Prelistavamo „Dream On Baby“ – novu knjigu u kojoj Marina Abramović i Jeff Koons otkrivaju uspomene iz detinjstva
Prelistavamo „Dream On Baby“ – novu knjigu u kojoj Marina Abramović i Jeff Koons otkrivaju uspomene iz detinjstva

Prelistavamo „Dream On Baby“ – novu knjigu u kojoj Marina Abramović i Jeff Koons otkrivaju uspomene iz detinjstva

U novoj knjizi Dream On Baby, čija je autorka kustoskinja iz Berlina, Gesine Borcherdt, 33 savremena umetnika dele uspomene iz detinjstva koje su oblikovale njihove umetničke puteve. Ova zbirka intimnih priča nudi uvid u različite životne trenutke koji su postavili temelje kreativnim praksama ovih umetnika, stvarajući izvanrednu tapiseriju sećanja koja su istovremeno tužna, smešna i dirljiva. Marina Abramović je jedna od njih, koja je u knjizi otkrila mračnu stranu svog odrastanja u Srbiji.

marina abramovic

Bol kao učitelj

Marina Abramović se priseća svog oca, koji ju je, sa samo šest godina, bacio sa čamca u Jadransko more kako bi je naučio da pliva. Ovaj traumatičan događaj ostavio je dubok trag u njenom životu. Ipak, poslužio je i kao pokretač za njenu provokativnu umetnost. „Bol je veliki učitelj… I naravno, bol počinje od povreda u detinjstvu“, kaže Abramovićeva, dodajući da dete nikada ne zaboravlja niti oprašta.

Slično tome, kineski umetnik Ai Weiwei opisuje svoje detinjstvo u izgnanstvu na rubu Gurbantünggüt pustinje, gde je iskusio teške uslove života. Ova iskustva probudila su u njemu borbu za apsolutnu slobodu mišljenja, što je postalo srž njegove umetničke borbe protiv represije.

Radost kao podsticaj

Za razliku od ovih teških priča, knjiga nudi i sećanja umetnika koji su imali relativno srećna detinjstva. Laurie Simmons, američka umetnica poznata po svojim radovima s lutkama, priseća se roditelja koji su je podržavali i prihvatali njenu „ekscentričnost“. Njena umetnička sklonost bila je odmalena prepoznata i negovana, što je omogućilo njenom talentu da procveta.

Knjiga takođe sadrži uspomene umetnika poput Jeffa Koonsa, Ryana Trecartina i Lynda Benglis. Umetnici se prisećaju svojih prvih koraka u stvaralaštvu, često podsticanih od strane roditelja koji su prepoznavali i hranili njihovu kreativnost. Za njih, umetnost nije bila samo beg iz stvarnosti, već način da izraze svoj jedinstveni pogled na svet.

Dream On Baby nije samo zbirka priča, već i vizuelni dokument vremena, sa fotografijama umetnika iz detinjstva i njihovim prvim umetničkim radovima. Kroz ove priče, knjiga istražuje kako su rani životni trenuci, često obojeni bolom, ljubavlju, borbom i radošću, oblikovali umetničke puteve ovih stvaralaca. Time dokazuje da se umetnik zaista formira u kolevci svog detinjstva. Zato se i našla na našoj listi želja. Knjiga je dostupna u izdanju nemačke izdavačke kuće Hatje Cantz.

Foto: Profimedia, Hatje Cantz

Učitati još
Zatvori