Zavirite u neobični svet printova naših omiljenih domaćih ilustratora
Zavirite u neobični svet printova naših omiljenih domaćih ilustratora

Zavirite u neobični svet printova naših
omiljenih domaćih ilustratora

Ponekad u besciljnom skrolovanju instagrama i nepreglednom izboru koji ova društvena mreža nudi pronadjete odredjene profile koji svojim sadržajem, estetikom, stavom i mislima odredjuju digitalini kvalitet. Vraćajući nas na fabrička podešavanja kada je instagram u pitanju. U ona / sada već davna / vremena u kojem je deljenje kreativnog sadržaja i povezivanje ljudi putem njih bio cilj ove, pa rekli bismo još uvek, socijalne mreže. Akteri danjašnje Journal digitalne umetničke priče su tri art profila: Svakodnevnik, Brutalizam i renesansa i Maple things koji u okviru svog društvenog prostora prezentuju ilustracije koje stvaraju. A koji nas svojim kreativnim pristupom i izrazom inspirišu, motivišu i pomeraju.

S v a k o d n e v n i k.

Pod pseudonimom nepoznati autor Svakodnevnik je svojevrsni ilustrativni prikaz svakodnevice /novo/beogradskog života. Ali prikazane kroz oči njegovog stvaraoca u kojem Genex živi na moru, tramvaj linije broj 11 putuje peščanom plažom, a rajski Eden je smešten u blok 23. Na ovom profilu umetnik kombinuje rutinu spostvenog života i putovanja koja se odvijaju u njegovim mislim pokazaujući nam da je u igri života malo toga zapravo realno. Način na koji doživljavamo svet oko nas stvar je subjektivnog osećaja. A uz malo mašte putovanja koje se odvijaju u nama svakodnevno, na putu od posla do kuće, znaju da budu značajnija od onih realnih. Stoga trk na profil Svakodnevnik za dnevnu dozu inspiracije. I motivacije. Da se provozate letećim kabrio tramvajem kroz blokove i da dočekate izalzak sunca u Japanu, u Ulici 29. Novembar.

@svakodnevnik
@svakodnevnik
@svakodnevnik
@svakodnevnik
@svakodnevnik

B r u t a l i z a m  i  r e n e s a n s a.

I dalje smo u domenu Novog Beograda kao pokretača inspiracije, ali ovog puta prikazanog kroz ilustracije Jovane Radujko arhitektice koja stoji iza profila Brutalizam i renesansa. Iako po estetici profil stvara utisak jednog pročišćenog i jakog izraza, on zapravo predstavlja svojevrsni ljubani roman. Odnosno memoarski omaž dve najveće Jovanine ljubavi – Novom Beogradu kao kraju u kome se autorka rodila, odrasla i stvarala svoje uspomene i arhitekture kao njenog izabranog poziva. Autetičan naziv koji stoji iza ovog profila najbolji je opis ilustracija koje Brutalizam i renesansa predstavlja.

Brutalizam arhitekturu novobeogradskog kraja koja predstavlja omaž jednom pravcu u arhitekturi. Kao i duha vremena u kojem je nastala, a koja danas u digitalnom odelu nastavlja da živi kroz Jovanine radove. I renesanse. Koja se u ovom primeru ogleda kroz lični osećaj zahvalnosti i ljubavi umetnice prema rodnom gradu. U svoje crteže Jovana otiskuje memorije i upisuje osećaj pripadnosti. A za sve one koji imaju jak /lokal/patriotski identetet ili su jednostavno ljubitelji arhitekture predlažemo da pogledaju radove ove po svemu atipične ilustratorke

@brutalizam_i_renesansa
@brutalizam_i_renesansa
@brutalizam_i_renesansa
@brutalizam_i_renesansa
@brutalizam_i_renesansa
@brutalizam_i_renesansa

M a p l e  t h i n g s.

Jednostavno je nemoguće da je u fokusu tema ilustracije, a da na našu listu ne dodamo jedan od omiljenih lokalnih art-print profila Maple things, odnosno njegovu kreatorku Javorku Djurić. Rekli bismo da su glavne teme njenih ilustracija život i introspekcija. Odnosno introspektivni pristup životu i mislima koje je obuzimaju. Misli koje su istovremeno toliko lične i toliko univerzalne da je identifikacija sa njima samo potvrda prihvatanja stalne unutarnje borbe i problema koji nas okuržuju. I podsetnik da su nesigurnosti i preispitivanja normalna pojava svakog društva bez obzira u kojem dobu se nalazili. Neki bi rekli neprilagodjeni i mračni. Mi kažemo realni, upečatljivi i životni. Javorkini likovi su bez lica, što na lucidan način samo pojačava osećaj identifikacije svih nas sa umetnicom.

 

@maple.things
@maple.things

Ne znam ni ja šta se krije ispod. Pomešalo mi se sve; Šta želim i šta mislim da treba da želim. Jedva čekam da ustanem zbog doručka. Gasim posle ove.. Nemoguće je da ne postoji bar jedan Javorkin print u kojem se niste pronašli ili za koji niste rekli, e ovo sam baš ja. Ili i ja ovako isto.. Bilo da je reč o svakodnevnim šarmantnim situacijama u kojima smo se svi bar jednom našli ili o ozbiljnim društvenim problemima, odlukama i preispitivanju.

Ne jedan istovremeno estetičan i nekonvecionalan način Javorka nekako uvek prodire u suštinu. Pokazujući nam da u digitalnoj eri u kojoj danas svi živimo ilustracija stvarno jeste najbolji i najbliskiji način interpretacije realnosti. Bar kada su Javorka i Maple things u pitanju. Od skoro njeni printovi su objedinjeni u knjigu Šta ako sve ovo nije stvarno koju svakako predlažemo svima onima koji dele njeno mišljenje i ljubav prema ilustraciji.

@maple.things
@maple.things
@maple.things
@maple.things
@maple.things
@maple.things
Učitati još
Zatvori