Čuveni arhitekta Gaetano Pesce napustio nas je u 84. godini života – a mi vas vodimo kroz njegovu umetničku arhivu
Čuveni arhitekta Gaetano Pesce napustio nas je u 84. godini života – a mi vas vodimo kroz njegovu umetničku arhivu

Čuveni arhitekta Gaetano Pesce napustio nas je u 84. godini života – a mi vas vodimo kroz njegovu umetničku arhivu

Nakon što smo se oprostili od jugo rock dive Slađane Milošević, dobili smo još jedne tužne vesti. Čuveni italijanski arhitekta Gaetano Pesce napustio nas je u svojoj 84. godini života. Neminovno je da će svet arhitekture i skulpturalnog dizajna biti totalno drugačiji bez ovog genija, te je vreme da se osvrnemo na neka od njegovih najuticajnijih dela.

The artist

Poznati arhitekta Gaetano Pesce iza sebe ostavio je ikoničnih šest decenija stvaralaštva. Kolevku svoje kreative pronašao je u okviru skulpturalnog dizajna i liminalnih prostora. Kreativnost i autentičnog pomenutog umetnika zasigurno su nezamenjivi. Poslednje godine svog života uticajni genije proveo je boreći se s mnoštvom zdravstvenih problema ali uz njegov i više nego prepoznatljiv osmeh na licu, pored svega zračio je pozitivnom energijom.

The Art

He was the best of three worlds

Unutar svih svojih projekata Gaetano je provlačio svoj glavni motiv – da modernizam nije toliko stil koliko metod za tumačenje sadašnjosti i nagoveštavanje budućnosti u kojoj se individualnost čuva i slavi. Svojim stvaralaštvom poznati umetnik neretko je brisao granice između njegova tri omiljena sveta – arhitekture, industrijskog i enterijernog dizajna. Često je isticao da je umetnost kreativni odgovor potrebama vremena u kom živimo.

Naš omiljeni arhitekta je visokonagrađivani umetnik, te njegova kolekcija broji Chrysler nagradu za inovaciju i dizajn iz 1993. godine, nagradu Lawrenc J. Israel od Modnog Instituta tehnologije u Njujorku i mnoge druge.

U toku svoje karijere, umetnik je dizajnirao mnoštvo enterijera, projektovao gradnje i doprineo skulpturalnom dizajnu. S druge strane, uz italijansku modnu kuću Bottega Veneta oprobao se i u dizajnu modnih aksesoara.

 

Vieni a Vedere

Prošlogodišnju prolećnu sezonu definitivno je obeležila kolaboracija Bottega Veneta brenda i ovog čuvenog umetnika. Naime, Gaetano je dizajnirao Vieni a Vedere instalaciju koja je ukrasila izgled Montenapoleone radnje. Svoje ključne alate, verovali ili ne, umetnik je pronašao u smoli i travkastoj tkanini kojima je stvorio jedinstveni doživljaj posetiocima ovog prodajnog objekta. Jedan od izloženih detalja takođe predstavljale su My dear mountains i My dear Prairies torbe, koje zasigurno možemo nazvati remek-delima. Pomenute torbice, dizajnirao je naš omiljeni italijanski arhitekta te je ovaj inovativni dizajn modna kuća samo sprovela u delo. Sada već poznate torbe, inspirisane su umetnikovim italijanskim korenima i životu pored planine Esteu i prerija Amerike u kom je umetnik proveo poslednje godine svog života. Aksesoari od Intrecciato kože specifično su oslikani airbrush tehnikom i predstavljaju apsolutni work of art.

Zasigurno tvrdimo da će se odsustvo ovog velikana i više nego osetiti kada su polja arhitekture i dizajna u pitanju, te ćemo se vrlo često osvrtati na pređašnje radove pomenutog vanvremenskog genija.

Foto: BOTTEGA VENETA, Instagram / @gaetano.pesce

Učitati još
Zatvori