Volite street art? Ove izložbe u junu ne smete propustiti
Volite street art? Ove izložbe u junu ne smete propustiti

Volite street art? Ove izložbe u
junu ne smete propustiti

Jana Danilović i Aleksandra Petković TKV su dve umetnice koje već više od decenije stvaraju na ulici, od murala do stencila. Svaka od njih je ostavila značajane tragove na zidovima širom Srbije i sveta. Sada je jedinstvena prilika da u junu posetite izložbe ove dve umetnice u Beogradu u okviru kojih su predstavljeni radovi inspirisani njihovim stvaranjem na ulici.

Pomoćni točkovi u plamenu

Izložbu Pomoćni točkovi u plamenu Jane Danilović možete posetiti do 17. juna u Galeriji TransformArt. U okviru izložbe je prikazana serija radova koji su nastajali kao spontani eksperimenti tokom procesa pronalaženja idejnih rešenja za murale, koji su kasnije krasili zidove širom regiona. Ova izložba daje uvid u umetnički proces i izazove sa kojima se umetnica suočava dok stvara u javnom prostoru. Posetioci će imati priliku da vide kako ideje i skice evoluiraju u finalne murale. Ključni motivi radova predstavljenih na izložbi su bicikli i ženski likovi. A kombinacija feminističkih tema i bicikla koji označava slobodu je kontinuirano prisutna u Janinom stvaralaštvu.

[E]motion Flow

Aleksandra Petković poznata i kao TKV – Kraljica vila je kroz izložbu [E]motion Flow u NR galeriji predstavila radove koji su nastajali tokom poslednjih pet godina. Aleksandra je inspirisana dvodecenijskim iskustvom stvaranja u javnom prostoru, odlučila da istraži nove metode slikarskog izraza. U nastajanju radova fokus sa tradicionalne percepcije manuelnog slikarskog rada je prebačen na energetski tok čitavog tela. Time otvarajući novi prostor za sinergiju vizuelnog i zvučnog. Izložba je fuzija muzike, ritma i lične potrebe za eksperimentisanjem.

Kroz kombinaciju različitih umetničkih tehnika i medija, TKV je stvorila dinamične i emotivne radove. Radovi su nastali oslikavanje stopalima uz inspiraciju koju je dobila iz muzike i plesa – tradicionalnog indijskog plesa Bharatanatyam koji za umetnicu predstavlja savršen spoj emocija, melodije i ritma. Muzika i ples, bitni elementi stvaralačkog procesa, ovde su osnova za istraživanje novih načina korišćenja tela u slikarskom procesu. Izložba je otvorena do 23. juna ove godine.

Ne propustite priliku da posetite ove dve izložbe i uživate u radovima umetnica koje svojim stvaralaštvom transformišu kako ulične prostore, tako i galerijske prostore.

Učitati još
Zatvori