Tate Lates: Kako je moderni muzej u Londonu postao tehno klub (i zašto želimo takav u Beogradu)
Tate Lates: Kako je moderni muzej u Londonu postao tehno klub (i zašto želimo takav u Beogradu)

Tate Lates: Kako je moderni muzej u Londonu postao tehno klub (i zašto želimo takav u Beogradu)

Tate Modern u Londonu nije samo muzej umetnosti – on je i epicentar kulturnih inovacija koje pomeraju granice tradicionalnog muzeja. Njihov program Tate Lates predstavlja savršen primer kako se muzejski prostori mogu transformisati u dinamične društvene i zabavne destinacije. Ova serija događaja, koja se održava poslednjeg petka svakog meseca, kombinuje umetnost sa noćnim životom, pretvarajući muzej u vibrantan tehno klub.

Going to Tate… late

Pokrenut 2016. godine, Tate Lates je besplatan događaj koji nudi širok spektar aktivnosti. Muzičke nastupe, radionice, panel diskusije i filmske projekcije. Ovaj program omogućava posetiocima da dožive Tate Modern na potpuno nov način, nakon standardnih radnih sati muzeja. Svako Tate Lates veče je osmišljeno da pruži priliku za kreativnu razmenu i društvenu povezanost, čineći muzejski prostor živahnim centrom kulture i zabave.

Swatch Social: Kreativni društveni prostor

Jedan od najnovijih i najuzbudljivijih aspekata Tate Lates je saradnja sa brendom Swatch kroz inicijativu poznatu kao Swatch Social. Ova inicijativa omogućava novim kreativcima da razviju i realizuju inovativne ideje za društvene prostore tokom Tate Lates događaja. Od umetničkih instalacija do kreativnih radionica i audio-vizuelnih iskustava, pruža priliku za stvaranje prostora koji podstiče interakciju i kreativnost.

Neka znana lica

Jedan od najzapaženijih kuratora bio je kolektiv BBZ London, poznat po promovisanju umetnika sa marginalizovanih prostora. Njihova večer u okviru Tate Lates obuhvatila je raznovrsne umetničke pristupe i fokusirala se na inkluzivnost i kulturnu raznolikost. Kanadska umetnica Megan Rooney takođe je ostavila značajan trag kao kuratorka Tate Lates, donoseći svoje specifične umetničke projekte i interaktivne performanse koje su obogatile noćni program. Izuzetno značajna bila je i angažovanost američke umetnice Solange Knowles, koja je tokom svog kuratorskog angažmana 2019. godine transformisala Tate Lates u prostor posvećen istraživanju zvuka i pokreta. Njen program je uključivao sve od muzičkih nastupa do inovativnih umetničkih instalacija, pružajući jedinstvenu kombinaciju umetničkog izraza i zabave.

Gostujući kustosi i posebni gosti

Pored standardnog programa, Tate Lates često angažuje gostujuće kustose i umetnike koji donose svoj jedinstveni pečat. Na primer, britanska reperka Little Simz je nedavno preuzela ulogu gostujuće kuratorke, donoseći bogat program koji uključuje radionice sa umetnicima, plesne časove i muzičke nastupe. Ovaj pristup ne samo da obogaćuje program Tate Lates, već i povezuje muzejski prostor sa savremenim umetničkim izrazima i noćnom zabavom.

Učitati još
Zatvori