Šta skejteri i Bauhaus imaju zajedničko? Od sada to su – Knoll stolice
Šta skejteri i Bauhaus imaju zajedničko? Od sada to su – Knoll stolice

Šta skejteri i Bauhaus imaju zajedničko? Od
sada to su – Knoll stolice

Zamislite da šetate čuvenom plažom Venecija u Kaliforniji, i vidite skejtere kako izvode vratolomije u tome namenjenom parku. Ništa neobično. A sad zamislite da među njima vidite čuvene komade Bauhaus nameštaja. To već zvuči čudno – ali je genijalno. Verovatno je fotograf Adam Jason Cohen i osmislio novu kampanju za Knoll upravo tako – kao jedini univerzum u kojem skejt i Bauhaus pronalaze zajedinčki jezik kroz – stolice i druge komade nameštaja.

Kada se skejtbording zaleti u Bauhaus

Za skejtbording je presudna – dobra arhitektura. Upravo ta povezanost između snažne, skulpturalne forme (glatki nagib savršene betonske posude, savršen ugao rampe, precizan rub klupe) inspirisala je Suzanne Michaels, kreativnu direktorku Knoll-a, da zamisli kampanju koja povezuje čuvene skejterske lokacije Velikog Los Anđelesa sa vanvremenskim krivinama Bauhaus dizajna.

Adam Cohen, sa druge strane, poznat je po tome što spaja dve svoje strasti – skejtbording i dizajn. On se posvetio beleženju boja ikoničnih Bauhaus komada u nekim od najpoznatijih skejt parkova Los Anđelesa, uključujući i čuveni Venice Beach.

Žuta, plava i crvena – ili nešto drugo?

Šta se dešava kada se čuveni dizajneri poput Mies van der Rohea i Marcela Breuera ponovo predstave u novim bojama? Upravo to Knoll pokušava da istraži kroz ovu kampanju. Novi dizajni uključuju van der Roeovu MR stolicu i sto, Breuerove Wassily stolicu, Laccio sto, kao i Cesca stolicu i tabure, sve predstavljene u crnoj, beloj i specijalnoj tamnocrvenoj boji. Neobično, zar ne?

Ove boje zapravo su reinterpretacija, pre nego rekreacija, Bauhaus estetike. Umesto hladnog srebrnog čelika, one Knoll stolice i stolovi donose monohromatski izgled koji odaje počast refleksiji i apsorpciji svetlosti, naglašava geometrijske forme i definiše ivice. Tamnocrvena boja, sa ultra-mat finišom, podseća na MR stolicu iz 1920-ih.

Da skejtbording i nameštaj možda ne deluju kao prirodni saveznici jeste fakat. Ipak, u rukama pravih kreativaca, oni postaju spoj umetnosti i funkcionalnosti. Ako želite da doživite ovu neobičnu simfoniju umetnosti i sporta, nameštaj iz ove kolekcije može se pronaći na Knoll web prodavnici i kod ovlašćenih prodavaca. Cene se kreću od 730 do 5.464 američkih dolara.

Foto: Instagram (@knoll), Knoll

Učitati još
Zatvori