Podvodni art đir: Istraživanje umetnosti ispod površine
Podvodni art đir: Istraživanje umetnosti ispod površine

Podvodni art đir: Istraživanje
umetnosti ispod površine

Smešteni na dnu okeana ili mora, podvodni muzeji nude jedinstven doživljaj, gde posetioci rone ili se spuštaju u podmornicama kako bi istražili umetnost i istoriju. Ova fascinantna mesta primenjuju eco-friendly pristup edukaciji, izlažući umetnička dela i strukture koje služe kao kulturni greben za morski život.

Muzej pod vodom / Kankun, Meksiko

Sa više od 500 skulptura smeštenih na dnu Karipskog mora, MUSA promoviše koralni rast dok pruža spektakularne scene za ronioce. Skulpture su dizajnirane da se postepeno stapaju sa morskim okruženjem. Ove skulpture dizajnirane su tako da podstiču edukaciju o očuvanju morskih ekosistema.

Evropski podvodni muzej (Museo Atlántico) / Lanzarote, Španija

Museo Atlántico na španskom ostrvu Lanzarote sadrži impresivne skulpturalne instalacije Jasona de Cairesa Taylora, smeštene na dnu Atlantskog okeana. Ove skulpture služe kao dom za morske organizme. Idejno, predstavljaju istraživanje tema kao što su umetnost, migracija i ekološka svest. Instalacije su namenjene da pokrenu dijalog o globalnim i lokalnim ekološkim pitanjima.

The Neptune Memorial Reef / Majami, SAD

Ovaj podvodni muzej je dizajniran kao groblje, gde se urne sa pepelom zauvek čuvaju u skulpturama i konstrukcijama, stvarajući podvodnu Atlantidu koja je otvorena za ronioce. Neptune Memorial Reef predstavlja inovativan pristup očuvanju sećanja na voljene, spajajući umetnost i ekologiju.

Učitati još
Zatvori