Yoko Ono autorka je brojnih umetničkih instalacija – a jednu od njih poklonila je Novom Sadu
Yoko Ono autorka je brojnih umetničkih instalacija – a jednu od njih poklonila je Novom Sadu

Yoko Ono autorka je brojnih umetničkih instalacija – a jednu od njih poklonila je Novom Sadu

Pre nekoliko dana saznali smo da je u pripremi dokumentarni film koji će fokus staviti na vezu jednog od najpoznatijih parova, odnosno dvojac koji su činili John Lennon i Yoko Ono. Par je tokom veze i braka kreirao brojne priče koje su postale deo istorije, a upravo arhivski snimci koji nikada do sada nisu viđeni predstavljaju okosnicu ovog dokumentarca. Upravo zbog toga, u poslednjih nekoliko dana se multimedijalna umetnica Yoko Ono ponovo našla u centru pažnje. Ipak, sa obzirom na to da ona uvek radi na novim projektima – njeno ime je neprestano prisutno u različitim debatama i diskusijama.

O njenom ličnom životu i stavovima saznajemo, između ostalog, putem knjiga koje je napisala – a koje su dostupne i kod nas – te putem avangardnih umetničkih dela koje je kreirala. Ipak, čini se da je mali broj ljudi upoznat sa činjenicom da je Yoko Ono jednu od svojih mnogobrojnih instalacija poslala u Novi Sad i namenila njegovim građanima – i to pre skoro pet godina.

yoko ono novi sad
yoko ono / profimedia

Umetnica Yoko Ono @ Novi Sad

Petrovaradinska tvrđava je, pre svega, poznata kao mesto održavanja EXIT festivala. Upravo zbog činjenice da ona predstavlja popularnu turističku atrakciju, a  sa ciljem da se još aktivnije radi na njenom promovisanju, ovaj prostor odabran je kao lokacija za konceptualnu instalaciju One day… koju je kreirala Yoko Ono. Ona je svečano otkrivena u junu 2019. godine. Ipak, u periodu koji je usledio nakon tadašnjeg EXIT festivala, ona je nastavila da promoviše Novi Sad na međunarodnoj sceni.

Iako nije bila prisutna na ceremoniji predstavljanja instalacije, Yoko Ono pozdravila je prisutne. Kroz kratku video formu opisala ju je kao delo kroz koje su oličeni nada i preživljavanje. Naglašavajući više puta reč mir, ona je zaključila obraćanje rečima: Mir na Zemlji i mir sa Zemljom.

Izgled ove instalacije inspirisan je modelom tradicionalnog rečnog čamca. Yoko Ono ga je prilagodila i osvetlila iznutra kako bi sijao u mraku, a tokom dana je isto tako upečatljiv zbog bele boje. Naizgled jednostavan, ovaj čamac u sebi nosi mnogo dublje simboličko značenje. Ujedno misteriozan i poetski, on se posmatra kao simbol putovanja kroz život. I to u svakom obliku.

Ipak, instalacija One day naišla je na različite reakcije. Međutim, to je vrlo uobičajeno kada su u pitanju spomenici i skulpture ove američke umetnice japanskog porekla. Štaviše, metaforom broda se nije koristila samo u ovom slučaju. To je učinila i kroz instalaciju Add Colour (Refugee Boat) koja je iste godine predstavljena u Njujorku.

Naposletku, kroz ovaj spomenik su se u istoj rečenici našla dva potpuno različita pojma – Novi Sad i Yoko Ono. Ipak, kroz njega je konceptualna umetnica naglasak stavila na vrednosti koje neguje, te sve ono za šta se u prethodnim decenijama zalagala i za šta se nastavlja zalagati.

Foto: BERND THISSEN / AFP / Profimedia, Instagram (@exit.fondacija, @yokoono, @mikinsg), Youtube

Učitati još
Zatvori