Nadrealističke noći u Barseloni: Muzej Salvadora Dalija slavi 50. rođendan – savršen izgovor da ga posetimo
Nadrealističke noći u Barseloni: Muzej Salvadora Dalija slavi 50. rođendan – savršen izgovor da ga posetimo

Nadrealističke noći u Barseloni: Muzej Salvadora Dalija slavi 50. rođendan – savršen izgovor da ga posetimo

Nalet slanog vazduha sa Mediterana, onirične scene magičnog sveta i zavodljivi duh umetnosti. Zvuči kao sinopsis loše romantične komedije B produkcije. Međutim, nije. Ovo je samo opis iskustva koje ovog leta možete doživeti. Destinacija je: Barselona, a tačna lokacija: Muzej Salvadora Dalija. Povod: slavljenički. Fondacija Gala-Salvador Dalí i Bitò Produccions su ove godine organizovali poseban noćni! program povodom obeležavanja 50 godina od otvaranja muzeja. Od 1. do 25. avgusta, vrata čuvenog dvorca u Figuerasu ostaće otvorena i nakon što sunce zađe. Vreme je za nadrealističke noći.

 

Magična Barselona i (još magičniji) Muzej Salvadora Dalija

Muzej Salvadora Dalija tako pruža posetiocima jedinstvenu priliku da otkriju Dalijev svet iz drugačijeg ugla ili, možda – pravog ugla. Vođeni svetlom zvezda i ambijentom letnje mediteranske noći, poseta muzejskim prostorijama postaje jedinstvena avantura koja vodi kroz Dalijev životni opus, od 1904. do 1989. godine. U ovom magičnom okruženju, umetnička dela dobijaju novu dimenziju, uvodeći u Daliju najmiliji svet snova i mašte.

Jedan od najznačajnijih delova ove noćne avanture je poseta čuvenoj geodetskoj kupoli, simbolu Figueresa i epitomu Dalijeve genijalnosti. Ova skulpturalna ilustracija predstavlja univerzalni simbol povezanosti unutrašnjih i spoljašnjih svetova. Kupola je bila Dalijevo arhitektonsko rešenje za očuvanje teatra koji je oštećen tokom građanskog rata, a sada služi kao osmatračnica za posetioce.

U Muzeju Salvadora Dalija, granice između (svako)dnevnog života i snova su zamagljene. Tokom noćne posete, posetioci će imati jedinstvenu priliku da se prepuste Dalijevim manifestacijama sna i oniričnim vizijama, dok šetaju kroz galerije pune slika, skulptura, instalacija, holograma, fotografija.

Save the dates – and nights

Ciklus umetničkih performansa Sincronies okuplja 12 autora iz različitih disciplina, podeljenih u tri bloka, po jedan za svaku nedelju avgusta. Svi performansi će se održavati između 22:00 i ponoći, u različitim prostorijama Teatra-Muzeja Dalí, stvarajući čarobnu i nezaboravnu atmosferu za sve posetioce.

Muzički performans održaće se 5, 6 i 7. avgusta, kada će kvartet Leos izvesti kompozicije J. S. Baha. Ovaj deo programa doneće klasičnu muziku u neobičnom okruženju, uz zvuke koji će dodatno istaknuti dalijevsku atmosferu. Glumci i glumice Mercè Pons, Santi Ricart, Albert Prat i Daniela Brown recitovaće tekstove Federica Garcije Lorce i Josepa Pla, 12, 13, 14. avgusta. Štiva su posebno odabrane za ovu priliku, kako bi dočarali Dalijev svet i istoriju muzeja. Članovi Hotel Col·lectiu Escènic, pod rukovodstvom Lorene Nogal, predstaviće 19, 20, 21. avgusta koreografiju savremenog plesa koja istražuje dalijevsku estetiku kroz pokret i svetlost.

Ako nam je zaista i bio potreban razloga da se Barselona ponovo nađe na listi naših letnjih destinacija, sada više nije tako.

Foto: Instagram (@museudali)

Učitati još
Zatvori