Journal lokalni gastro vodič: Zdrava (i ukusna) ishrana kao životni stil Snežane Paučinac
Journal lokalni gastro vodič: Zdrava (i ukusna) ishrana kao životni stil Snežane Paučinac

Journal lokalni gastro vodič: Zdrava (i ukusna) ishrana kao životni stil Snežane Paučinac

Od Skandinavaca smo preuzeli pojam zdrav hedonizam kao koncept koji ujedno spaja uživanje i brigu o sebi. Preuzeli smo ga, zavoleli i trudimo se da ga implementiramo u svaki segment našeg života kako bismo spojili ono najbolje što nam život pruža i integrisali ga u stresnu i brzu svakodnevicu. Zato smo danas odlučili da ovaj segment implementiramo u kulturu hrane i da vas kroz jednu lokalnu gastro priču sprovedemo kroz putovanje koje nas uči o pravilima zdrave ishrane, demantuje tvrdnju da zdrava hrana nužno mora biti bezukusna i najvažnije – podstiče da posmatramo hranu kao izvor života u kom treba uživati, a ne kao broj.

 

Za našeg ultimativnog vodiča odabrali smo Snežanu PaučinacNutrition & Health Coach-a, koja nas je sprovela kroz zaista inspirativno putovanje razumevanja koncepta zdrave i ukusne ishrane kao životnog stila i na papiru tanjiru nam servirala gastro fuziju kojoj definitivno umesto prefiksa zdravo lepimo etiketu /p-r-e/ukusno.

Premda Snežanina priča ne potiče iz Skandinavije, jednako je zanimljiv njen put koji je obrnuo krug i iz Zemuna gde je rođena, mnogo godina kasnije nakon dugogodišnjeg života u Americi i školovanja na Institute For Integrative Nutrition u Njujorku, gde je uspešno transformisala svoj život i započela karijeru kao Nutrition & Health Coach, vratio Snežanu u centar Beograda odakle nas je u prelepom ambijenta stana i kuhinje iz snova ugostila i servirala ovu motivacionu gastro&lifestlye priču.

Povod za okupljanje bio je izlazak Snežanine prve knjige recepata za srpsko tržište – Osnova zdrave i ukusne ishrane, koja je svetlost knjižara ugledala prošle nedelje. Više o cookbook-u, značaju zdrave ishrane, početku, navikama i životu bez brojanja kalorija diskutovali smo sa mesta odakle se ovakve teme najlepše / i najukusnije / bistre – udobnosti kuhinjskog stola, odakle nas je dalje u priču odvela Snežana i njen asistent – Tobi The Cheff.

/ Zdrava ishrana kao izbor koji menja život /

/ JOURNAL 0.1 Koja je tvoja najveća inspiracija kada je u pitanju zdrava |is|hrana i šta za tebe predstavlja koncept zdrava i ukusna ishrana kao životni stil? /

SP: Neko sam ko zaista uživa u hrani i znala sam da mora da postoji način da ona ostane sastavni deo mog svakodnevnog izvora užitka i energije, bez pribegavanja striktnim dijetama ili izgladnjavanju. Preokret u načinu na koji posmatram filozofiju zdrave ishrane desio se pre nekih deset godina kada sam shvatila koliki je značaj i povezanost hrane koju svakodnevno konzumiramo sa, ne samo fizičkim izgledom, nego i psihološkim aspektom i načinom razmišljanja, što me je zaintrigiralo i podstaklo da ozbiljnije pristupim studiranju hrane kroz školovanje u čijem je fokusu bio upravo holistički pristup nutricionizmu. To je ujedno bio trenutak kada sam u potpunosti razumela da smo svi mi jedinstvena bića koja sa malo pažnje i osluškivanja mogu da postanu najbolja verzija sebe.

Jednom kada izgradimo dobar odnos prema hrani i usvojimo zdrave životne navike hrana postaje ono što jeste, izvor života, a ne neki kalorijski broj. Jednom kada osetimo lepotu kako se krećemo sa lakoćom, sve kockice se poslože i prosto to postaje deo nas i naš životni stil.

/ JOURNAL 0.2 Koliko se razlikuje pristup ishrani i razumevanje namirnica u Americi u odnosu na Srbiju i koliko se koncept zdravog života&lifestyle promenio u poslednjih nekoliko godina? /

SP: Moram da primetim da se u poslednjih pet godina kod nas znatno podigla svest u domenu zdrave ishrane, kao i dostupnosti zdravi(ji)h namirnica. Sećam se da pre desetak godina kod nas nije mogao da se kupi celer ili rukola, da ne pričam o avokadu, brokoliju i biljnom mleku. Danas se ipak dosta obraća pažnja na sadržaj deklaracije, ponuda voća i povrća nikada nije bila bogatija, a ljudi sve više koriste speltu u ishrani, kao i maslinovo ulje, što ranije nije bio slučaj. Drago mi je da vidim da su te neke stare žitarice koje nisu genetski modfikovane opet u modi, kao i da se fokus vratio na voće i povrće koje se gaji na našim prostorima.
U poređenju sa Amerikom, ovde se i dalje dosta sprema kod kuće i manje jede po restoranima, što je velika prednost. Premda je nalet podizanja svesti o zdravoj ishrani započet u Americi znatno ranije, smatram da su u domenu filozofije hrane dosta nezdravi zbog velike zastupljenosti fast food-a i nedostaka kulture kuvanja, koja nama ne manjka. Mislim da se kod nas svest o tome da je zdrava hrana zapravo vrlo dostupna ( i da može biti jednako ukusna ) rapidno diže, a uz pravilnu edukaciju i informisanost verujem da ćemo kao nacija u ovoj promeni istrajati.

/ JOURNAL 0.3 Početak je uvek najteži. Zato nas interesuje koji bi bio tvoj  savet za nekoga ko prvi put uvodi koncept zdrave ishrane u svoj lifestyle? Odakle početi? /

SP: Bitno je početi malim koracima. Male promene su te koje dovode do velikih rezultata ako postoji kontinuitet. Ako svaki dan napravimo samo jednu malu izmenu, pa sledeći dan još jednu, do kraja nedelje ćemo doći do nečeg što zaista može da bude veliki korak ka ostvarenju našeg cilja. Za početak okružite sebe sa zdravijim izborima i pokušajte da bar jedan obrok spremite sebi u toku dana. Ubrzo ćete shvatiti da se osećate bolje, da imate više energije i da izgledate lepše, što će definitvno biti podstrek da nastavite dalje.

Jednu stvar koju bih želela da naglasim jeste da se trudite da dodate što više boja na tanjir. Pola tanjira treba da bude pokriveno povrćem, jedna četvrtina proteinima, biljnim ili životinjskog porekla, a ostatak žitaricama. Kuvajte sa ljubavlju i obavezno koristite maslinovo i kokosovo ulje. I naravno, ne zaboravite da se hidrirate.

/ Nekoliko reči o Cookbook-u, zabludama, preporukama i naravno receptima /

/ JOURNAL 0.4 Prošle nedelje izašao je tvoj cookbook (prvi za srpsko tržište), koji je bio okosnica našeg druženja. Možeš li nam reći nešto više o njemu? /

SP: Ova knjiga namenjena je svima koji žele da usvoje zdrave životne navike, a da pritom uživaju u svakom zalagaju. Bez dijeta, bez brojanja kalorija i bez odricanja. Jednom kada naučite osnove pravilne ishrane i kada usvojite zdrave životne navike, vaše telo će početi optimalno da funkcioniše. Vitak stas, znatno više energije tokom dana i bolji san, bistrijim um i poboljšana koncentracija samo su neki od benefita koje možete očekivati. Pored recepata, prvi deo knjige posvećen je razumevanju koncepta osnove zdrave ishrane gde delim savete kako da organizujete svoj frižider i koje namirnice i začine da kupite za početak.

Glavna ideja ove knjige recepata je da zdravu ishranu učini praktičnom i lakšom. Svaki recept sadrži samo nekoliko sastojaka, što osigurava brzu pripremu, tako da vam ostaje više vremena da uživate u obroku koji ste pripremili. Svi recepti su hranljivi, uključuje sastojke koje je lako nabaviti i raznovrsni su, ali ih takođe možete lako zameniti u zavisnosti od sezone.

/ JOURNAL 0.5 Najveća zabluda u mentalitetu ovog podneblja jeste da zdrava ishrana nužno znači bezukusnu hranu, zato nam ako možeš izdvoji tri recepta iz cookbook-a koji su go-to za demantovanje ove tvrdnje? /

SP: Ovo mi je uvek interesantno da prokomentarišem jer većina ljudi kada neko kaže “zdravo” pomisli na bareno i bezukusno. Zdrava hrana za mene znači potpuno uživanje, jer ako ne uživamo onda to zapravo nanosi vrstu stresa koji nikako nije zdrav za nas. Tri recepta koja su moja gastro go-to fuzija ukusa definitivno su : Salata od kinoe u grčkoom stilu, Potaž od sočiva i Tunjevina u listovima zelene salate.

/ JOURNAL 0.6 Koja bi bila tvoja preporuka za lokalna mesta u Beogradu gde mogu da se kupe zdrave i ukusne namirnice, izdvoji nam nekoliko njih koji su tvoja must-stop stanica pre ulaska u kuhinju iz snova? /

SP: Sveže mikrobilje [ Plantica ] je ne samo hranljivo nego dodaje i fantastičan ukus hrani, tako da je to nešto što uvek imam u kuhinji. Pomenula sam prethodno speltu, u [ Zrno Ra ] imate divne tortilje od spelte kao i kore za pitu, a čak imaju i bez glutenske hlebčiće savršenog sastava. U [ BioŠpajz-u kao i u manjim prodavnicama zdrave hrane imate veliku selekciju žitarica i orašastih plodova, kao i različitih začina što vam omogućava da budete ekonomičniji pri kupovini, dok u [ Super Veru i DM-u  ] uvek pronđem atipične namirnice kao što su bademovo brašno, maslinovo ulje u spreju, skuvane leblebije u teglici ili hlebne pločice.

Što se tiče voća i povrća, kupujem od ljudi koje znam na pijaci, u protivnom kupujem u marketu. Svakako se trudim da izaberem naše domaće proizvode jer su definitivno zdraviji za nas nego oni koji su dugo putovali iz Grčke ili Turske. Dosta pratim šta se dešava na domaćem tržištu što se tiče malih proizvođača i uvek se trudim da naručim, isprobam i naravno preproučim ako je nešto izvrsno.

Zaista mi je važno da podržim male poljoprivrednike, samo tako ćemo zajedno uspeti u cilju povećanja domaće proizvodnje, što će pored dobrobiti malim proizvođačima dovesti do toga da cene postanu pristupačnije i da nam sva ta zdravija hrana bude dostupnija.

Ono što sa sigurnošću uigrani gastro&hedonistički dvojac Journal-a može da posvedoči jeste činjenica da zdrava hrana has never looked tasted this good, a za sve vas kulinarske ljubitelje koje je ova priča inspirisala šaljemo vas na link gde možete pronaći Snežanin cookbook i započeti svoje putovanje u svetu zdrave ishrane sa omiljenim receptima na zdraviji, pristupačniji i lakši način.

Mi smo naše svakako započeli, a ovim putem ekskluzivno najavljujemo nastavak druženja kroz autorske tekstove i uzbudljiv gastro svet Snežane Paučinac koji ćete od aprila imati prilike da pratite i čitate u Journal-u.

Bon Appétit!

Foto. Maja Mijatović

Učitati još
Zatvori