Art đir: Tri izložbe domaćih fotografa koje ne treba da propustite
Art đir: Tri izložbe domaćih fotografa koje ne treba da propustite

Art đir: Tri izložbe domaćih fotografa
koje ne treba da propustite

Poslednje nedelje novembra posvećujemo fotografiji. Domaći fotografi koje smo izdvojili dominantno stvaraju crno-bele radove, zbog čega je ovo jedinstvena prilika da se upoznate sa različitim temama i pristupima na domaćoj fotografskoj sceni. Izložbe su deo ovogodišnjeg Festivala fotografije Vizualizator na kojem, uz domaće autore, izlažu i brojni strani fotografi.

Momentum, Aleksandar Buđevac

Aleksandar Buđevac prvi put izlaže u Beogradu radove pod nazivom „Momentum“. U doba kada sintetički generisane slike dobijaju sve veću pažnju, fotografije Buđevca podsetnik su na bespogovornu vrednost autentičnog i ličnog. Njegov poetičan, gotovo romantičarski vizuelni izraz posebno se ističe u ovoj seriji radova. Crno-bele fotografije dočaravaju trenutak intimnog emocionalnog zamaha, uvodeći posmatrača u osobnu vizuru autora. Buđevac kroz svoje radove odvažno donosi moderan i inovativan stil na lokalnu scenu autorske fotografije.

„Momentum“ predstavlja skup važnih ličnih momenata u životu autora nastalih u periodu od 2014. do 2020. godine, koje on beleži sa izraženim nadahnućem i poletnošću.

Izložba je postavljena u UK Božidarac do 7. decembra.

Šetnja, Sabolč Dudaš

Sabolč Dudaš je srpsko-mađarski fotograf koji živi i radi u Budimpešti. Iza sebe ima bogatu višedecenijsku karijeru koju su obeležile upečatljive foto-reportaže. Putujući Evropom, Azijom i Afrikom, Sabolč je obišao preko 40 zemalja, dokumentujući političke i kulturne promene na ovim područjima. Posvećenost profesiji ga je često vodila i do ratnih zona, a njegovi radovi našli su se u brojnim međunarodnim publikacijama kao što su Stern, The New York Times i Le Monde, između ostalih. Za svoj rad nagrađen je brojnim priznanjima, među kojima su i dve nagrade Mađarske press fotografije za najboljeg foto-reportera. Iako se posebno istakao ovom vrstom radova, Dudaš je nagrađivan i za svoje umetničke fotografije.

„Šetnja“ predstavlja seriju upravo takvih radova. Čine je crno-bele fotografije bačkih ravnica – intimne razglednice predela autorovog detinjstva. Dramatičnom atmosferom Dudaš sugeriše specifičnu društvenu klimu, čime unosi dodatnu umetničku vrednost ovoj seriji radova.

Izložba je otvorena u Kući Đuri Jakšića do 30. novembra.

Ipak heroji, Predrag Uzelac

Renomirani srpski fotograf i profesor Predrag Uzelac predstaviće seriju radova „Ipak heroji“ koju čine eksperimentalni portreti nastali u okviru ovog projekta fotografisani su drvenom kamerom na staklenim, ručno nalivanim pločama potopljenim u srebrni rastvor.

Izložba „Ipak heroji“ predstavlja seriju portreta inspirisanu naizgled običnim ljudima, koji su ovde epitet heroji osvojili, uglavnom, skrivenim podvizima, vođeni sopstvenom etikom i skromnošću, bez ideje o sopstvenoj glorifikaciji. Oni predstavljaju kontrapunkt javnom mnjenju i nametnutim novonastalim, neproverenim društvenim vrednostima u modernom društvu.

Radovi Predraga Uzelca biće predstavljeni od 23. novembra u Galeriji Nikola Radošević.

Foto: PR

Učitati još
Zatvori