Oaza mira & sushi bar u tranzicionoj zoni: Donosimo enterijer priču o prostoru koji je bio predodređen za rušenje
Oaza mira & sushi bar u tranzicionoj zoni: Donosimo enterijer priču o prostoru koji je bio predodređen za rušenje

Oaza mira & sushi bar u tranzicionoj zoni: Donosimo enterijer priču o prostoru koji je bio predodređen za rušenje

Usred dinamične tranzicione zone na Tošinom bunaru u Beogradu, gde haos urbanog života ne prestaje, neočekivano se pojavila mala, ali izuzetno promišljena gastronomska oaza – ProEat Sushi. Ovaj jedinstveni sushi bar, koji se prostire na samo 15 kvadratnih metara, nosi priču o prostoru koji je bio predodređen za rušenje. Svoj radni vek zaokružiće pripremom sushi rolnica. Ali u preuređenom prostoru koji donosi autentični identitet zahvaljujući Cherry Art Hub dizajnerskom studiju koji je uspeo da postigne sinergiju između prostora i njegove namene. Pa tako, ProEat Sushi nije samo mesto gde ćete uživati u sushiju, već i u ambijentu koji priča priču o prošlosti, sadašnjosti i neizvesnoj budućnosti. Donosimo enterijer priču i vodimo vas u obilazak jednog od najmanjih lokala na bogatoj beogradskoj gastro sceni.

Transformacija prostora by Cherry Art Hub: Izvorno stanje kao inspiracija

Kada su se dizajneri Cherry Art Hub-a suočili sa saznanjem da će objekat opstati još dve godine, odlučili su da na to ne gledaju kao na prepreku, već kao na priliku da naprave autentičan enterijer. Ispod slojeva laminata otkrivena je izvorna podna obloga, crvenkasti crep prošaran terazzo patternom. Ako uzmemo u obzir da u svetu dizajna enterijera gotovo da nema lepše vesti od te kada se pronađu izvorni materijali, jer upravo to je ono što je dovoljno da se oživeo duh mesta, postaje nam jasno kako je od izvornog stanja nastalo remek-delo.

Originalni zidovi od cigle ostavljeni su netaknuti kako bi evocirali slike tradicionalnih japanskih elemenata u arhitekturi. Sam prostor je dopunjen dominantnim drvenim panelima, koji su uneli toplinu i osećaj prirodnosti u prostor. U kombinaciji sa difuznim svetlosnim izvorima, koji stvaraju meke senke, enterijer restorana podseća na dom. I ono najvažnije, pruža posetiocima osećaj bekstva od gradske vreve.

Metalni detalji su u suprotnosti sa ostatkom prostora i naglašavaju specifičnost materijala. Istovremeno usmeravajuju korisnike ka spoju tradicionalnog i modernog. Baš kao što to čini i majstor sushjija svojim eksperimentalnim pristupom.

Kuhinja nadohvat ruke & usluga bez konobara

ProEat Sushi donosi nešto što se retko viđa u ugostiteljstvu – koncept bez konobara. Umesto toga, veliki obli drveni šank koji ulazi u prostor gde gosti sede i jedu stvara neobičnu vezu između kuhinje i posetilaca. Ova fizička, ali mentalno meka granica omogućava da posetioci budu deo procesa pripreme sushija. A ujedno i da uživaju u interakciji sa kuvarom koji im pomaže u odabiru savršenih zalogaja.

Ovaj minimalistički sushi bar nije samo još jedan lokal u nizu. On privlači pažnju svojom suptilnim, jednostavnim dizajnom. Svetli i pažljivo odabrani materijali stvaraju umirujući ambijent, savršen za kratkotrajno zadržavanje koje ovaj tip restorana i podrazumeva. Uprkos svojoj skromnoj veličini, uspeva da se istakne u svom okruženju, nudeći slučajnim i namernim posetiocima trenutak predaha u brzoj tranzicionoj zoni.

Fotografije: Irina Golubović (@otvorenablenda) i Nikola Paunović

Učitati još
Zatvori