Junski Urbani buvljak u Novom Sadu biće u znaku zaštite životne sredine
Junski Urbani buvljak u Novom Sadu biće u znaku zaštite životne sredine

Junski Urbani buvljak u Novom Sadu biće u
znaku zaštite životne sredine

Još od 1973. godine, svakog 5. juna se širom sveta obeležava Svetski dan zaštite životne sredine. Sa ciljem da se skrene pažnja javnosti na različite ekološke probleme i težnjom da se očuva životna sredina, tokom ovog dana organizuju se različite kampanje, radionice, aktivnosti i događaji. Sa obzirom na to da se Svetski dan zaštite životne sredine proslavlja i nekoliko dana nakon 5. juna, u Novom Sadu će on biti obeležen u subotu, 8. juna, u okviru junskog Urbanog buvljaka.

Novosadski Urbani buvljak – i to peti po redu – osmišljen je kao događaj koji će transformisati lokalnu potrošačku kulturu. Pre svega, kroz promociju održivosti, svesne potrošnje i cirkularne ekonomije. Njegov cilj je da zajednica okupljena oko buvljaka podstakne promene usmerene ka ekološki osvešćenom društvu. Upravo to glavni je razlog zašto ovog vikenda biramo da posetimo Novi Sad i Temerinsku pijacu – a isto to možete da učinite i vi.

/ Junski Urbani buvljak @ Novi Sad

Za razliku od prethodnih događaja, ovaj će biti malo drugačiji. Na Junskom Urbanom buvljaku biće prisutno preko 70 izlagača od kojih će veliki broj biti onih sa garderobom koja čeka nove vlasnike. Pored toga, na buvljaku će biti prisutni i izlagači koji se bave apciklažom – izradom novih predmeta više vrednosti od otpada, ili starih i istrošenih predmeta.

Posetioci će imati prilike da saznaju o održivom cvećarstvu i baštovanstvu. Takođe, u saradnji sa JKP Čistoća Novi Sad biće postavljen reciklažni kutak. U njemu će posetioci moći da odvoje sav ambalažni otpad kako bi se on kasnije mogao reciklirati.

urbani buvljak novi sad (2)
Aleksandra Novaković
urbani buvljak novi sad (2)
Aleksandra Novaković

Pored toga, o očuvanju životne sredine govoriće se i u okviru dečije radionice Manjaža i listanjac knjiga koja će se održati od 15 do 17 časova. Deca do 10 godina starosti mogu doneti knjige koje im više nisu potrebne kako bi ih zamenili za one koje im se više dopadaju. Pored prodajnog dela, posetioci će imati priliku da uživaju u raznovrsnoj gastronomskoj ponudi. Ona će biti dostupna u toku trajanja buvljaka. Naposletku, prisutne će sigurno oduševiti i nastup uličnih svirača.

novi sad urbani buvljak (2)
Aleksandra Novaković

Pored toga, Urbani buvljak predložio je male korake kojima posetioci mogu da daju svoj doprinos zaštiti okoline i životne sredine. Između ostalog, oni se odnose na dolazak biciklom ili javnim prevozom i nošenje cegera umesto korišćenja plastičnih kesa. Takođe, preporučeno je da na kraju događaja prisutni recikliraju sav otpad u posebne kante u okviru reciklažnog kutka.

Peti Urbani buvljak će trajati od 11 do 17 časova. Stoga na vreme okupite omiljeno društvo, uputite se u Novi Sad i provedite prijatno popodne na Temerinskoj pijaci. Stavljajući naglasak na zaštitu životne sredine, ovaj događaj će lako spojiti lepo i korisno.

novi sad urbani buvljak (2)
Aleksandra Novaković

Foto: Aleksandra Novaković / Instagram (@urbanibuvljak)

Učitati još
Zatvori