Đir kroz Beograd w / Nikola Milović: Kafeterija, artisan pekara i najlepša ulica
Đir kroz Beograd w / Nikola Milović: Kafeterija, artisan pekara i najlepša ulica

Đir kroz Beograd w / Nikola Milović: Kafeterija, artisan pekara i najlepša ulica

Ukoliko vas interesuju noviteti na lokalnoj sceni, bilo da se tiču hotelijerstva, gastro & lifestyle scene, onda je potrebno samo da zapratite Nikolu Milovića koji stoji iza Instagram naloga @nikmil79. Nakon savršenog weekend escape-a gde nam je predstavio novootvoreni hotel BIOGOR, Nikola Milović nas vodi u đir kroz prestonicu. U laganoj šetnji gradom, prateći ga u stopu, obilazimo nova [ i njegova već sada omiljena ] mesta i zastajemo tamo gde bi trebalo da zastanete i vi. Njegovim preporukama verujemo i njegovim stopama idemo.

Čari Vraćara očaravaju tokom cele godine, ali u ovoj igri oblaka i sunca, proleća i leta, nekako oplemene ponajviše. Počinjemo od Kalenića gde se snabdevamo potrebnim žamorom, delicijama iznetim da mu se oko posmatrača divi a mirsinim buketima da se luka lako odreši u želji da se ambijent podigne, učini magičnim. Božuri se ne daju, ali polako na scenu dolaze vesnici leta, lavanda je u punom cvatu.

MI Hleb

Ranim jutrom, trkom hitamo, opijeni mirisom hleba koji dopire iz novootvorene artisan pekare MI Hleb. Zapravo, već nam je poznato njihovo čedo i receptura, ali od sada imamo priliku i da mimo naručivanja, uživo vidimo Mokroluški hleb, posedimo malo i napojimo se kolorita koji nas inspiriše sa zidova iz kreativnog pera i ilustracija Kristine Simić, preko unikatnog ambijenta, svežeg cveća, dobre knjige. I pletenica sa cimetom i kardamonom, kao must.

7am roasters

Nedaleko od ovog skrivenog kutka, miris kafe poziva u jedan još skriveniji. Veoma nam draga pržionica i blend kafe, sletela je u srce Vračara i već je napravila svoje mesto za kafoljupce. Jedno posebno mesto u dnevoj rutini, od 7 ujutru ili kasnije tokom dana, je 7am roasters. Šarmantni Ivan  i nadasve nesebičan u deljenju znanja, ljubavi prema ovom napitku, njegovim varijacijama, uz dodatak svedenog ali toplog ambijenta, sa soda vodom kao tom sponom sa starim dobrim vremenima, do svojevrsnog doručka za koji se brine ekipa iz FiniFini koncepta. Jedno od mesta koje je došlo da ostane na gradskoj coffee sceni. I želimo im svu sreću.

Lumi

Kišica hoće-neće. Pokušava da nas ometa u ideji da ovu šetnju upotpunimo i trećom pričom. Zaklon nalazimo u mestu koje se održalo kao koncept evo već koji mesec što je, ipak, retko danas uzimajući u obzir veliku ponudu. Stoga neretko mesta sa hajpom, brzo budu zamenjena drugim. Inspirišemo se St. Petesburg uticajima expatima sa ovog područja, ali ovu priču gradimo upravo na domačim konceptima, koji su prepoznali značaj storytellinga kroz ponudu, šarm, ambijent, zaposlene, pa na kraju i proizvod, specialty kafu.

Takva je i Lumi kafeterija, koje spolja podseća na pariski ali pomalo i vračarski kutak. I veoma često ljudi misle da neka inostrana ekipa stoji iza koncepta. Ne, nego mislim da postoje ljudi koji su se ukrcali na voz inovativnih pristupa. To su oni koji svako korisničko iskustvo pretvaraju u novi doživljaj. I radujemo se što naša to do i to see lista, svakog dana ispisuje nove interesantne gastro kutke i pozive za autentičan beogradski hedonizam.

Krunska ulica

Krunišemo našu turu živopisnom Krunskom ulicom. Dovoljno užurbana, dovoljno mirna, uvek puna dobre energije koja je zadržala šarm ikoničnih kutaka grada, fasade i magičnih dvorišta koji odolevaju zubu vremena i ponajviše novoizgradnji. Tako da još uvek volimo da zalutamo u ovaj dragulj grada. A još kad vidimo majske ruže u cvatu, miris lipe koji opija, zadržavamo se još malo u ovoj piktoresnoj scenografiji na otvorenom. Jer to je Vračar. Scena za film u nastanku, film naših života i svakodnevnice.

Učitati još
Zatvori