Da li je moguće kreirati umetničko delo pečatom? Ovaj autor dokazuje da – jeste
Da li je moguće kreirati umetničko delo pečatom? Ovaj autor dokazuje da – jeste

Da li je moguće kreirati umetničko delo pečatom? Ovaj autor dokazuje da – jeste

Umetnost ne poznaje granice – i ovo umetničko delo kreirano pečatom to potvrđuje. Reč je o autoru Alexu Mikevu, koji je pokazao dokazao da je za umetničko delo dovoljan pečat – i naravno – kreativnost. Fascinantna umetnička dela, koja nose bitne poruke, delo su Alexa, umetnika koji je svoja dela izlagao u nekim od najbitnijih svetskih muzeja.

To su Muzej savremene umetnosti u Džoržiji, Hamiltonian galerija u Vašingtonu, te Umetnički centar Indianapolisa i Lyndon Baines departman edukacije. Takođe, Alex je sarađivao sa brendovima poput Lexusa i Costa Coffee-ja, kao umetnik koji kreira novi pravac u umetnosti. Otkrivamo kako izgleda njegov proces stvaranja – i zašto su nas njegova umetnička dela inspirisala.

Thank you


Alex je počeo sa stvaranjem pre nekoliko godina, a umetnička dela nastala pečatom kreirao je početkom ove godine. Kako ih interpretiramo? Pa, pečat je u stvari deo performansa – i prikaz je emotivne regulacije. Poruka koju dela nude dublja su i značajna. Bilo da se interpretira na ličnom nivou, u smislu postavljanja granica, ili na poslovnom, prvo delo nastalo pečatom a koje nosi frazu Thank You, odnosno Hvala, ima više značenja. Može se posmatrati kao iskrena zahvalnost, ali i kao puko transakciona radnja. Time što je čitavo delo nastalo upravo od pečata sa tim rečima, predstavlja radnju koja je repetetivna u svakodnevnom životu, ali i koja je značajna i velika.

U ovom umetničkom delu, možemo posmatrati da to hvala možda i gubi značaj – baš zbog toga što je toliko puta ponovljeno. To ponavljanje može da znači da upravo zbog toga što ljudi mnogo puta ponavljaju tu frazu, ona gubi smisao. U zavisnosti od toga da li to hvala govori blizak prijatelj, ili na primer, šef, ono može nositi mnogo značenja. Tako je simulativno iskreno, refleksivno i obavezno.

Why should I care?


Sva umetnička dela autora koja se sastoje od pečata su nastala od otprilike 2,100 oznaka. U plavoj boji i sa Zašto bi me bilo briga? (Why should I care?) porukom, nastalo je drugo umetničko delo. Šta isto predstavlja? Pa, poput prethodnog, ima više značenja. Glavno značenje je, ipak, ono koje prikazuje emotivnu nezainteresovanost, odnosno izbegavanje vezivanja (za druge, ali i svoja osećanja). Kao i prethodno umetničko delo i ovo može da se primeni na više sfera u životu. Kao birokratska alatka, predstavlja onu repetetivnu radnju između klijenata. Pokazuje i to kako ponekad moramo da izlažiramo entuzijazam i brigu, kada je o odnosu sa ljudima reč. Fraza Why should I care? može da se interpretira i kao istinska briga – odnosno samopropitivanje, ali i briga za druge ljude. Zbog velikog broja ponavljanja fraze, ista može da se posmatra i kao emotivna separacija – baš jer je repetetivna.

Ova umetnička dela su nas oduševila. Originalna i u potpunosti ručno rađena, stvorena isključivo korišćenjem pečata, predstavljaju rezultat dugog rada i truda. Baš zbog ovog unikatnog procesa stvaranja, ne može se desiti da dva postera budu ista – a na prodaji su po ceni od 950 dolara.

Učitati još
Zatvori