Must-visit izložba Aleksandre Kokotović u Novom Sadu koja vodi posmatrače na nesvakidašnje putovanje
Must-visit izložba Aleksandre Kokotović u Novom Sadu koja vodi posmatrače na nesvakidašnje putovanje

Must-visit izložba Aleksandre Kokotović u Novom Sadu koja vodi posmatrače na nesvakidašnje putovanje

Novi Sad se ovog petka ponovo izdvojio kao lokacija koju bi trebalo da posetite, a razlog za to su multimedijalna umetnica Aleksandra Kokotović i njena izložba Tektoniart. Nesvakidašnja izložba biće otvorena 26. jula u 20 časova u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine, a njen pun naziv je Tektoniart: Pogrešan rat – Filozofska analiza arhitektonskog konflikta.

Pored metalnih skulptura, urađenih od odbačenih materijala koje je umetnica prikupljala oko napuštenih fabrika, posetioci izložbe imaju priliku da vide slike monumentalih dimenzija. Na njima su urađene kompletne metalne konstrukcije sa mnogo domišljatosti, likovnosti i znanja.

Novi Sad: Aleksandra Kokotović o uticaju koji ima izložba Tektoniart

Tektoniart nije samo izložba umetnosti. To je putovanje kroz lavirint strukture i forme koji nas vodi duboko u srce arhitekture kao izraza ljudske kreacije, ali isto tako i kao svedočanstva o našim greškama i izazovima.

Autorka izložbe Aleksandra Kokotović rekla je da ona istražuje temu Pogrešnog Rata kroz prizmu arhitekture i umetnosti. Takođe, ona poziva posmatrače da se suoče s filozofskim pitanjima o prirodi konflikta i destrukcije. Kroz monumentalne slike i skulpture, multimedijalna umetnica podseća posmatrača na snagu i veličinu arhitektonskih struktura. Istovremeno, ona ih suočava s njihovom ranjivošću u kontekstu ratovanja.

Novi Sad Aleksandra Kokotović izložba Tektoniart
Metalurške meditacije Razmišljanje o sukobu kroz odbačene elemente
Novi Sad Aleksandra Kokotović izložba Tektoniart
Obnovljeno poštovanje uzvišenje ratnih relikvija u umetnički diskurs
Novi Sad Aleksandra Kokotović izložba Tektoniart
Otporna Sanjanja Oblikovanje Priča iz Zaboravljenog Čelika

Aleksandra Kokotović kaže da Tektoniart postavlja pitanje kako arhitektura, koja bi trebalo da bude simbol stabilnosti i sigurnosti, postaje žrtva političkih sukoba i vojnih operacija. Umetnici koriste radove da istraže kako su gradovi i infrastruktura često meta napada u ratu. Time se uništava ne samo materijalna struktura, već i identitet zajednice koja ih je stvorila.

Samim tim, kroz analizu arhitektonskih oblika i simbola moći, posmatrači su pozvani da razmišljaju o dubljim implikacijama ratovanja. Takođe, o tome kako konflikti utiču na svakodnevni život običnih ljudi. Posledično, kako tvrdi Aleksandra Kokotović, izložba postavlja izazovnu dilemu o potrebi za promenom paradigme u rešavanju sukoba. Ona ističe važnost dijaloga, razumevanja i saradnje kao ključnih elemenata izgradnje mira.

Umetnička Pripadnost Spajanje Istorije U Harmoniji Usred Sukoba

Kroz Tektoniart: Pogrešan Rat, umetnica podseća da arhitektura nije samo materijalna struktura. Ona je i simbol identiteta, kulture i čovečnosti. Iako ratovi mogu uništiti zgrade, oni ne mogu uništiti snagu ljudske imaginacije i volje za promenom. Stoga je ova izložba poziv na akciju, te inspiracija da se angažujemo u izgradnji sveta gde arhitektura služi kao most ka miru i toleranciji.

Novi Sad Aleksandra Kokotović izložba Tektoniart
aleksandra kokotović

Tektoniart kao kombinacija reči tektonika i umetnost

Tektoniart označava umetnost oblikovanja i strukturiranja, pri čemu se može referisati na kreativnu manipulaciju materijalima i formama kako bi se stvorila dela koja istražuju koncepte strukture, forme i kompozicije.

Projekat Tektoniart: Pogrešan rat – Filozofska analiza arhitektonskog konflikta je 53. samostalna izložba Aleksandre Kokotović, koja je veoma aktivna i na umetničkoj sceni Sjedinjenih Američkih Država, gde i živi.

Foto: Aleksandra Kokotović, Instagram (@aleksakoko)

Učitati još
Zatvori