Virtuelni art đir: Počele su Olimpijske igre – a mi vas vodimo u Olimpijski muzej u Švajcarskoj
Virtuelni art đir: Počele su Olimpijske igre – a mi vas vodimo u Olimpijski muzej u Švajcarskoj

Virtuelni art đir: Počele su Olimpijske igre – a mi vas vodimo u Olimpijski muzej u Švajcarskoj

Svet je pripremljen za Olimpijske igre u Parizu i predstojeće nedelje kraj Sene, te nema boljeg trenutka da posetimo srce olimpijskog nasleđa – Olimpijski muzej u Lozani, Švajcarska. Smešten uz obale Ženevskog jezera, u okruženju Alpa i čuvenih vinograda Lavaux, ovaj muzej je prava riznica olimpijske istorije i kulture. Ovaj muzej, ipak, nije samo mesto gde se čuvaju uspomene na prošle igre. On je više od kolekcije, sa preko 100.000 artefakata, pa promoviše olimpijske vrednosti kao što su prijateljstvo, poštovanje i izvrsnost kroz sport.

Hram olimpizma

Olimpijski muzej u Lozani osnovan je 1993. godine i predstavlja centralno mesto za očuvanje i promociju olimpijskih vrednosti. Osnovao ga je Juan Antonio Samaranch, tadašnji predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK). Osim što baštini značajne artefakte olimpizma koji su obeležili istoriju različitih sportova, muzej predstavlja i kulturno-obrazovnu platformu koja posetiocima pruža jedinstven pogled na razvoj i značaj Olimpijskih igara kroz istoriju. Među izloženim predmetima se nalaze i značajni primerci kao što su baklje sa prošlih igara, medalje, sportska oprema i mnoge druge uspomene koje svedoče o duhu i evoluciji olimpijskog pokreta.

Deo iskustva je, svakako, i jedinstvena lokacija na kojoj je muzej smešten. Poseta zato ne bi bila potpuna bez uživanja u restoranu koji nudi spektakularan pogled na Ženevsko jezero i okolne Alpe, prirodna bogatstva po kojima je Švajcarska poznata.

MARTIN RUETSCHI / AFP / Profimedia

Olimpijski muzej u Švajcarskoj – i švajcarski olimpijci u muzeju

Švajcarski teniski velikan Rodžer Federer takođe je ostavio svoj trag u Olimpijskom muzeju. Poznat po svojoj izvanrednoj karijeri i dostignućima, Federer je muzeju poklonio svoj reket sa turnira u Majamiju 2008. godine, simbolizujući njegovu povezanost sa Olimpijskim igrama. Federer je, inače, osvojio zlatnu medalju u dublu na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008. i srebrnu medalju u singlu u Londonu 2012. godine. A kad već pominjemo tensike relikvije, Olimpijski muzej – iako je Švajcarska njegov dom – prikazuje i eksponate Federerovih rivala. Tako se mogu videti i patike Rafaela Nadala u kojima je osvojio svoju zlatnu medalju.

 

Olimpijski umetnici: Spoj umetnosti i sporta

Dok su Olimpijske igre simbol fizičke izvrsnosti, Olimpijski muzej takođe ističe umetničku stranu sporta. U sklopu programa Olimpijski umetnici, stvaraoci koji su i sami olimpijci izlažu svoja dela na Olimpijadi u Parizu. Ove godine, 37 umetničkih dela, uključujući slike, skulpture i kolaže, predstavljaju različite aspekte umetnosti i sporta.

Među umetnicima su i poznata imena poput Lu Abalo, bivšeg rukometaša i talentovanog slikara, čije slike slave atleticizam i umetnost. Takođe, tu je Klementina Stoni Makonahi, bivša plivačica koja stvara skulpture od recikliranih materijala, kao i kanadska brzoklizačica Bruklin MekDugal koja kroz slike odaje počast pionirkama ženskog sporta. U sklopu priprema za Igre, nekoliko olimpijskih umetnika, uključujući Abaloa i Grejs Latz, organizovalo je kreativne radionice širom Pariza. Ove aktivnosti su uključivale decoupage, kolaže i izradu banera. Cilj je da se promoviše inkluzivnost i omogući široj populaciji da stupi u kontakt sa olimpijcima i paraolimpijcima.

Nove Igre – novi kostim

U susret novom izdanju Olimpijskih igrada, muzej u Švajcarskoj pripremio je novi kostim kojim se predstavlja publici. Novi vizuelni identitet muzeja, uključujući revidirani logotip i font, odražava snagu i tradiciju olimpizma. U logotipu, slovo „M“ naglašava stubove koji simbolizuju snagu, stabilnost i zajedništvo – ključne vrednosti olimpijskog pokreta.

Foto: Instagram (@olympicmuseum)/ Profimedia

Učitati još
Zatvori