Nemate veliko dvorište? Evo na koje načine možete da unesete zelenilo u kuću i napravite baštenski kutak
Jedan od načina da oplemenite kuću, stan ili radni prostor jeste unošenje zelenila i različitih biljaka u enterijer. Iako je mnogo lakše otići u rasadnik i kupiti biljku, pojedinima je zanimljivije započeti ovaj proces od kupovine saksija, kvalitetnog zemljišta i različitih semena. Upravo tada započinje pravljenje baštenskog kutka koji, adekvatnim izborom biljaka, može da postane koristan koliko je i atraktivan. Ipak, ukoliko planirate da napravite baštenski kutak, ovo su stavke na koje bi trebalo da obratite posebnu pažnju.
Umetnost u malom
Pre svega, prva stavka na koju bi trebalo da obratite pažnju jeste lokacija na koju ćete biljku smestiti, u ovom slučaju – sobni kutak. Ovo je nužno da učinite zbog osvetljenosti, ali i veličine biljke koja će se tokom vremena transformisati i širiti. Takođe, saksije je neophodno da sa vremena na vreme rotirate kako bi svaki deo biljke poprimio dovoljno svetlosti. Pored toga, u zavisnosti od tipa biljke, potrebno je da ju regularno zalivate. Najlakši način da proverite da li joj je potrebna voda jeste da zabodete prst u tlo i na taj način proverite da li je suvo.
Ipak, svaki tip biljke ima svoje potrebe. Samim tim, neohpodno je da se upoznate sa tim koju temperaturu i količinu vode određena biljka zahteva. Upravo to glavna je greška koju pojedinice prave, a zbog neadekvatne nege biljka naposletku uvene.
Koje su biljke najbolje za unutrašnji prostor?
Mini-baštovanstvo postaje sve popularniji način da se oplemeni prostor koji na taj način vrlo lako postaje baštenski kutak. Ipak, ukoliko želite da kupite veće saksijske biljke, neke od trenutno najtraženijih su šeflera, sanseverija i dracena. One su upadljive i lake za održavanje, a istovremeno mogu da imaju brojne benefite. Na primer, šeflera je poznata kao biljka koja čisti vazduh, te apsorbuje štetne materije.
Gajenje začinskog bilja
Međutim, ukoliko ste već pronašli mesto za saksije u određenom kutku svoje kuhinje, sigurno ste se odlučili za začinsko bilje. Ono se vrlo lako gaji, a zahvaljujući njemu ćete uvek imati sveže listove začina kojima možete da popravite ukus različitih jela – supa i salata – pa čak i osvežavajućih pića.
Među začinsko bilje koje se najčešće kupuje ubrajaju se bosiljak, ruzmarin, origano, peršun, korijander i nana. Zbog malih dimenzija, oni ne zauzimaju mnogo prostora, a njihova aromatična svojstva nalaze se među glavnim razlozima zbog kojih su pojedinima saksije sa začinskim biljem neizostavan deo na kuhinjskim policama.
Stoga, ukoliko želite da napravite baštenski kutak unutar doma – začinsko bilje je odličan početak. Nakon što ste usavršili gajenje ovih biljaka, možete da pređete na one većih dimenzija, sve dok ne uočite baštenski kutak iz vaših snova u nastajanju. Biljke će lako spojiti lepo i korisno, a vaš novi hobi sigurno će inspirisati sve koji vide njegov rezultat.
Foto: Instagram (@mmoremb, @_stay_inside, @ayamame_plants, @green._.us, @plantify_)