Kikiriki puter je jedna od onih zaraznih stvari koje bi najradije smazali na kašiku, ali ujedno je i namirnica u kojoj, zbog visokih energetskih i kalorijskih vrednosti, ne bi trebali preterivati. Međutim, napravljen u domaćoj varijanti, bez šećera, soli, prženja kikirikija na ulju i u ograničenim količinama postaje kvalitetan izvor nezasićenih masti, proteina i dodatak izbalansiranom obroku. Pod ograničene količine podrazumeva se maksimalno dve kašičice, ali se podrazumeva i da se bavite sportom kako bi dobivenu energiju i potrošili.
Domaći kikiriki puter je neverovatno lako napraviti kod kuće – sve što trebate je oljušteni kikiriki i blender. Pazite da birate kikiriki koji nije prethodno pržen u ulju i zasoljen, najbolje možda da ga sami ljuštite, iako je to mukotrpan posao koji se može zaobići. U odnosu na količinu sirovog kikirikija koji sameljete, dobićete upola manje maslaca koji možete čuvati u frižideru.
Šta vam je potrebno:
400 g kikirikija
blender
tegla
Stavite oljušteni kikiriki u blender i uključite ga na nisku brzinu. Trebaće mu neko vreme da počne pretvarati komadiće kikirikija u kompaktnu smesu, s vremena na vreme zaustavite i očistite strane blendera. Sami procenite kad želite da ga zaustavite – želite li malo crunchy varijantu ili potpuno glatku. Za varijantu sa nekim ukusom možete se poigrati s ekstraktom vanile ili cimetom, ali kod eksperimentisanja pazite na nutritivne vrednosti kako ne bi poništili sve što ste domaćim puterom hteli da dobijete. Čuvajte ga u frižideru i pre korišćenja mešajte jer će se ulje prirodno odvojiti od ostatka.
Foto: Instagram