Futuristički megalibrary u srcu Meksiko Sitija: Virtuelni obilazak impresivne biblioteke Vasconcelos
Futuristički megalibrary u srcu Meksiko Sitija: Virtuelni obilazak impresivne biblioteke Vasconcelos

Futuristički megalibrary u srcu Meksiko Sitija: Virtuelni obilazak impresivne biblioteke Vasconcelos

Biblioteka Vasconcelos, smeštena u srcu Meksiko Sitija, predstavlja jedinstveno čvorište kulture i znanja. Otvorena 2006. godine, biblioteka se prostire na impresivnih 38,000 kvadratnih metara i dom je preko 470,000 knjiga. Ovaj monumentalni projekat dizajnirao je meksički arhitekta Alberto Kalach, a njegova realizacija koštala je oko 100 miliona dolara.

Arhitektonski dizajn

Arhitektura Biblioteke Vasconcelos odražava modernu viziju prostora koji prevazilazi tradicionalne koncepte biblioteke. Struktura je zamišljena kao megalibrary, gde se šest različitih biblioteka spaja u jedinstveni entitet. Visoki, prozračni odeljci i prozirni zidovi koji omogućavaju prirodno svetlo da prodire u unutrašnjost glavni su adut zdajna. Centralni atrijum, sa svojim visećim baštama i dinamičnim mostovima, podseća na futuristički vrt, pa ova biblioteka, osim što predstavlja raj za knjigoljupce, podjednako je uzbudljiva i arhitektonskim znalcima i entuzijastima.

 

Osim što predstavlja hram književnosti i znanja, Vasconcelos je i kulturni centar koji organizuje brojne edukativne i kulturne događaje, uključujući koncerte, izložbe, radionice i predavanja. Namenjena je kao prostor za učenje i istraživanje i društvene interakcije, pa predstavlja epicentar intelektualnog potencijala glavnog grada Meksika. Biblioteka takođe sadrži specijalizovana odeljenja za slepe i slabovide osobe, čime potvrđuje svoju posvećenost inkluzivnosti i pristupačnosti znanja za sve.

Od svog otvaranja, Biblioteca Vasconcelos je postala ključno mesto za akademske istraživače, studente, i ljubitelje knjiga u Meksiku. Njena izuzetna arhitektura i širok spektar dostupnih resursa čine je jednom od najvažnijih biblioteka u Latinskoj Americi. Osim toga, biblioteka služi kao simbol arhitektonskih dostignuća i nacionalnog ponosa.

Biblioteka je otvorena za javnost i pruža raznovrsne programe i usluge koje obogaćuju kulturni život grada. Dakle, članska karta vam neće biti potrebna kako biste se divili impozantnim dometima arhitekture. Poseta ovoj katedrali knjiga nije samo prilika za učenje, već i za uživanje u arhitektonskom remek-delu koje spaja funkcionalnost sa estetikom na jedinstven način.

Učitati još
Zatvori