Wishlist: Foto-knjiga KIOSK ili – istorija Istočne Evrope kroz jedan objekat
Wishlist: Foto-knjiga KIOSK ili – istorija Istočne Evrope kroz jedan objekat

Wishlist: Foto-knjiga KIOSK ili – istorija Istočne Evrope kroz jedan objekat

Kroz istorijske periode često se oslanjamo na monumentalne građevine i poznate znamenitosti kako bismo razumeli i cenili prošlost. Ali, ponekad su to male, svakodnevne strukture koje pričaju najdublje priče o društvenim promenama i kulturnim transformacijama. Upravo takvi su kiosci, a nova fotoknjiga KIOSK: The Last Modernist Booths Across Central and Eastern Europe donosi nam ove zaboravljene dragulje u potpuno novom svetlu.

Ova fotoknjiga poljskog izdavača Zupagrafika istražuje nasleđe modularnih kioska, masovno proizvođenih od 1970-ih do 1990-ih godina. Ovi kiosci, uključujući čuveni K67 koji je dizajnirao slovenački arhitekta Saša J. Mächtig, kao i poljski Kami, makedonski KC190 i sovjetski Bathyscaphe, nekada su bili neizostavni deo urbanih pejzaža bivšeg Istočnog bloka i zemalja bivše Jugoslavije.

Ovi kiosci su služili raznim namenama – kao prodavnice hot-dogova i poljske zapiekanke, cvećare, kiosci za novine, kabine za parking i menjačnice. Bili su srce mnogih gradskih trgova i stambenih blokova iz socijalističkog perioda, pružajući svakodnevne usluge građanima i čineći deo njihove svakodnevice.

Značaj ovih kioska prevazilazi njihovu funkcionalnu upotrebu. Oni su simboli jednog vremena, reprezentacija društvenih i ekonomskih uslova, te arhitektonskog stila koji je težio ka jednostavnosti i praktičnosti. Modernistički kiosci predstavljaju spoj inovativnog dizajna i masovne proizvodnje, odražavajući ideologiju kolektivizma i dostupnosti.

Put kroz vreme – i Istočnu Evropu

Knjiga donosi više od 150 fotografija kioska, od Ljubljane do Varšave, i od Beograda do Berlina. Svaka fotografija pruža jedinstven pogled na preostale modernistička zdanja koja su svedoci socio-političkih transformacija Srednje i Istočne Evrope krajem 20. veka. Kroz ove slike, knjiga nudi neviđenu dokumentaciju objekata koji su nekada dominirali urbanim pejzažem. Sada, neki su još uvek u funkciji ili su obnovljeni, dok su drugi napušteni ili su polako nestali sa gradske scene.

Fotoknjiga KIOSK ne samo da slavi arhitektonsku inovativnost i kulturni značaj ovih struktura, već i podseća na važnost očuvanja urbanih elemenata koji pričaju o prošlim vremenima. Sa svakom stranicom, čitaoci će uroniti u vizuelnu istoriju o transformacijama koje su ove male, ali moćne građevine preživele. Za sve ljubitelje arhitekture, istorije, i urbanog istraživanja, knjiga predstavlja neophodno štivo koje obogaćuje razumevanje kako su mali elementi urbanog pejzaža oblikovali kolektivno pamćenje i kulturni identitet.

Foto: Instagram (@zupagrafika), Zupagrafika

Učitati još
Zatvori