Zašto su Xmas parfemi uvek tako predvidljivi? Kao i praznični donji veš – uvek u ograničenom izboru asocijacija na veče kraj kamina.
Journal istražuje ovaj fenomen i predlaže alternative jestivim parfemima koji evociraju uspomene na ginger bread i kolačiće sa cimetom. Potražimo koje još mogu biti mirisne asocijacije na praznike? Šta je to što volimo, osim dobro poznatih začina za kuvano vino i kolače?
Pod snegom – Apres l’Ondee Guerlain
Apres l’Ondee je pravi oflaktorni muzejski eksponat. Kreirao ga je Jacques Guerlain na početku 20. veka, davne 1906. godine. U ovoj kombinaciji cvetova narandže i puderaste ljubičice nalaze se i note anisa. Ipak začini nikad ne preovladaju. Svež i puderast miris ljubičica i irisa koji vire ispod snega je definitivno miris koji zimu predstavlja drugačije nego što smo navikli.
Digitalna zima za radni Xmas
Hladnoću je svakako moguće tumačiti i drugačije u parfemskom smislu. To mogu biti precizne kreacije koje su pogodne za dnevne varijante. Citrusni miris koji ove zime preporučujemo je miris yuzua – japanskog limuna. Iz kuće Gallivant to bi bio Tokyo, parfem u potpunosti inspirisan Japanom i kōdō – japanskom tradicijom uživanja u mirisu.
Molekularni parfemi svakako ulaze u kategoriju digitalne zime ali budući da kreacije Eccentric Moleculs dobro poznajemo, ovog puta odlučili smo se da predstavimo parfem Papyrus Moleculaire iz Maison Crivelli. O njemu je najbolje ne čitati ništa jer su svi opisi preopširni za ovaj minimalistički parfem koji miriše na – čist sneg, nove sveske i različite poklone iz digitalnog sveta.
Mirisi – i ukusi – zime
Jestivi odnosno gourmand parfemi su ove godine eksplodirali kao trend. Mesto koje je ranije bilo rezervisano za vanilu i čokoladu, danas zauzimaju karamel, med pa čak i fine dining reference u zemljanim, začinskim notama parfema. Za zimski period, Journal ima drugačiji predlog od pomalo tradicionalnih kombinacija sa mirisima cimeta, anisa i đumbira.
Zimu 2024/25 vidimo kao veliki povratak gurmanskih ali neutralnih nota pirinča i mleka koje se savršeno uklapaju i u dan i noć. L’Eau Papier Diptyque nudi najnežniji gurmanski užitak u toplim specijalitetima kao što su sutlijaš i sticky rice. Pirinač ima miris i miriše na dom, prepoznatljivo ali ne kuhinjski. U mlečnim notama prednjači kolekcija Milk brenda Commodity koji ima čak tri varijante parfema izraženo laktičkih nota (Milk, Milk+, Milk-). Za malo orijentalniji miris mleka preporučujemo Vetiver Moloko od Ex Nihilo kuće koji se može naći i u Srbiji.
Šuma pod snegom
Na temu zimske šume moguće je naći nekoliko favorita ali svakako su note koje tražimo borovina, breza i gayak wood. Ova grupa zimskih mirisa je pretežno muška i evocira sneg na vunenom kaputu ili svež miris šume pokrivene snegom. Za one koji traže note koje je imao parfem Birch Anderee Maack, nešto iz kolekcije Blue Invasion Comme des Garcons je pravo otkriće. U uniseks i ženskim varijantama vredi istražiti mirisne note jer garantuju neobična oflaktorna zadovoljstva.
Annick Menardo koju znamo kao autorku Boucheronovog legendarnog Jaipura ali i Diorovog Hypnotic Poisona, najprodavanijih muških parfema Aqua di Gio i Boss Bottle za Le Labo kreirala je Gaiac 10 Tokyo. Da kojim slučajem ima nižu cenu, ova kreacija bi bila apsolutni hit i bestseller kao i neke ranije kreacije iste autorke. Parfem koji miriše na čist sneg, veoma precizna i minimalistička kreacija koja ostavlja trag topline pa čak i cvetnih nota. Trajnost ovog parfema unekoliko opravdava cenu, a dostupan je u okviru City Exclusives kolekcije i to samo u Tokiju.
Xmas parfemi, ključna reč: kamin
Maison Margiela ima doslovno miris By the fireplace u kome je oraščić izbalansiran provansalskim mirisom cveta pomorandže. Kašmir je ono što doprinosi osećaju ušuškanosti. Palo Santo parfemske kuće Carner Barcelona donosi jednu drugu atmosferu topline – uz čašu skupog ruma. Skupo i ekskluzivno ali
Sa druge strane L’Eau d’Hiver Frederic Malle je jedna pomalo neobična ideja jutarnje zimske atmosfere. Svež vazduh koji dopire iz širom otvorenih prozora i lenji praznični dani su možda ono što tražimo od parfema i u danima.
Zimsko cveće i Xmas parfemi
Mimoza je kraljica zime i verovatno jedan od najzahtevnijih mirisa za sačuvati u boci. Kako joj i značenje sugeriše, mimoza je stidljiva i druge note je veoma često nadjačaju. Iako je Provansa centar proizvodnje mimoze za parfemski svet, parfemi koji dolaze iz ove regije retko imaju dah zime koji tražimo u vreme oko Božićnih praznika.
U velikoj konkurenciji parfema koji su se odlučili da mimoza bude glavna junakinja odlučili smo se za kreaciju iza koje stoji Jérôme Epinette. Parfimer koga znamo iz hitova Bal dAfrique, Eleventh Hour i Sundazed Byredo, stvorio je i Modest Mimosa za Vilhelm Parfumerie. Veoma puderasti početak sa zemljanim notama šargarepe naglašava mimozu kao zvezdu kompozicije, dok note kože i muska obezbeđuju dovoljno neutralne bazne note. Veoma nežan parfem, između mimoze i pahulje, odličan za layering.
Fotografije: Peter Aschoff, TOMOKO UJI, Zoltan Tasi, Artem Beliaikin, Ian Keefe on Unsplash, Vilhelm parfumerie, Guerlain, Ex Nihilo, Frederic Malle, Maison Margiela, Carner Barcelona, Le Labo, Comme des Garcons, Commodity, Maison Crivelli, Gallivant, Diptyque