Habitus savremene umetnosti među palmama: Umetnički park u Brazilu koji želimo da posetimo
Habitus savremene umetnosti među palmama: Umetnički park u Brazilu koji želimo da posetimo

Habitus savremene umetnosti među palmama: Umetnički park u Brazilu koji želimo da posetimo

Najplodnije zemljište za gajenje umetnosti su, kažu, muzeji. Međutim, kada se radi o savremenom stvaralaštvu, i pojam umetničkog dela, baš kao i hrama u kojem će se čuvati, postaju rastegljiv pojam. Ako su galerije inicijalno bili dugački holovi u palatama, a onda prostorije za izlaganje umetničkih dela, danas one mogu biti i parkovi, gde skulpture međusobno ne razdvajaju zidovi, već zelena botanika Atlantika. Tako je barem u Brazilu, u baštama Instituta Inhotim.

Među palminim drvećem, jezerima i visokim travama, smešten je najveći latinoamerički habitus savremene umetnosti na otvorenom, gde uspešno preživljavaju, osim brojih biljnih vrsta, i dela istaknutih umetnika, kako sa južnoameričkog, tako i sa svetskog tla. Pre 20 godina, brazilski biznismen osnovao je institut kako bi skladištio dela iz privatne zbirke. Ubrzo je, ipak, pustio javnost u svoj kabinet kurioziteta. Dve decenije kasnije, Institut je obogaćen novim radovima, a česte su gostujuće izložbe istaknutih umetnika savremenog doba.

Inhotim se nalazi na 60 kilometara od Belo Hotizontea, a skulpture postavljene u ovom umentičkom parku ušukane su raznovrsnom tropskom florom. Botanička bašta i muzej ovde se spajaju u jedinstvenu oazu koja potpuno menja doživljaj umentičkih dela koje se ističu svojom ljudskošćumanufakturnošću spram (ništa manje impresivnih) prirodnih „rukotvorina“.

Iako je reputacija muzeja doživela turbulencije, zbog kontroverznog vlasnika koji stoji iza njegovog osnivanja, značaj za umetničku sferu ovog podneblja ipak je prevladala. Tako je 2018, posle nekoliko neradnih meseci, Inhotim ponovo procvetao. Osim parkovskih eksponata, u botaničkoj bašti se nalazi i zdanje koje čuva onda dela koja ne trpe uslove atlantske klime. Jedina dilema koje ostaje jeste – diviti se prvo prirodnim ili umetničkim bogatstvima?

Učitati još
Zatvori