Save the date: Richard Deacon, istaknuti vajar današnjice ima prvu samostalnu izložbu u Srbiji – donosimo sve detalje
Save the date: Richard Deacon, istaknuti vajar današnjice ima prvu samostalnu izložbu u Srbiji – donosimo sve detalje

Save the date: Richard Deacon, istaknuti vajar današnjice ima prvu samostalnu izložbu u Srbiji – donosimo sve detalje

Septembar nas polako uvodi u kulturno bogatu jesen, a segment koji nikada ne zaobilazimo jesu vizuelna umetnost i izložbe. Nakon najave izložbe GORI domaćeg autora Stefana Gajića, na listu dodajemo i zvučno ime britanske umetničke scene. Naime, samostalna izložba U potrazi za nečim jednog od najistaknutijih vajara današnjice, Richarda Deacona (Vels, 1945) biće otvorena 19. septembra u 19 sati u Galeriji DOTS na Donjem Kalemegdanu. Richard Deacon, vodeći britanski vajar i dobitnik brojnih prestižnih nagrada, svojom prvom samostalnom izložbom u Srbiji predstaviće radove iz pet ciklusa nastalih u prethodnih nekoliko godina, koji nisu do sada bili izlagani. Kustoskinje izložbe su Mirjana Dušić i Ljuba Jovićević, a sve detalje donosimo u nastavku.

Richard Deacon
Hod br. 7, foto Ken Adlard

Richard Deacon.
Šta sve očekuje publiku?

Beogradska publika će imati privilegiju da se prva susretne sa medijski raznovrsnim radovima koji su nastali u pandemijskim uslovima vraćanja sopstvenim resursima. Izložbom će biti obuhvaćena dela od otisaka na poliesteru (Drugi motiv), monumentalnih skulptura u drvetu (UV84DC br. 18, 19, 20.), keramičkih radova (Sačinjeno od ovoga), zatim kompozicija proisteklih iz eksperimenata tokom sečenja drveta (U šumi) do ciklusa skulptura valovitih površina koje reflektuju umetnikovo razmišljanje u izolaciji na temu otisaka ljudskog stopala (Hod).

Drugi motiv br. 12

/ Odande-dovde. /

Richard Deacon je već dugi niz godina prisutan u vizelnom identitetu Beograda, zahvaljujući skulpturi Odande-dovde. Pomenutu skulpturu je u saradnji sa srpskim vajarom Mrđanom Bajićem postavio na Kalemegdanskoj pasareli (2019).

Sačinjeno od ovoga br. 6, foto Mareike Tocha

/ Prepoznatljiv skulptorski pristup i apstraktna dela /

U toku višedecenijske karijere, Deacon se izdvojio po svom prepoznatljivom skulptorskom pristupu.  Za njegov rad karakteristično je poigravanje upotrebom različitih materijala poput laminiranog drveta, polikarbonata, tkanina i gline, zatim kombinovanjem organskih formi i tehničkih elemenata, kao i uspostavljanjem jednog promišljenog odnosa prema jeziku kao strukturi u kojoj traga, ali i gradi značenja svojih apstraktnih dela.

Jednom stilskom oznakom ili temom nemoguće je obuhvatiti Deaconov stvaralački opus koji karakteriše fluidnost u pristupu, oblikovanu odabirom samog materijala na početku stvaralačkog procesa. Smelost u umetničkom eksperimentu i osoben crtež prepoznaju se kao jedina konstanta u umetnikovom radu.

UW84DC br. 19, foto Ken Adlard
Medved, foto Ken Adlard
Richard Deacon
Richard Deacon, photo Ken Adlard

Tekst za prateći katalog je pisala istoričarka umetnosti Jasmina Čubrilo, dok je za dizajn zadužena Isidora M. Nikolić. Izložbu je podržao British Council i Britanska ambasada u Beogradu. Izložba U potrazi za nečim će biti otvorena do 7. decembra 2024.

 

Foto: U potrazi za nečim promo/ Ken Adlard/ Mareike Tocha

Učitati još
Zatvori