi kineski umetnik Ai Weiwei, a poslednje u nizu njegovih dela je reprodukcija čuvenog Moneovog triptiha, Lokvanji (eng. Water Lillies).

Delo je načinjeno za potrebe Weiweijeve izložbe Ai Weiwei: Making Sense, koja će 7. aprila biti otvorena u londonskom Muzeju dizajna. Kako bi reprodukovao delo francuskog impresioniste, nastalo u prvoj polovini 20. veka, Weiwei je iskoristio „svega“ 650.000 LEGO kockica u 22 različite boje. Duga nešto više od 15 metara, kreacija se neznatno razlikuje od originalnog dela. Osim što je koristio kockice vibrantnih tonova, Weiwei je u kompoziciju uneo i odraz svoje lične istorije – konkretno, crni portal kojim je predstavio sopstveno iskustvo egzila.

Lokvanji 21. veka

Korišćenjem specifičnog medijuma kakve su LEGO kocke, te menjajući originalne pastelne, prigušene tonove za jarke boje, Ai Weiwei šalje jasnu poruku. Water Lillies #1, kako je delo naslovljeno, preispituje vrednosti savremenog društva, pa time i umetnosti, stavljajući ih u kontrasnu poziciju spram tradicije koja je vladala u trenutku kada je Mone slikao seriju lokvanja u baštama Givernyja (1914-26). Prirodne pejzaže zamenili su neki drugi – plastični, veštački. Doslovno, ali i figurativno.

Foto: Profimedia

Učitati još
Zatvori