Znamo zašto je Simon Porte Jacquemus posetio Njujork – i ne, nije u pitanju nova (modna) kolekcija
Znamo zašto je Simon Porte Jacquemus posetio Njujork – i ne, nije u pitanju nova (modna) kolekcija

Znamo zašto je Simon Porte Jacquemus posetio Njujork – i ne, nije u pitanju nova (modna) kolekcija

Nedelja mode u Njujorku zvanično je prezentovala svoje poslednje kolekcije, davajući dizajnerima priliku da predoče svoj take trendova koji će voditi predstojeću sezonu. Mnogi dizajneri očarali su svojim novitetima. Ali je isto tako utisak ostavio i onaj modni manir zastupljen na ulicama Velike Jabuke. Dok isčekujemo Nedelju mode u Londonu, mnoge etikete iznenadile su kako novim kampanjama, ambasadorima tako i marketinškim igricama, dok je jedna od naših omiljenih figura u modi, Simon Porte Jacquemus, posetio Njujork. Ali se u fokusu nije nalazila Nedelja mode već umetnička kolaboracija.

Simon Porte Jacquemus i  Christie’s Inc udružili su svoje snage kreirajući izložbu posvećenu francuskom umetniku Françoisu-Xavieru Lalanneu. A evo i zašto je ista toliko značajna.

Simon Porte Jacquemus kao jedna od omiljenih modnih ličnosti


Pored kreacija koje nas najpre privuku određenoj etiketi, njihovi kreativni direktori i persona istih takođe utiče na način kojim ćemo posmatrati određeni brend. Maria Grazia Chiuri svojim krojevima podstiče nas da zaobiđemo Dior radnju u nizu mnogih, John Galliano pored svih skandala prodaje Margielu koju favorizujemo, dok u Valentinu vidimo Gucci magijom Alessandra Michelea.

Jacquemus jedan je od onih brendova koji poseduje trendi komade na pristupačnijoj ceni za jednu od high-end etiketa, ali i osnivača čija persona na neki način prodaje iste. Simon Porte Jacquemus, osim što iza sebe poseduje markeinške magove, fantastično prodaje svoj brend neprestano poentirajući ličnu sponu s kolekcijama, kampanjama i komadima koje lansira. Nedavno postao je i otac, a svoj Instagram profil koristi kao moodboard koji inspiriše predstojeće novietete.

Svojom optimističnom energijom i prisnošću Simon Porte Jacquemus fantastično vodi svoj brend. A sada je odlučio da će isti imati udeo i u promovisanju umetnosti francuskih velikana.

Kolaboracija koja spaja modu i umetnost


U kolaboaciji sa Christie’s Inc kompanijom Jacquemus rekreirao je skulpture cenjenog skulptora Françoisa-Xaviear Lalannea (1927. – 2008.). Francuski umetnik bio je poznat po svojim skulpturama koje su u većini slučaja reprezentovale životinje. Svoju inspiraciju pomenuti genije crpeo je iz spoljašnjeg i životinjskog sveta, čije je postojanje satima izučavao nakon svojih studija radeći u odajama Louvre muzeja u Parizu u odeseku za Egipatsku umetnost. François školovao se na Académie Julian u Parizu, na odeseku za crtanje, skulpturu i slikanje. Kao svoje ideale neretko isticao je Constantina Brancusia, Salvadora Dalía, Marcela Duchampa i mnoge druge velikane. Svoju izabranicu, Claude Dupeux, umetnik upoznao je na svojoj prvoj solo izložbi. Kasnije kroz brak izrodili su mnoštvo umetničkih dela kolaborativnim radom. 

François znan je po svojim skulpturama koje predstavljaju životinje, a iste sada rekreirao je Simon Porte Jacquemus. Od skulptura koje predstavljaju patku, poznate ovce pa do ptica, Simone prezentovao je svoj take stvaralaštva francuskog velikana.

Pomenuta izložba biće otvorena od 4. do 10. oktobra unutar Christie’s Rockefeller Centera, nakon koje će kasnije uslediti i aukcija pomenutih umetničkih dela.

Učitati još
Zatvori