Spoj umetnosti i prirode: Izložba Jelene Blečić u Sirogojnu je tu da vas zagrli
Spoj umetnosti i prirode: Izložba Jelene Blečić u Sirogojnu je tu da vas zagrli

Spoj umetnosti i prirode: Izložba Jelene Blečić u Sirogojnu je tu da vas zagrli

Umetnost, kada je prožeta prirodom, ima moć da preobrazi svakodnevicu i pruži jedinstven doživljaj. To je upravo ono što je vizuelna umetnica Jelena Blečić postigla svojom izložbom Sunce ne bira koga greje, koju je smestila u muzeju na otvorenom Staro selo u Sirogojnu. Ovaj atipični umetnički događaj predstavlja spoj tradicije, savremenog izraza i dubokog promišljanja o suštinskim vrednostima života. Izložba i njena postavka će na ovom jedinstvenom mestu živeti naredna dva meseca, te savetujemo da je ne propustite.

Umetnost kao refleksija života

Jelena Blečić veruje da umetnost treba da inspiriše, nadahnjuje, ali i da bude odgovorna prema kulturi, nasleđu i društvu. Kroz ovu izložbu, ona istražuje kako umetnost može da oblikuje doživljaje. Ali i da utiče na svest i inspiriše da ostanemo prisutni u današnjem trenutku, kako individualno tako i kolektivno. Njena filozofija umetničkog stvaranja počiva na ideji da umetnost nije samo izraz, već i poziv na odgovornost i budnost prema svrsi i kvalitetu života.

Odabirom muzeja na otvorenom Staro selo u Sirogojnu kao mesta održavanja izložbe, Jelena Blečić je naglasila važnost povezivanja umetnosti sa prirodom i tradicijom. Ovaj autentičan prostor, smešten na planini, nudi savršenu pozadinu za postavku koja ističe vezu između prošlosti i sadašnjosti, prirode i umetnosti.

Centralni deo izložbe čini impozantna skulptura teška 300 kilograma. Izrađena je od čelične konstrukcije prekrivene heklanom vunom, sa mekim punjenjem koje daje posebnu notu celokupnom delu. Skulptura, kao i ostali radovi izloženi u galeriji muzeja, inspirisani su prirodom, društvom i kulturnim nasleđem Srbije.

Sunce ne bira koga greje: Univerzalna poruka umetnosti

Naziv izložbe Sunce ne bira koga greje nosi duboku poruku – umetnost, kao i sunce, ne pravi razlike. Ona je univerzalna, dostupna svima, bez obzira na poreklo, status ili uverenja. Jelena Blečić kroz ovu izložbu želi da preispita poziciju umetnosti u današnjem društvu. I to sa posebnim naglaskom na očuvanje individue, širenje univerzalne ljubavi i radosti življenja.

Poseban doživljaj za posetioce bio je susret sa umetnošću u prirodnom okruženju. Pod vedrim nebom, okruženi planinskim vazduhom i autentičnom arhitekturom Starog sela, posetioci su imali priliku da na trenutak pobegnu od svakodnevne rutine i urone u svet umetnosti. Izložba je imala za cilj da posmatrače umiri, inspiriše i podstakne na unutrašnje promišljanje

Izložba kao deo Nacionalne prestonice kulture

Izložba Sunce ne bira koga greje je deo programa Nacionalne prestonice kulture Republike Srbije za 2024. godinu, i podržana je od strane Ministarstva kulture Republike Srbije. Izložbu je otvorila direktorka muzeja Svetlana Ćaldović i Gradonačenica Užica Jelena Raković Radivojević, zajedno sa Jelenom Blečić. O izložbi je nesvakidašnje u katalogu pisala i teoretičarka umetnosti Nina Mihaljinac.

Jelena Blečić je ovom postavkom uspela da spoji umetnost sa prirodom, prošlost sa sadašnjošću. I da stvori delo koje komunicira univerzalne vrednosti. Nadu se da će izložba Sunce ne bira koga greje nastaviti svoje putovanje i na druge lokacije, kako bi i dalje inspirisala i širila univerzalne poruke o ljubavi, zajedništvu i umetnosti. Njena vizija umetnosti kao sredstva za promenu i povezivanje ljudi širom sveta ostaje snažna, a ova izložba je samo jedan od koraka ka ostvarenju te vizije.

Foto: Vuk Papić @vukpapic, Nebojša Babić, Jelena Blečić; Instagram: @_ivanka_novakovic_ @jelenaivanovic_ @uzemljiradostiiboja

Učitati još
Zatvori