Otvorena su (digitalna) vrata Muzeja Pikaso u Parizu: Kreirana virutelna galerija sa preko 100.000 radova
Otvorena su (digitalna) vrata Muzeja Pikaso u Parizu: Kreirana virutelna galerija sa preko 100.000 radova

Otvorena su (digitalna) vrata Muzeja Pikaso u Parizu: Kreirana virutelna galerija sa preko 100.000 radova

Ukoliko želite da uživate u umetnosti Pabla Pikasa (šp. Pablo Picasso), više ne morate putovati u Pariz – ili Malagu, ili Barselonu, ili Njujork. Muzej Pikaso u Parizu je lansirao digitalni portal koji omogućava pristup hiljadama dela ovog slavnog španskog umetnika. Zahvaljujući ovoj inovaciji, Pikasova bogata ostavština sada je dostupna sa bilo kog mesta na svetu, samo jednim klikom.

Digitalni kubistički univerzum Pabla Pikasa

Portal obuhvata širok spektar Pikasovih radova, uključujući slike, skulpture, crteže i 3D objekte. Osim toga, možete istražiti i brojne fotografije, audio-vizuelne materijale, knjige, arhive i dokumente. Ova kolekcija je posebno vredna jer uključuje i dela koja nikada ranije nisu bila dostupna javnosti.

Ova digitalna riznica lansirana je paralelno sa novom izložbom muzeja pod nazivom Pikaso: Konzumiranje slika. Pomenuta izložba istražuje brojne izvore koji su slavnom umetniku služili kao inspiracija, od radova drugih stvaralaca poput Rembranta i Matisa, do svakodnevnih predmeta poput magazina, stripova i razglednica.

Nasleđe za budućnost

Muzej Pikaso počeo je pripreme za digitalizaciju, prošle godine kao deo muzeja da bude otvoren novi centar za proučavanje Pikasa, koji će pomoći istraživačima i umetnicima da detaljnije otkriju život i rad ovog genijalca. Početno je digitalizovano oko 19.000 fotografija, a u planu je da se dodatno obradi još 200.000 dokumenata.

Kada pretražujete portal, možete birati između različitih kategorija radova. Svaka od njih pruža jedinstven uvid na Pikasovo stvaralaštvo i omogućava dublje razumevanje njegovih umetničkih pravaca.

Prethodne godine obeleženo je 50 godina od smrti Pikasa 1973. godine. U čast ovog jubileja, mnoge institucije širom sveta, uključujući Muzej savremene umetnosti u Njujorku (MoMA) i Muzej Pikasa u špančevom rodnom gradu Malagi, organizovale su izložbe kojima su podsetile na značaj i uticaj koji je umetnik ostvario na savremenu umetnost.

Foto: Instagram @museepicassoparis / Profimedia

Učitati još
Zatvori