Belgrade finest: Espresso bar је omiljenа beogradskа stanicа svih ljubitelja enterijera, mode i opasno dobre kafe
U jednom od najlepših delova Beograda, na adresi Topličin venac 7, svoja vrata otvorio je dugo željeni Espresso bar. Ovaj lokal je za kratko vreme, svima nama koji ovu lokaciju smatramo parčem Pariza u Beogradu, postao omiljena stanica za ispijanje prve jutarnje kafe. I druge. I treće. Kao i one čaše vina u kasnim popodnevnim satima kada završimo sa poslom za taj dan.
Dok pijemo svoj drugi macchiato sedeći za community stolom, a iz zvučnika dopiru prvi taktvovi 33 años omiljenog nam Julio Iglesias-a, posmatramo ljude koji ulaze. Poručuju kafu koju piju brzinski s’ nogu, uzimaju svoj izbor kofeina za poneti, a neki od njih sa svojim vernim saputnicima na četiri noge sedaju do nas i uživaju u mirnom vikend jutru.
Nasmejani, neopterećeni, i ako smemo da primetimo vrlo fashionable, preslikavaju upravo ono što Espresso bar predstavlja. Stoga smo odlučili da zavirimo dublje i da vam ovog vikenda u razgovoru sa Miom Pavlović – vlasnicom, idejnim tvorcem i ahitekticom donesemo priču o Espresso baru. Priču koja stoji iza nastanka ovog, od skoro nam jednog od omiljenih prestoničkih prestoničkog kafića. I naravo, da vas pozovemo da sa nama popijete kafu, ili vaš odabrani drink of choice – i uživate u današnoj epizodi Belgrade finest koju smo vam pripremili.
/ E S P R E S S O B A R . /
Espresso bar mesto je susreta istovremeno otmenog i modernog enterijera, ugodnog ambijenta i opasno dobre kafe. Takodje, on je mesto gde počinju naša jutra, mesto gde zakazujemo sastanke i gde crpimo ideje za sve one tekstove koje / sada već slobodno možemo da kažem / obožavate.
Espresso bar svojim ambijentom kombinuje ono najbolje od gradova u kojima su ovakva mesta naša sigurna stanica. Italijanski espress/ni/ šmek, pariska elegancija i njujorški vajb. Sve to u našoj prestonici u jednom od najlepših delova Beograda. Mesto gde se svakom detalju posvećuje velika pažnja – od izbora muzike do načina servrianja poslastica. Baš zbog toga, ono je za kratko vreme uspelo da preraste pojam coffee place i da svojom harzimom postane sinonim za mesto gde se susreću i kombinuju lifestyle, hedonizam, enterijer, energija, moda i baš baš dobra kafa.
Zbog toga smo odlučili da sednemo sa Miom, mladom i ambicioznom arhitekticom, koja je ujedno vlasnica i idejni tvorac celokupnog vizuelnog identiteta Espresso bara. Mia je sa nama podelila zanimljivu priču nastanka ove italijanske afere u srcu našeg grada. Prenela nam svoje tips&tricks za postizanje savršenog enterijerskog sklada. Stoga, svi vi koji maštate da jednog dana imate svoj kafić – ovo je priča za vas. A pošto je ovaj film directed by Journal onda nikako ne preskačemo i one koji jednostavno uživaju u dobrom scenariju koji kombinuje estetiku lepog i ukusnog.
/ JOURNAL 0.1 Odakle potiče tvoja inspiracija za pokretanje Espresso bara i šta za tebe on predstavlja? /
MP: Mislim da sam inspiraciju crpela godinama unazad. Ja sam neko ko pre svakog putovanja, ma gde bilo, pravi detaljan plan i program, u koji spadaju izmedju ostalog i ugostiteljski objekti koji nisu turističke atrakcije već kreativni proizvodi ljudi koji taj posao neminovno rade i stvaraju iz ljubavi. Tako je nastao i moj… Iz ljubavi prema kafi. Iz ljubavi prema dobrom društvu i vinu.
Za mene Espresso bar predstavlja mesto od koga crpim i kojem, u isto vreme, pružam svoju kreativnost i ljubav prema lepom.
/ JOURNAL 0.2 Po struci si arhitekta, pa ne čudi da je estetski pristup enterijeru jednostavno savršen – reci nam nešto više o tome? Odakle uopšte ideja da uploviš u ove vode? Čime si se vodila prilikom dizajna Espresso bara? /
MP: Ono što je zanimljivo, kada je u pitanju kreiranje i stvaranje Espresso bara, jeste to što je ceo koncept kreiran prema lokaciji na kojoj se nalazi. Rekonstrukcija i adaptacija prostora su intervencije koje su meni posebno interesantne i inspirativne, pa mi je celokupni rad na ovom projektu predstavljao veliko zadovoljstvo.
Espresso bar se nalazi u prizemlju stambenog objekta koji je izgrađen 1932. godine. Iako mi je bilo veliko zadovoljstvo da kreiram novi prostor u delu istorijskog nasleđa, ipak sam znala da neće biti lako ispuniti brojne zahteve. Zahteve koji podrazumevaju prilagođavanje zatečenog prostora novom programu koji će se nalaziti u njemu. Glavni cilj mi je bio da zadržim identitet prostora, a da novi elementi u enterijeru doprinesu ambijentalnosti. Kao i prijatnoj atmosferi.
Čim sam videla prazan lokal znala sam tačno koncept koji mu pripada i koji mu leži. Od pića i hrane, do profila ljudi koji ih konzumiraju. Sve mi je bilo pred očima. Ceo vibe, još kad smo počeli sa grubim radovima i rekonstrukcijom.
/ JOURNAL 0.3 Mi u Journal time sebe smatramo ozbiljnim i vrlo zahtevnim coffee ekspertima? Stoga nas insteresuje kako ste uspeli da vam kafa bude tako dobra ? /
MP: Strpljen-spasen. E to je bio proces /smeh/. Espresso bar pripada grupaciji lokala koji predstavljaju specialty coffee – odnosno zrna kafe proizvedena u posebnim klimatskim uslovima, u određeno doba godine, na pažljivo biranom tlu… Posebno mi je drago kada primetim da se ekipa sa šanka zanima i raspituje kod naših sjajnih barista za celokupan postupak i proces proizvodnje napitka koji konzumiraju.
Kreirali smo naš jedinstveni Espresso bar blend, čiji kvalitet i pun ukus ljudi zaista prepoznaju. Ali pored njega imamo u ponudi i bezbroj single origin zrna. Smatram da su ukusi apsolutno različiti, s’toga mislim da je bitan celokupan doživljaj i pojedinačan tretman pri ritualu ispijanja kafe. Pogotovo ako je prva jutarnja
Sa kafom koju mi predstavljamo, tretman i posvećenost su potrebni od trenutka sadnje do posluživanja u šoljici.
/ JOURNAL 0.4 Opiši nam svoj jutarnji ritual? Šta je to sto najviše voliš kod Espresso bara? /
MP: Zagovornik sam jutarnjeg štimovanja, koje podrazumeva sve one jutarnje rituale koji nam pomažu da tokom celog dana budemo i ostanemo u ravnoteži.
Jutro mi je omiljeni deo dana. Stoga mi teško pada kada noću crtam ili radim na nekom projektu, jer onda taj romantizovani deo dana pada u zaborav. Posle štimovanja, doručka i treninga, sedam za šank Espresso bara. Tada posvećujem pola sata pravoj uživanciji. Mislim da su pored naše kafe i vina, i mojih kolega u lokalu, ljudi, odnosno gosti ti koji oplemenjuju prostor. Ono što mi čini najveće zadovoljstvo jeste kada sa ulaznih vrata ugledam zadovoljna lica, koja se već od prvog dana od otvaranja osećaju kao kod svoje kuće.
/ JOURNAL 0.5 Da je Espresso bar jedan grad – koji bi bio? /
MP: On je od svih uzeo samo najbolje! Često ljudi kada prvi put dođu, imaju običaj da kažu – Kao da smo u Parizu! S druge strane neki prave paralele sa italijanskim barovima. I njihovim tradicionalnim espressom s’nogu. Dok nekoga ogoljena cigla, vidljive instalacije i stare drvene grede podsete na Njujork…
Dok mi iz Espresso Bara kažemo da smo imali sreće da se jutros probudimo ( i popijemo kafu ) baš u Beogradu.
photo. Jelena Milovanović | VIS A VIS
Instagram.
/ @espresso_bar_belgrade /