Art đir: Umetnost na više načina
Art đir: Umetnost na više načina

Art đir: Umetnost na više načina

U ovonedeljni art đir uputili smo se kako bismo odgovorili na jedno naizgled jednostavno pitanje: koje sve oblike umetnost može da poprimi? Ove izložbe nam u tome mogu pomoći.

Sun Beneath/Sunce ispod, izložba Matilde Romanjoli

U Bioskopu Balkan postavljena je multimedijalna izložba koja nosi naziv SUN BENEATH/Sunce ispod, italijanske umetnice Matilde Romanjoli. Centralni deo postavke je monumentalna bronzana skulptura koja predstavlja Matildin dvostruki autoportret, dok ostatak izložbe čini serija manjih skulptura, cite specific instalacija i pregled crteža. Nekoliko video radova prikazuje na proces stvaranja kroz koji je Matilde tokom dve godine sama prolazila, a koji uključuje modelovanje, izlivanje, prelamanje kalupa i doradu bronze. Deo ove izložbe i promišljanje koncepta nastao je tokom Matildinog boravka u Beogradu kao deo umetničkog rezidencijalnog programa koji organizuje Fondacija Saša Marčeta u Bioskopu Balkan.

Izložba je otvorena do 30. septembra.

O drumu bez dna, izložba slika Teodore Rakidžić

U galeriji ŠTAB u TC Galerija otvorena je izložba slika i crteža umetnice Teodore Rakidžić pod nazivom O drumu bez dna. Eksterijer, senka i fasada neki su od ključnih elemenata koji okupiraju pažnju umetnice. Autorka je okrenuta stvaranju krupnih planova i materijalizaciji predstavljenih površina upotrebom različitih nijansi i tekstura na istom platnu. Vešto ostvaruje dinamiku rada konfrontirajući razne površine koje u potpunosti prektivaju platno, a taktilnost postaje jedan od vodećih karakteristika kada je u pitanju rad ove umetnice.

Izložba će biti otvorena do 8. oktobra.

Dihotomija (2021)

Izložbe radova strip autora Borisa Stanića i Madlen Pereire

Izložbe radova strip autora Borisa Stanića i Madlen Pereira biće otvorene 4. oktobra u Galeriji Bate Mihailovića u Pančevu, u okviru programa Ukrštene strip rezidencije Srbije i Francuske i Nova Festivala, koji se već četvrti put odvija u dve zemlje.

Boris Stanić će predstaviti projekat stripa Đogul Tiranin 2, drugi i poslednji deo stripa Đogul tiranin, koji je objavio samostalno 2021. godine. Dok je u prvom delu “neprijatelj” teror većine nad manjinom i konformizam, ovoga puta opasnost dolazi od ekološke katastrofe personifikovane kroz bića koja smeraju da razore šumu. Madlen Pereira će se na izložbi predstaviti projektom Sidonine ljubavi / Les amours de Sidonie, koji prati istoimenu junakinju koja propituje svet ljubavi kroz komplikovane, kolebljive, krhke i nasilne veze u novom svetu u kome se upinje da se oslobodi nekadašnjih konvencija. Ovaj strip je svedočanstvo u prvom licu o njenim raznim pokušajima, na mahove smešnim, na mahove tužnim.

Izložba će biti otvorena do 11. oktobra.

Boris Stanić, Đogul
Madeleine Pereira, odlomak iz projekta "Sidonine ljubavi"

Izložba Mića Popović – Slikarstvo permanentne pobune

U Galeriji SANU postavljena je izložba pod nazivom Mića Popović – Slikarstvo permanentne pobune, a kojom Srpska akademija nauka i umetnosti obeležava stogodišnjica od rođenja jednog od najznačajnijih srpskih umetnika, čiji je rad obeležio drugu polovinu 20. veka. Postavku čine radovi nastali u periodu od 1946. do 1990. godine, a obuhvataju autopotrete, portrete, kao i figuralne i apstraktne kompozicije, te pejzaže u prepoznatljivom enformel stilu koji je posebno negovao naš istaknutni umetnik. Osim slikarskih radova, na izložbi se mogu videti i filmovi iz Arhiva Jugoslovenske kinoteke, uz drugi vizuelni materijali.

Izložba će biti postavljena do 5. novembra.

Foto: Galerija ŠTAB / Bojana Janjić / PR

Učitati još
Zatvori