Bura Bonaca x Journal: Prvi autorski Journal Box je tu, a kreativu i dizajn potpisuje Jelena Čejović Vukčević
Bura Bonaca x Journal: Prvi autorski Journal Box je tu, a kreativu i dizajn potpisuje Jelena Čejović Vukčević

Bura Bonaca x Journal: Prvi autorski Journal Box je tu, a kreativu i dizajn potpisuje Jelena Čejović Vukčević

Jelena Čejović Vukčević na društvenim mrežama potpisana kao @malicovekk po struci je pravnica, a po opredeljenju fotografkinja, grafička dizajnerka i osnivačica regionalnog brenda Bura Bonaca [ @bura.bonaca ]. Rođena na Jadranu, u analognu fotografiju zaljubila se još kao mala. More, osim što joj je prirodno okruženje, je i večita inpiracija. Pa tako njeni prepoznatljivi morski printovi različitih formata za kratko vreme postali su viralni na društvenim mrežama. Svaki dolazi u vidu analogne fotografije i rukom ispisane poruke ili stiha koji bude nostalgiju i zovu na more.

U susret letu i uz poruku Ljubavi i mora nikad dosta odlučili smo da kreiramo Journal Summer Box upravo u saradnji sa Jelenom Čejović Vukčević i brendom Bura Bonaca. Ova, sada već čuvena Journal kutija, ispunjena pažljivo odabranim proizvodima koji će vam biti saputnici ovog leta, obučena u analognu fotografiju mora je tu da vas podseti na lepe tople dane pored mora koje nestrpljivo iščekujemo. Do tada, o Buri i Bonaci, analognim fotografijama i inspiraciji za kreiranje prvog oslikanog Journal Box-a razgovaramo sa autorkom Jelenom Čejović Vukčević. 

  • Bura Bonaca – dve suprotnosti u jednom – kako (i kada) je došlo do ovog naziva brenda?

JELENA:  Sve je počelo pre nekoliko godina. Živela sam u Beogradu, a to leto 2020. godine obeležila je pandemija. Sprečena da odem kući, na more, prelistavala sam bazu morskih fotografija. Razmišlja o tome šta mi boravak uz more pruža. I ne samo meni, već i svim ljudima koje poznajem. Razmišljala o životu u gradu, i važnosti trenutaka koje provedemo uz more. Odlučila sam da odštampam nekoliko morskih razglednica i poklonim ih prijateljima uz intuitivno ispisanu poruku Pokloniću ti more. Zbog predivnih povratnih reakcija, i na nagovor dragih ljudi, odlučila sam da otvorim Instagram profil. Razmišljajući o imenu profila, nisam ni slutila šta će se sve u budućnosti dogoditi, shvatila sam da Bura i Bonaca opisuju moju suštinu. Taj nepredvidivi turbulentni snažni vetar. A potom i zatišje. Svako od nas u sebi nosi i Buru i Bonacu, jer je život satkan od suprotnosti. I tako je nastala @bura.bonaca.

  • Šta ti je bila inspiracija za dizajniranje Journal Summer Box-a? 

JELENA: Početak leta. Onaj osećaj kad prvi put zaronimo u more. Miris soli. Lakoća postojanja. Letnje večeri. Zalasci. Ljubav prema sebi, životu, ljudima koji nas okružuju.

  • Osim što se baviš grafičkim dizajnom, ti se zapravo i duže baviš fotografijom i to pretežno analognom. Šta je to što te inspiriše kod analogne fotografije?

JELENA: Nepredvidivost. Rezultat koji nikad nije isti. Činjenica da analogna fotografija beleži neku posebnu emociju. Od filma ne može ništa da se sakrije. A onda i ograničen broj fotografija koji me tera da zastanem. Promislim.

  • Tim povodom smo odlučili da i fotografije koje prate ovaj članak budu analogne. Kako se osećaš kada si ti ispred a ne iza objektiva? 

JELENA: Iako dugo to sebi nisam htela da priznam, bez obzira na tremu i nelagodu koja traje kratko, jako volim sa se nađem ispred objektiva. Posebno je zadovoljstvo biti ispred objektiva osobe čiji rad jako jako cenim. Zanima me kako me drugi vide. Koji će deo mene zabeležiti. Kako trenutno zračim. S druge strane, izuzetno su mi važne uspomene. Kroz fotografije pratim svoje promene, rast.

  • Sve tvoje fotografije, uključujući i ove koje se nalaze na dizajnu Journal Box-a su autorske. Da li se sećaš kada si ih fotografisala i kakva te sećanja za njih vežu?

JELENA: Naravno. Obe su nastale kao privatna uspomena. U pitanju su različite godine, dva različita leta, kao i lokacije. Interesantno je da su obe uhvaćene sa broda. Jako volim da boravim na brodu. Život iz te brodske, morske perspektive je potpuno drugačiji. Ta izloženost i izolovanost donese puno inspiracije i spoznaje.

  • Takođe, stihovi na Journal Box-u su tvoji autorski i ispisani su tvojim rukopisom. Šta nam poručuješ?

JELENA: Često se tokom života od sebe udaljimo, a verujem da vreme provedeno uz more pomaže da se vratimo sebi. More nas podseća na to koliko je važno da utišamo misli, osluškujemo sebe, pratimo najdublje želje i instinkte. Ljubav se na sve to prirodno nadovezuje.

  • Umesto klasične zahvalnice u Journal Summer Box-u ovog puta imamo poster koji se može uramiti. Kako si došla na tu ideju?

JELENA: Uz more smo najprisutniji. Zato sam poželela da taj uramljeni delić mora krasi prostor i bude svakodnevni podsetnik da živimo trenutak gde god da smo. Takođe, u Journal Summer Box-u je i Bura Bonaca razglednica, pošaljite je i poklonite more dragim ljudima.

  • Gde pronalaziš inspiraciju za svoje printove – fotografije i ispise na njima? 

JELENA: Nije važno da li kopam po bazi fotografija, ili ponesem fotoaparat prilikom svakodnevne šetnje uz more,  uvek se desi da neki prizor u meni probudi nešto. To nešto brzo poprimi oblik, pa bude reč ili rečenica.  Čini mi se da u svetu u kojem živimo, najveću inspiraciju donosi čežnja prema toj morskoj, letnjoj, neopterećujućoj energiji.

  • U opisu tvog brenda stoji da Bura Bonaca postoji kao podsetnik da smo sami sebi najbliža obala. Šta to zapravo znači? 

JELENA: Sve što dolazi spolja, već postoji u nama.

  • Kako se ti nosiš sa burama, a kako izgleda tvoja bonaca? 

JELENA: Čini mi se kao da bura kod mene nikad ne prestaje u potpunosti. Ono što je drugačije nego ranije je to da sada osvestim, promatram sve što mi se dešava. Borba je neprestana. Ali ono što je najbolje − uvek znam da me nakon bure čeka bonaca.

  • I za kraj, poklanjaš nam more i…?

JELENA: Deliće duše. Želim da vam ovo leto bude puno nestvarnih trenutaka.

Učitati još
Zatvori