U drugoj epizodi putovanja po Beogradu izabrali smo Vračar za mesto okupljanja, odakle osunčani najlepšim danom ove godine radimo sve ono što se podrazumeva pod nedeljni must do. Red prve jutarnje u bašti omiljenog kafića, red obavezne nedeljne nabavke, red pijačarenja. Red cveća, red hrane, red ponovljene popodnevne doze kofeina. Red uživanja i pravljenja planova za naredna putovanja i potvrda da se osmeh zaista vratio u grad Beograd.
VRAČAR.
Nakon nedeljnog đira po Zemunu ovog puta startujemo sa druge stane mosta, odakle pravimo planove za dan koji na agendi današnjeg datuma nosi jedinu obavezu – uživati u najlepšem proletnjem danu ove godine i prepustiti se čarima sitnica koje život znače. Pa da počnemo..
First things first ili u slučaju Vračara first things Kalenić. Mesto odakle počinje nedelja svih lokalaca i mesto na kojem proleće najlepše živi. Frezije, lale, božuri, prve jagode i orašasti plodovi u izobilju – miris proleća i nedeljne dokolice je u vazduhu. Nakon dobrog pijačnog ulova pakujemo cegere i odlazimo da, nakon čula mirisa, zadvoljimo i čulo ukusa. To naravno podrazumeva kofein u šoljicama koje pijemo u baštama / ili na ulicama / omiljenog nam Zona Industriale kafića.
Ništa ne otvara apetit kao dobra kafa, a u slučaju da ste team vikendom ne kuvamo kod kuće, predlažemo da late doručak ili brunch nastavite u bašti Smokvice ili Miamiam restorana. Za on go opciju uvek biramo kiflice iz Male Stvari pekare, a kako je danas naš srećan dan, ulov po dnevnu dozu ugljenih hidrata bio je više nego uspešan.
Vračar gastro.
Redovi iznad bili su samo mala uvertira za sve što gastronomski svet Vračara ima da ponudi. Bilo da volite domaću kuhinju, mediteranske specijalitete ili miks oba, u vračarskom komšiluku stacionirali su se neki od omiljenih restorana naše iskusne gastro/lifestyle ekipe. Homa i Puter Bistro naš su odabir kada želimo da dozu elegancije uselimo u nedeljnu rutinu, a u slučaju da vam je omiljeni dan rezervisan izključivo za domaću kuhinju izbor je jedan jedini i glasi – restoran Kalenić. Ovog puta sa Kalenića pakujemo nedeljne doživljaje i spremamo se za put kući, dok pred polazak sa prijateljima razmenjujemo afirmativne poglede koji znače da bez Fini Pavlove ovaj gastro ringišpili ne može da se završi.
Punih stomaka i krivih linija naših usana konsatatujemo da je proleće u Beogradu zaista najlepše i da nekad bukirane karte mogu značiti da je dovoljno da svoj kraj i vikend rutinu zamenite nekim drugim delom naše prestonice, a da iskustvo putovanja neće izosatati. Kao suvenir na isto ostaje vam miris frezije i makovnjača, koju smo na nagovor Ljilje sa Kalenića ipak pazarili, uz obećanu tvrdnju da su njene zdrave isto koliko i ukusne i da, naravno, ne goje. Do nekog narednog vikenda pozdravljamo vas uz reči da ponekad poverujete u sve što čujete.
Foto: Instagram