Apt.1007 pravi „semi-funkcionalne“ komade nameštaja – a mi ih želimo u svom domu
Apt.1007 pravi „semi-funkcionalne“ komade nameštaja – a mi ih želimo u svom domu

Apt.1007 pravi „semi-funkcionalne“ komade nameštaja – a mi ih želimo u svom domu

Pristalice Bauhaus dizajnerskih načela, look away, ovaj vam projekat može prouzrokovati egzistencijalne i druge ideološke krize. Apt.1007 je dizajnerski studio koji se ponosno hvali svojim umećem u kreiranju semi-funkcionalnih komada nameštaja i drugih objekata kojima ispunjavamo svakodnevni prostor. Šta to uopšte znači i, još važnije, kako ovo načelo uopšte izgleda kada se materijalizuje?

Forma prati funkciju ili ipak ne… ili nešto treće?

Ako je Bauhaus bio izričit u svojoj nameri da podredi formu – i, time, estetsku vrednost – nameravanoj funkciji građevine ili predmeta, onda Apt.1007 pokušava da pronađe onu malenu, sivu zonu između ove dve naizgled nepomirljive strane. Umesto da komad nameštaja potčini isključivo njegovoj funkciji, ali ne žrtvujući pritom konceptualnu vrednost, dizajneri ovog kalifornijskog studija pronašli su način da kreiraju semi-, tj. polu-funkcionalne predmete koji će zadovoljiti izvesnu namenu – ili namenu u izvesnoj meri, ali će ujedno služiti i kao puki manifest njihove dizajnerske ideologije.

Rezultat su kompleksni i paradoksalni komadi nameštaja – i pokoji modni aksesoar – koji počivaju na kontrastu između krutih, oštrih i strogih formi sa jedne strane, i oblih, mekanih i delikatnih oblika sa druge. Strukturalno jednostavne komade ovi dizajneri iz Los Anđelesa oplemenjuju često kontradiktornim detaljima, kojima unose dimenzionalnost i kompleksnost u finalni Apt.1007 proizvod.

Foto: Instagram (@apt.1007)

Učitati još
Zatvori