Igramo lokalno: Unikatni dekorativni predmeti ovog brenda su sve što želimo u našem domu – evo i zašto
Igramo lokalno: Unikatni dekorativni predmeti ovog brenda su sve što želimo u našem domu – evo i zašto

Igramo lokalno: Unikatni dekorativni predmeti ovog brenda su sve što želimo u našem domu – evo i zašto

Journal tim je uvek u potrazi za predmetima koji uređenje i estetičnost svakog prostora podižu za lestvicu više. Bilo da je reč o aktuelnim konceptima dizajna enterijera i eksterijera ili onima uz koje stoji epitet timeless, svoj fokus uvek postavljamo na pronalaženje onih brendova i trendova koji pored visoko estetskih kriterijuma zadovoljavaju i parametre praktičnosti. U ovoj igri pronalaženja, blagu prednost dajemo domaćim brendovima. Ovog puta, pronašli smo onaj koji pored gorenavedenih kriterijuma u svojoj proizvodnji prihvata koncept i filozofiju koja je u skladu sa ekologijom, zbog čega od nas dobija veliko – Da! Uvodimo vas u svet brenda Decore2Explore i njihove male radionice. Decore2Explore dekorativni predmeti su must detalji koje biramo za uređenje enterijera.

Decorate, explore and enjoy this game

Upravo je to filozofija kojoj smo naklonjeni – sagledati svet kroz igru u kojoj se kao dominantno pravilo ističe niz mogućih izbora kroz koje učimo, sazrevamo i saznajemo nešto novo. Ovo se sinhrono preliva i na oblast uređenja doma koje, u tom smislu, pred nas stavlja brojne mogućnosti odabira, kombinovanja i uklapanja najrazličitijih aspekata dekorativnih predmeta, objedinjujući različita polazišta pravaca, oblasti i filozofija koje iza njih stoje.

Decore2Explore – the game we choose

Naša neodoljiva potraga u kojoj igramo lokalno, ovog puta nas je dovela do brenda Decore2Explore. Sa središtem u Beogradu, pomenuti brend svoj vid kreativnog stvaralaštva pronašao je u izradi dekorativnih predmeta. Primenjujući tehniku papier-mâché, od papirne gline stvaraju održive predmete, koristeći odgovorne proizvodne metode. Svaki predmet u njihovoj radionici je ručno rađen i neponovljiv. Zahvaljujući procesu rada, materijalu i filozofiji brenda, Decore2Explore dekorativni predmeti postaju naša poveznica sa istorijom, kulturom i prirodom.

Decore2Explore dekorativni predmeti
Decore2Explore dekorativni predmeti

Šta je papier-mâché?

Ukoliko bi papier-mâché trebalo predstaviti u najsažetijem narativu, polažište bi trebalo pronaći u samoj srži i primeni, koje se reflektuju u njegovom nazivu. Tako, papier-mâché je tehnika izrade predmeta čiji je glavni materijal kaširani papir. Kaširani papir, odnosno papier-mâché je zapravo materijal koji se dobija mešanjem papira i određenog vezivnog materijala.

 Od drevnih civilizacija do savremenog doba

Primena ove tehnike izrade predmeta za različite namene prisutna je dugo u istoriji čovečanstva. Tačnije, vezujemo je za kulturu i istoriju Istoka, te stari vek, upotrebu papirusa u Egiptu, odnosno, prvu pojavu papira i njegove primene u Kini. Danas, ova tehnika se, u varijaciji vezivnih materijala, primenjuje u celom svetu, a jedan od najčešćih vidova njene upotrebe je u primenjenoj umetnosti.

A touch of nature

Decore2Explore svoju malu kreativnu radionicu zasnovao je sa jasno određenim ciljem – stvarati autentične rukotvorine od prirodnih materijala. Ova ideja je polazište filozofije brenda koji nastoji da stvara kućni dekor koji je svedočanstvo o prirodi. Krajnji rezultat ogleda se u unikatnim dekorativnim predmetima, koji procesom stvaranja i estetikom otkrivaju lepotu rustičnosti. Izrada koja je najpre započela kao hobi, za ličnu upotrebu i uređenje doma, ubrzo je našla put i do drugih ljudi i razvila se u brend čije proizvode želimo u našem domu [cuz we can’t stop looking at them].

Decore2Explore dekorativni predmeti
Decore2Explore dekorativni predmeti

Imperfections can be are beautiful

Lepota Decore2Explore predmeta ne ogleda se samo u paleti neutralnih i zemljanih tonova, već i formi koja je inspirisana i poprima obrise japanskog stila i filozofije wabi-sabi. Tako, u njihovom radu se odstupa od savršenih proporcija, a mesto ustupa grubom dizajnu i asimetriji. Bilo da je reč o dekorativnim vazama, ćupovima, činijama ili slikama, svaki predmet je autentičan, ručno oblikovan i oslikan. Asimetrija u kombinaciji sa tonovima inspirsanim samom prirodom unosi neobičnu lepotu i predstavlja komad koji će oplemeniti svaki prostor.

Decore2Explore dekorativni predmeti
Decore2Explore dekorativni predmeti

Detalji kakve volimo [ i želimo] u našem enterijeru

Već smo uočili da se među dominantnim stilovima kada je dizajn enterijera u pitanju ubrajaju upravo wabi-sabi i japandi. Neretko u uređenju jednog enterijera koristi se i miks ova dva stila i filozofije. Paleta boja i autentičnost koje poseduju Decore2Explore dekorativni predmeti čine ih savršenim detaljem ovakvog stila uređivanja enterijera. I ne samo njih, ovi predmeti svoje mesto mogu pronaći u svakom prostoru [ i domu ] onih koji cene unikatnost.

Decore2Explore dekorativni predmeti
Decore2Explore dekorativni predmeti
Decore2Explore dekorativni predmeti
Decore2Explore dekorativni predmeti

Last but not least

Na listu pozitivnih karakteristika koje odlikuju Decore2Explore dekorativne predmete dodajemo postojanost i održivost. Papier-mâché tehnika omogućava da predmeti budu nelomljivi i poseduju čvrstinu drveta. Još jedan benefit ogleda se u tome što, iako deluju masivno, njihova težina zbog samog materijala je znatno manja nego što je to slučaj sa drugim materijalima poput gline ili drveta, a njihovo održavanje je više nego jednostavno. Ipak, zbog prirode materijala, nije preporučljivo izlaganje vlažnim uslovima, pa je njihovu primenu najbolje ograničiti na dekoraciju enterijera.

Unikatnost, ekološka osvešćenost u proizvodnji i estetičnost razlozi su zbog kojih ovog puta igramo na kartu domaćeg brenda Decore2Explore a njihove handmade radove kotiramo visoko na lestvici dekorativnih predmeta koje želimo u našem domu.

Učitati još
Zatvori