Zašto želimo ovaj krzneni plakar u svom domu?
Zašto želimo ovaj krzneni plakar u svom domu?

Zašto želimo ovaj krzneni
plakar u svom domu?

Kada pročitate i vidite krzneni plakar, sigurno najpre pomislite da je reč o još jednoj kreaciji veštačke inteligencije koja će sačekati još koju godinu pre nego što iz virtuelnog dospe u stvarni svet. Ipak, ovog puta reč je o pravom komadu, nazvanom Hair of the Dog, koji je osmislio i dizajnirao engleski dizajner meksičkog porekla Fernando Laposse. A zašto ga mi želimo u svom domu?

Razloga je tri.

First things first – materijal izrade

Iako nas je najpre privukao izgledom, ovaj plakar dospeo je na našu listu želja – i to na sam vrh – onog trenutaka kada smo saznali da nije napravljen od pravog životinjskog krzna, već je reč o „veganskim“ materijalima. To znači da, iako izgleda kao da nosi krzneni ogrtač, ovaj plakar zapravo je prekriven listovima agave drveta. Ne samo to, nego je način izrade u potpunosi održiv. Naime, za realizaciju ovog komada nije stradalo ni jedno drvo – to će reći, listovi koji upotrebljeni zapravo su prethodno označeni kao „otpad“ nakon što su posečena stabla već bila upotrebljena za druge namene. Korišćenje takozvanog škarta sve je češće u mnogim delatnostima, bilo da se radi o modi ili enterijeru.

Povrh svega, ovaj je plakar ručno izrađen – što ga čini unikatnim primerkom vrednim ulaganja.

Estetski hedonizam

Dalje, a podjednako važan kriterijum kada biramo komade za enterijer – čak i one koje možemo samo da priželjkujemo, jeste da primerak zadovoljava naš estetski senziblitet i pruža posebno zadovoljstvo za čulo vida. Plakar koji je Laposse dizajnirao u tome uspeva iz dva razloga. Izbor materijala, osim zbog svoje ideološke pozadine, i dizajnerski ispunjava našu želju za posedovanjem unikatnog, statement komada u enterijeru koji privlači pažnju svojom jedinstvenošću. Sa druge strane, Hair of the Dog je plakar koji bismo želeli jer uspeva da pomiri savremene dizajnerske tendencije sa tradicionalnim stilovima. Kako je Leposse meksičkog porekla, ovi se uticaji očitavaju u njegovom radu, a upravo je ovaj komad primer kako spojiti dve naizgled sukobljene estetske prirode.

Foto: Instagram (@fernandolaposse)

Učitati još
Zatvori