Art Spayalica: Povezivanje umetnošću i umetnost povezivanja
Art Spayalica: Povezivanje umetnošću i umetnost povezivanja

Art Spayalica: Povezivanje umetnošću
i umetnost povezivanja

Šta umetnost može da radi? Ona menja – nas, svet u kojem smo, univerzum u nama. Umetnost može da pokrene, preokrene, pogura i (p)(r)otera. Umetnost, takođe, provocira, poziva i proziva. Od ove zime, umetnost – spaja lica. Barem to čini u Beogradu, na adresi Kralja Milana 20, gde se nalazi Art Spayalica, umetnički, ali pre svega prijateljski – prostor, bar, kafić, kolektiv. Ukratko, omiljeno mesto.

Sa osnivačicom, pokretačicom, spajalicom lica Jovanom Krstić pričali smo o inicijativi, promenama i željama da inicijativa donese promene. Izlagačkih prostora u Beogradu, nesumnjivo, ima zavidan broj. Međutim, onih koji su u svojoj nameri, osim što im puka funkcija to donosi, mesto susreta, možda je nekolicina. Već pri prolasku pored staklenih prozora i vrata jasno je da Art Spayalica teži izlaganju umetnosti koliko povezivanju onih koji prema njoj gaje poseban entuzijazam.

art spayalica
art spayalica

U razgovoru sa Jovanom saznajemo da je Art Spayalica nastala iz njene lične želje da, po povrtaku iz Rusije, u Beogradu pronađe svoje umetničko utočište, mesto koje će ponuditi novim glasovima da se čuju duž dugače beogradske ulice. Tako u centru grada, u jednoj od glavnih trasa, Jovana otvara galeriju koja to i postaje. Sa svešću da se dobar glas daleko čuje, a mladog umetnika još dalje, kolektiv Spayalice pažljivo bira izlagače. Spayalica na taj način povezuje lica domaće umetničke scene sa publikom gladnom novog, drugačijeg, savremenog.

Kafa, kokteli i žur sa pogledom na umetnost

Iz Spayalice, stoga, zasigurno nećete izaći gladne duše, ali ni žedni. Koncept prostora osmišljen je sa idejom da ponudi jedinstveno iskustvo kakvo nećete naći na drugom mestu u gradu. Preko dana, ukusna kafa. Kada sunce zađe, flouroscentni natpis se upali, kokteli oživljavaju izložene radove. Art Spayalica neretko prijatno iznenadi i neočekivanim žurom. Program morate pratiti pomno, jer nastupi i žurke nisu česti, ali su uvek vredni vašeg vremena.

art spayalica
art spayalica
art spayalica

Umetnost su ljudi

Ni intimnost prostora, ni provokativna umetnost koja navodi na razgovor, pa čak ni toplina kofeina ili alkohola, nisu, međutim, spona koja spaja kada jednom zakoračite iza staklenih vrata. Otvorenost, srdačanost, neposrednost i spremnost za razmenu ideja koje će ponuditi Jovana i ostatak ovog umetničkog kolektiva, jesu. Biti dobar u tome možda je najveća umetnost od svih.

art spayalica
art spayalica
Učitati još
Zatvori