Must-see izložba: Kolekcija plakata kreiranih za Zimske olimpijske igre u Sarajevu – od Warhola do Glasera
Must-see izložba: Kolekcija plakata kreiranih za Zimske olimpijske igre u Sarajevu – od Warhola do Glasera

Must-see izložba: Kolekcija plakata kreiranih za Zimske olimpijske igre u Sarajevu – od Warhola do Glasera

Iako su Olimpijske igre završene, euforija nas i dalje drži – a to je dodatno podstaknuto činjenicom da se otvara izložba plakata stvorenih za Olimpijske igre u Sarajevu pod nazivom 40 dana kasnije. Ispratili smo vest o  dokumentarnom filmu o Olimpijskim igrama. Sada, obradovale su nas vesti i o izložbi, i to onoj fokusiranoj na nešto bliži komšiluk od Francuske.

Naime, u saradnji sa Ambasadom Bosne i Hercegovine i online mestom za kupovinu vintage, stranih i lokalnih komada nameštaja Midcentury Belgrade, Muzej primenjene umetnosti otvara unikatnu izložbu. Saznajte o čemu je reč – i (od) kada možete posetiti ovu izložbu.

Izložba plakata stvorenih za Olimpijske igre u Sarajevu: 40 godina kasnije


Zimske olimpijske igre u Sarajevu 1984. bile su jedne od najčuvenijih. Njihov trag svakako se ogleda u istoriji i neizbrisiv je. Tako su upravo one izvor izuzetne umetničke, kolekcionarske i istorijske vrednosti koja će biti veličana u novoj izložbi Muzeja primenjenih umetnosti u Beogradu. Kolekciju izložbe čine radovi nekih od najznačajnijih svetskih umetnika i grafičkih dizajnera, kao što su Milton Glaser, Hockney, Vasarely, Hamaguchi, Hundertwasser i drugi. U izložbi se, takođe, izdvajaju višestruko nagrađivani plakati prof. Ismara Mujezinovića, iz serije posvećene olimpijskim disciplinama, a koji su ubrajani među najbolje plakate ove vrste u svetu.

U postavci izložbe naći će se nezaobilazni plakati sa proslavljenom maskotom. Vučko i Pahulja bili su zvanični simbol manifestacije 1984. godine. Poseban deo kolekcije čini 16 plakata iz kolekcije Umetnost i sport, u kojoj su dela Warhola, Moorea, Pistolettoa, Rosenkvista, Kolářa, Paladina, Twomblya i drugih ikoničnih umetnika. Obimom i kvalitetom grafičkih radova kreiranih za Olimpijadu u Sarajevu stvoreno je jedinstveno umetničko i kulturno nasleđe Igara, Sarajeva i cele Jugoslavije. Izložba predstavlja kolekciju plakata izgrađenih za ili na temu Zimskih olimpijskih igara Sarajevo 1984. To su plakati izuzetne umetničke, kolekcionarske i istorijske vrednosti.

izlozba 1
Otvaranje Olimpijskih igara u Sarajevu 1984 godine profimedia-0848619651
Otvaranje Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu 1984. godine / foto: Votava / brandstaetter images / Profimedia

Svečano otvaranje izložbe


Na svečanom otvaranju biće mnogo zanimljivih govornika. Izložbu će otvoriti Njegova ekselencija, ambasador Bosne i Hercegovine u Srbiji, dr Aleksandar Vranješ. Direktorka Muzeja primenjene umetnosti, Biljana Jotić, takođe će se obratiti posetiocima. To će učiniti i Dina Janevski Farčić, osnivačica Midcentury Belgrade. Upravo Midcentury Belgrade ima bogatu kolekciju plakata. Slobodan Jovanović, viši kustos Zbirke savremene primenjene umetnosti i dizajna Muzeja biće među onima koji će govoriti na svečanom otvaranju.

Izložba 40 dana kasnije biće svečano otvorena u četvrtak, 5. septembra u 18 časova. Priliku da otkrijete jedinstvenu kolekciju plakata kreiranih za Zimske olimpijske igre u Sarajevu 1984, koje su stvorili vrhunski jugoslovenski i svetski umetnici, imaćete do 23. septembra, kada se izložba zatvara. U galeriji Anastas na prvom spratu Muzeja primenjene umetnosti moći ćete da posećujete izložbu. Ista će biti otvorena svakog dana – osim nedelje – od 11 do 19 časova.

izlozba 2
Maskota Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu 1984. godine / foto: Samir Jordamovic / AFP / Profimedia

Foto: Votava / brandstaetter images / Samir Jordamovic / AFP / Profimedia / Instagram (@midcentury_belgrade / @mpu.rs)

Učitati još
Zatvori