Više od umetnosti: Ko je slikarka Daniella Jones i zbog čega želimo njene radove u svom domu
Više od umetnosti: Ko je slikarka Daniella Jones i zbog čega želimo njene radove u svom domu

Više od umetnosti: Ko je slikarka Daniella Jones i zbog čega želimo njene radove u svom domu

Brojni su primeri umetnika i umetnica koji su u poslednjih nekoliko godina – zahvaljujući društvenim mrežama – privukli pažnju na svoje radove. Anna Weyant, New York-based savremena slikarka koja ima impresivne radove, samo je jedna od njih. Nedavno smo pažnju posvetili njenim delima koja odišu autentičnošću i specifičnom ženskom energijom, a istim epitetima moguće je opisati radove još jedne slikarke koju ovaj put – prostorno – pronalazimo nešto bliže. U pitanju je umetnica Daniella Jones koja korene vuče iz Kopenhagena, a na čiju umetnost je u velikoj meri uticala i Barselona. Na međi španskih i danskih uticaja nastali su radovi koji izazivaju divljenje već na prvi pogled, a koji – nalik na prvu umetnicu – fokus stavljaju na ljubav prema umetnosti, bojama i ženskoj snazi.

/ Daniella Jones: Umetnica čije autentične radove želimo u svom domu

Daniella Jones spada u kategoriju umetnika koji su od detinjstva imali samo jedno interesovanje. Od prvog kontakta sa četkicom i drugim slikarskim alatima, ona je krenula da razvija ljubav prema slikarstvu. Stoga, može se reći da je to bila ljubav na prvi pogled potez četkice. Međutim, u tom procesu posebnu ulogu imao je njen jedinstveni talenat vidljiv na brojnim radovima.

Učeći i istražujući, ona je postepeno došla do unikatnog slikarskog stila koji je definitivno oličen u svakom segmentu njenog stvaralaštva. Iako su na nju verovatno, kao i na sve slikare, uticali različiti umetnici i pravci, njen umetnički izraz može se opisati kao savremeni stil koji kombinuje moderne sa tradicionalnim elementima.

Stoga je ona tokom 2017. godine kreirala Instagram profil sa jedinstvenom namerom i ciljem – da svoj umetnički talenat podeli sa ljudima širom sveta. Potpuno razumljivo, njena umetnost naišla je na oduševljenje mnogih. Na taj način, ona je izašla iz okvira amaterskog slikarstva, a njeni radovi su postali pokretači različitih emocija. U njihovom fokusu su ženski likovi koji, pre svega, naglašavaju motive poput ljubavi, snage i zajedništva. Takođe, pored Instagrama, ovi radovi dostupni su i na njenom zvaničnom web sajtu. Na njemu je, između ostalog, istaknuto da je Daniella Jones samouka, te da ju je u stvaralaštvu teško zaustaviti. Samim tim, ona nije ograničena na konkretan sektor slikarskog sveta.

/ P R O C E S S .

Za razliku od mnogih, Danielle Jones deli umetničke procese na društvnim mrežama. Pre svega, na TikTok-u na kom ima više od 150 hiljada pratilaca. Komentari podrške i oduševljenja nižu se iz dana u dan, te se čini da je za ovu mladu umetnicu budućnost svetla. Sa druge strane, ona svoju delatnost opisuje rečima: Doing what I love the most. Upravo zato, već nakon kratke analize njenih radova, nemoguće je odlučiti se samo za jedan. Različitih boja i veličina, ove slike idealne su za dnevnu ili spavaću sobu, te bilo koju drugu prostoriju unutar doma.

Takođe, na zvaničnom web sajtu autorka je selektovala neke od omiljenih slika iza kojih stoji njen potpis. Upoređujući, na primer, sliku Zeno sa jedne i sliku Sisterhood sa druge strane, moguće je povući paralelu između različitih stilova kojima se koristi. Sa druge strane, tu su i Journey Boards – akrilna umetnička dela na skejtbordu koja mogu da se okače na zid.

/ A R T .

Bilo da se koristi svetlim ili tamnim bojama, umetnička dela i slikarske forme koje proizvodi Danielle Jones privlače pažnju već nakon prve pojave na explore stranicama društvenih mreža. Ipak, nakon kratkog upoznavanja sa njenim radom, jasno je da iza njega stoji nešto mnogo više od umetnosti. U pitanju je želja da se istakne moć ženske energije, te da se na jedinstveni način ispriča priča o značaju ženske snage, kao i zajedništva.

Pozivajući posmatrača da preispita sopstvene ideje i osećanja, Danielle Jones i njena umetnička dela ispunjuju osnovnu svrhu umetnosti. Samim tim, ona nas podseća na potrebu da sanjamo, istražujemo i stvaramo sopstveni svet, te da posredstvom umetnosti – i to u bilo kom obliku – postavljamo pitanja o važnim temama, te istovremeno pokušamo da ponudimo određene odgovore.

Učitati još
Zatvori