Art đir: Početak jeseni u beogradskim galerijama
Art đir: Početak jeseni u beogradskim galerijama

Art đir: Početak jeseni u
beogradskim galerijama

Leto nam je (previše) brzo izmaklo i jesen je pred vratima. Dok je mnogima teško da se vrate u ono back to school raspoloženje i odreknu se lenjih dana na suncu i pored vode, drugi se, pak, raduju onome što jesenji dani donose. A to što donose nam je nedostajalo, svakako.

Jesen znači i – povratak u pozorište, u galerije, više događanja na kulturnoj sceni grad(ov)a i evociranje estetike uživanja, ali i edukacije. Zbog ovih, ali i drugih razloga, radujemo se i nešto hladnijim danima. Art đir po Beogradu se nastavlja – a ovo su galerije i izložbe koje posećujemo u ovim septembarskim danima.

Septembar kroz izložbe Beograda


Galerija Novembar


Galerija Novembar, nakon veoma ispraćene izložbe Letnja treperenja, otvara novu. Prethodna, letnja izložba, izložila je radove domaćih autora. To su radovi Dee CvetkovićDušana RajićaJelene Nikolić, Mine PiščevićRadoša RužićaSenke Trivunac, Tedeja Vaukmana i Marijane Janković. Pored njih, svojim novim radovima ponovo se predstavio i Pavle Banović koji je protekle godine samostalno izlagao u galeriji Novembar.

Ova lokacija za savremenu umetnost, koja (kod nas) uvek evocira kritičko promišljanje, ali i uživanje, 21. septembra postavlja novu izložbu. Reč je o izložbi pod nazivom O govoru, ćutanju, vrištanju i pisanju umetnika Milije Nešića. Nova postavka galerije Novembar broji Nešićeve društveno angažovane radove nastale u tri serije, iz 70ih, 80ih i 90ih godina XX veka. Posetioci galerije imaće prilike da vide i seriju pokretljivih skulptura, takozvanih Mrdalica, koje su u popularnoj kulturi ovekovečene u filmu Gorana Markovića, Tajvanska kanasta.

Milija Nešić rođen je 22. septembra 1934. godine u Nišu (Kraljevina Jugoslavija) i svedok je razvoja umetnosti kroz gotovo čitav jedan vek. Njegove formativne godine obeležio je rat, a rane radove posleratna nada u bolje sutra. Pripadao je jugoslovenskim modernistima ali takom karijere stvara u duhu postmoderne, avangarde i konceptualne umetnosti. Svojim performansima na peščarama Novog Beograda povezuje se sa najboljim svetskim predstavnicima body i land art – a. Nešićev opus podrazumeva radove koji komuniciraju sa društvom, umetnost namenjenu svima, a ne samo povlašćenim grupama.  Između ostalog, izlagao je na Oktobraskom salonu, u Salonu muzeja savremene umetnosti u Beogradu, Paviljonu Cvijeta Zuzorić, Zepter muzeju i Kulturnom centru Grad. Dobitnik je brojnih priznanja među kojima je i prestižna nagrada STOJAN ĆELIĆ, umetnik, kritičar i teoretičar koju je Nešić dobio 2016. godine.
Kustoskinja je Tamara Stankov, a izložba će biti otvorena od 13h, do 2. novembra. Lokacija? Samo srce Vračara, odnosno ulica Kursulina 22. Posetioci je mogu pogledati svakog radnog dana (osim ponedeljkom) od 12 do 20 časova, subotom od 10 do 18 časova, odnosno nedeljom od 10 do 14 časova.
galerija novembar izlozba 2
Umetnik Milija Nešić galerija novembar
Umetnik Milija Nešić
galerija novembar izlozba

Galerija ŠTAB


U Galeriji ŠTAB 27. avgusta postavljena je izložba Novi zapisi armižadura Aleksandra Cvetkovića. Istu je beogradska publika oberučke prihvatila. Tako, iako je originalno trebalo da traje do 15. septembra, izložba je produžena do 24. septembra.

Beogradska publika tako ima priliku da vidi najnoviju seriju Cvetkovićevih tankera, po kojima je umetnik široj i užoj javnosti dobro poznat. Seriju tankera, koje je posebno stvarao za ovu izložbu, a kojima je posvetio veliki deo svog opusa, prvi put će predstaviti kroz izložbu. Ova serija radova velikog formata nosi simboličan naziv Novi zapisi armižadura. Time ukazuje na davno zaboravljeno zanimanje – armižadura, sa kojim možemo poistovetiti samog autora. Naime, armižaduri su bili ljudi koji su prihvatali brodove u lukama, vezivali ili otpuštali kanape pri dolasku ili odlasku brodova. Slično njima, Cvetković svoje tankere dočekuje svojom umetničkom vizijom. Vezuje ih veštim stvaralačkim jezikom iskusnog morskog alasa, ali ih isto tako otpušta, dozvoljavajući im da otplove u neke nove luke, radujući se njihovoj nenadmašnoj slobodi.

Ulaz u Galeriju ŠTAB je slobodan, a radno vreme je svakog radnog dana od 10 do 21 časova.

 

Galerija Podroom


 

U Galeriji Podroom u Kulturnom centru Beograda će danas, 19. septembra, biti otvorena izložba Snimci: Studija za film. Umetnički duo doplgenger (Isidora Ilić i Boško Prostran) održaće vođenje kroz svoju samostalnu izložbu. Tom prilikom, autori će reći nešto više o procesu prikupljanja nađenih materijala i refleksiji nasleđa pokreta Nesvrstanih.

 

Galerija Podroom je otvorena u septembru 2012. godine. Sadržaj i program Galerije zasniva se na prezentovanju projekata, izložbi i programa. Isti nastaju u međunarodnoj i regionalnoj saradnji. Predstavljaju i niz savremenih kretanja u oblasti filma, videa, animacije i pokretnih slika. Akcenat je na kritičkom promišljanju savremenog konteksta i okruženja od strane savremenih vizuelnih umetnika.

 

Foto: Milije Nešić / Galerija Novembar / Instagram (@kulturni_centar_beograda / @galerijanovembar / @galerijastab)

Učitati još
Zatvori