Na današnji dan pre 55 godina nastala je legendarna fotografija benda „The Beatles“
Na današnji dan pre 55 godina nastala je legendarna fotografija benda „The Beatles“

Na današnji dan pre 55 godina nastala je legendarna fotografija benda „The Beatles“


Legendarna fotografija benda The Beatles na Abbey Road-u uslikana je na današnji dan pre 55 godina. Predstavlja jednu od najpoznatijih i najikoničnijih fotografija u istoriji muzike. Ona ne samo da je postala simbol jednog od najvažnijih bendova svih vremena, već je i vizuelna ikona koja je obeležila jednu eru u popularnoj kulturi.

Delo je slavnog škotskog fotografa Iaina Macmillana koji je živeo i radio u Londonu. Bio je blizak prijatelj Johna Lennona i Yoko Ono i imao je jasnu viziju za jednostavan, ali efektan dizajn omota. Ono što je manje poznato, jeste da je Iain imao samo deset minuta da napravi ovu, ispostaviće se kasnije kultnu, fotografiju jer je policajac na toliko minuta zaustavio saobraćaj. Snimljena je 8. avgusta 1969. godine oko 11:35 ujutru. I to na pešačkom prelazu Abbey Road, ispred istoimenog studija u Londonu, gde je bend često snimao. Fotografisana je za potrebe 11. studijskog albuma, takođe istoimenog naziva Abbey Road, koji je izdat 26. septembra 1969. godine. To je zapravo bio i poslednji snimljeni album benda koji je postao jedan od najprodavanijih i najcenjenijih u istoriji muzike.

Legendarna fotografija benda The Beatles
The Beatles na pešačkom prelazu / Profimedia
Legendarna fotografija benda The Beatles
The Beatles na pešačkom prelazu / Profimedia

Behind iconic album covers

Na čuvenoj fotografiji su svi članovi benda – John Lennon, Paul McCartney, George Harrison i Ringo Starr. Redosled je sledeći: John Lennon u belom odelu dizajnera Tommyja Nuttera, Ringo Starr u crnom odelu, Paul McCartney sa cigaretom u desnoj ruci i George Harrison u teksas jakni i farmerkama. Kako bi napravio savršen shoot Macmillan je stajao na merdevinama koje su bile postavljene na sredini ulice. Članovi benda su prešli pešački prelaz nekoliko puta kako bi Macmillan mogao da napravi više snimaka iz različitih uglova. Ukupno je napravio šest fotografija, od kojih je peta bila i finalna verzija. Ova fotografija je postala više od omota albuma – ona je simbol epohe, umetničke inovacije i trajnog nasleđa benda The Beatles.

Abbey Road Album Cover

Legendarna fotografija benda The Beatles

Prema određenim, insajderskim informacijama, Iain Macmillan je koristio fotoaparat Hasselblad sa 50mm širokougaonim objektivom i filmom u boji. Ove tehničke specifikacije omogućile su mu da uhvati oštru i detaljnu sliku a da ima i dovoljno prostora za sve članove benda. Ujedno ovaj omot, osim što je bio jedan od najslavnijih, bio je i veoma revolucionaran u to vreme. Urađen u minimalističkom stilu potpuni je opozit u odnosu na ranije omote albuma koji su često bili pretrpani detaljima. Na primer, omot za Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band bio je bogat detaljima.

Ipak, fotografija je izazvala mnoge teorije zavere, posebno oko Paula McCartneya koji jedini nije bio u cipelama. Neki su verovali da je to znak da je Paul mrtav i da je zamenjen dvojnikom, jer su bose noge simbolizovale mrtvaca u nekim kulturama. Takođe, Paul drži cigaretu u desnoj ruci, iako je levak, što je dodatno podstaklo spekulacije.

Abbey Road

Pešački prelaz na Abbey Road-u postao je turistička atrakcija i mesto za fanove The Beatlesa koji dolaze iz celog sveta kako bi ponovili tu poznatu scenu sa prelaza. Abbey Road pešački prelaz je 2010. godine i zvanično zaštićen kao britansko kulturno nasleđe zbog svoje važnosti u muzičkoj i kulturnoj istoriji. Svake godine na godišnjicu snimanja fotografije, fanovi se okupljaju na Abbey Roadu kako bi obeležili taj poseban trenutak u muzičkoj istoriji. I dok sa nestrpljenjem iščekujemo dokumentarac o bendu, uz omiljene pesme, prisećamo se dana kada je nastala fotografija koja je promenila tok istorije jednog omota.

Legendarna fotografija benda The Beatles
Legendarna fotografija benda The Beatles
Učitati još
Zatvori